Ντόναλντ Τραμπ: «Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα»

Δημοσιεύθηκε: 07/01/2020 22:54 Τελευταία Ενημέρωση: 07/01/2020 22:54 Από: Tachydromos

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες στον Λευκό Οίκο, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως η Αθήνα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος, στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Tραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχεσεις με την Ελλάδα

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά». υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η άφιξη του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Ακολούθησαν η διμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου και διευρυμένη συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon