Ιστορική στιγμή : Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος Δημοκρατίας με 261 ψήφους

Δημοσιεύθηκε: 22/01/2020 10:30 Τελευταία Ενημέρωση: 22/01/2020 10:30 Από: Tachydromos

Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 261 ψήφους

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έγραψε ιστορία καθώς ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το κοινοβούλιο ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 261 ψήφους.

Η κ. Σακελλαροπούλου ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Νίκος Συρμαλένιος. Ο πρώην πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής τονίζει πως αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου. Αντίστοιχη επιστολή έστειλαν οι κ.κ Αλεξιάδης και Συρμαλένιος.

Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία απουσίαζαν επίσης οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ωστόσο συμμετείχαν με επιστολική ψήφο καθώς μετέχουν σε αποστολή της Βουλής. Απούσα ήταν και Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25 η οποία δεν παρευρέθη για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ψήφισαν 294 βουλευτές εκ των οποίων οι 261 τάχθηκαν υπέρ της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από τη διαδικασία απουσίαζαν έξι βουλευτές ενώ 33 ψήφισαν «παρών».

Η κ. Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

www.in.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon