Ο άγνωστος, υπόγειος «πόλεμος» Τεχεράνης - Τιράνων

Δημοσιεύθηκε: 21/01/2020 08:42 Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2020 08:42 Από: Tachydromos

Σταύρος Τζίμας

Με την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών απάντησαν τα Τίρανα στις απειλητικές δηλώσεις του θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ στις οποίες χαρακτήρισε, με αφορμή τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, την Αλβανία «διαβολική χώρα», που απεργάζεται σχέδια εναντίον του έθνους του.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη «στοχοποίηση» της Αλβανίας, πλάι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, Γκεντ Τσακάι, με ανάρτησή του στο Facebook γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησής του να κηρύξει ανεπιθύμητους τον γ΄ γραμματέα, Μοχάμαντ Αλί Αρζ Πεϊμανεματί και τον μορφωτικό ακόλουθο, Σεγιέντ Αχμάντ Χοσεϊνί Αλάστ, της πρεσβείας του Ιράν στα Τίρανα, ζητώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, με το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις διπλωματικό κλισέ ότι «η δράση τους δεν συνάδει με το διπλωματικό τους καθεστώς και τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης». Η αλβανική κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση των απελαθέντων.

Ωστόσο, ΜΜΕ των Τιράνων, επικαλούμενα ρεπορτάζ της συνήθως καλά πληροφορημένης αλβανόφωνης εκπομπής της «Φωνής της Αμερικής», ανέφεραν ότι αυτοί είχαν διπλό ρόλο. Ο μεν μορφωτικός ακόλουθος ήταν και μέλος της Επαναστατικής Φρουράς, ενώ ο γ΄ γραμματέας ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, με άμεση ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη. Κατά τη «Φωνή της Αμερικής», που επικαλείται πηγές της αλβανικής κυβέρνησης, οι δύο διπλωμάτες είχαν δραστηριοποιηθεί εναντίον της ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ (μουτζαχεντίν), μέλη της οποίας στεγάζονται σε κέντρο υποδοχής κοντά στην κωμόπολη Μάνζα, μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου και ήταν συνεργάτες του Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε προ ημερών από τις ΗΠΑ.

Πλέον, η ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα λειτουργεί με έναν διπλωμάτη, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν απελαθεί ο πρέσβης του Ιράν και ένα ακόμα μέλος της διπλωματικής αποστολής για τον ίδιο λόγο και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών πλησιάζουν το σημείο «μηδέν».

Συνιστά η μικρή Αλβανία απειλή για το μακρινό και πανίσχυρο, σε μεταξύ τους σύγκριση Ιράν, ώστε ο ηγέτης του να τις τρίζει τα δόντια βάζοντάς την στο κάδρο των εχθρών του έθνους του μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ; Επί χρόνια τώρα στη γειτονιά μας παίζεται ένα γεωπολιτικό θρίλερ με διακύβευμα την παρουσία και λειτουργία προγεφυρώματος ιρανικής επιρροής στη νοτιοανατολική Ευρώπη και επίκεντρο την παρουσία έξω από τα Τίρανα τριών χιλιάδων παλαίμαχων Ιρανών αντικαθεστωτικών πολεμιστών, των αυτοαποκαλούμενων «Μουτζαχεντίν του Λαού» (ΜΕΚ), οι οποίοι για τους μουλάδες της Τεχεράνης ενεργούν από κοινού με τους Αμερικανούς και τους σιωνιστές εξυφαίνοντας συνωμοσίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για τους δυτικούς οι ΜΕΚ, από το 2016 που εγκαταστάθηκαν στην κωμόπολη Μάνζα, βρίσκονται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν που κατά καιρούς φέρονται να σχεδίασαν εναντίον τους τρομοκρατικές ενέργειες που όμως αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από «πληροφορίες συμμαχικών χωρών» προς τις αλβανικές αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, που έγινε γνωστή, το 2016 άλλαξε έδρα την τελευταία στιγμή με παρέμβαση της ισραηλινής Μοσάντ, η ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Ισραήλ και από την Σκόδρα έγινε στο Ελβασάν. Πληροφορίες που διέρρευσαν τότε ήθελαν τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν να σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια κατά των Ισραηλινών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 απελάθηκαν δύο Ιρανοί διπλωμάτες που φέρονται να σχεδίαζαν δολοφονική επίθεση εναντίον των ΜΕΚ σε θρησκευτική εκδήλωση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεχτασί.

Μετά τον Χότζα

Ιράν και Αλβανία είχαν επί Χότζα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο αναλυτής γύρω από θέματα τρομοκρατίας και πρόεδρος του Κέντρου για την Δημοκρατία στα Τίρανα, Αριάν Ντουρμίσι, άριστες σχέσεις που εδράζονταν στον αντιαμερικανισμό. Οταν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε και αναδύθηκαν στην Αλβανία οι θρησκευτικές κοινότητες, η ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα έγινε ο χρηματοδότης, και όχι μόνο, της κοινότητας των Μπεκτασί, μιας υποδιαίρεσης των σιιτών (το Ιράν είναι σιιτικό) που αριθμεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πιστών. Οπως αναφέρουν θρησκευτικοί και γεωπολιτικοί αναλυτές στην περιοχή, ήταν για την Τεχεράνη ο καλύτερος τρόπος να προωθήσει, με ορμητήριο την Αλβανία, το σιιτικό Ισλάμ στους συμπαγείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς της βαλκανικής, έχοντας ως ανταγωνιστές τις σουνιτικές Σαουδική Αραβία και Τουρκία, που επίσης εργάζονται για τη χειραγώγηση των ομοθρήσκων τους στην περιοχή.

Η εγκατάσταση, όμως, από το 2016 στην Αλβανία των «Μουτζαχεντίν του Λαού», προκάλεσε την οργή του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν, που θεωρεί ότι ως κομμάτι της αντιπολίτευσης υποκινούν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά διαδηλώσεις και «τρομοκρατικές ενέργειες» στο εσωτερικό του Ιράν.

Οι ίδιοι οι ΜΕΚ, πάντως, όταν τους επισκεφθήκαμε παλαιότερα στο στρατόπεδο «φιλοξενίας» έξω από τα Τίρανα μας δήλωσαν διά του εκπροσώπου τους Σαχριέρ Κιαμανσέχ: «Δεν πρέπει να μας συγχέετε με τους μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν. Εκείνοι χρησιμοποιούσαν τα όπλα για να επιβάλουν τις απόψεις τους, εμείς πολεμάμε για τις ιδέες μας με όπλο τη δημοκρατία. Δεν είμαστε τρομοκράτες και πολεμοχαρείς».

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon