Η περιβολή των χοτζάδων

Δημοσιεύθηκε: 03/02/2020 15:45 Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2020 12:29 Από: Tachydromos

Δεν προκαλεί εντύπωση η συνεχής ένταση και έλλειψη συνοχής στο εσωτερικό της εγχώριας μουσουλμανικής κοινότητας. Αυτό εξ άλλου αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου του Ισλάμ.

Το στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η ανάμειξη της κυβέρνησης σε τέτοια ζητήματα που δεν αποκλείεται σε συνδυασμό με την εγγενή ροπή του Ισλάμ για πολιτικές προεκτάσεις να επιφέρει συνέπειες στην Αλβανία. Ο λόγος όχι μόνο για τις αναρτήσεις του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται με αναφορές και σούρες απ’ το Κοράνι. Μάλιστα και σε επίσημες ομιλίες του και δημόσιες τοποθετήσεις έχει συνεχείς τέτοιες αναφορές και ερμηνείες. Ειδικά τούτο μετά τους σεισμούς που έπληξαν Δυρράχιο και αλβανική πρωτεύουσα. Ορισμένοι το συσχέτισαν με την αγωνία του να εντοπίσει πόρους και έτσι καλοπιάνει τόσο τον Ερντογάν όσο και άλλους ηγέτες του αραβικού κόσμου.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα που κι έτσι δεν είναι απλά δεδομένου ότι ο ίδιος είναι Πρωθυπουργός μιας χώρας με συνταγματικά κατοχυρωμένο τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους κι επίσης νομικά αναγνωρισμένη την θρησκευτική σύνθεση της κοινωνίας της. Το γεγονός της διέγερσης που προκαλεί το Κοράνι στην ψυχοσύνθεση του Ράμα δεν είναι ζήτημα μεταφυσικής. Ο ίδιος όλες τις εβδομάδες δείχνει ιδιαίτερη εγγύτητα με έναν περίεργο Ιμάμι, ονόματι Ελβίς Νάτσι, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη προβολή στα συμβατικά και εναλλακτικά ΜΜΕ ενώ μέσω μη - κερδοσκοπικού οργανισμού συγκεντρώνει τεράστιους πόρους για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απ’ το σεισμό. Η μεγάλη δημοσιότητα του ωστόσο επισκιάζει τη δράση της επισήμου Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας και του Προέδρου της, ιμάμι Μπουγιάρ Σπαχίου. Θα επανέλθουμε όμως στο θέμα στη συνέχεια.

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού ο Ράμα και πάλι φρόντισε να τοποθετήσει Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανασυγκρότησης ακόμη έναν φανατικό οπαδό του Ισλάμ. Στο παρελθόν είχε προκαλέσει όταν τον είχε τοποθετήσει στην Κρατική Επιτροπή Θρησκευμάτων λόγω των επαφών του με ακραία ρεύματα του Ισλάμ. Πρόκειται για τον Ιλίρ Χοτζόλι.

Εκείνο όμως που ξεκάθαρα προκύπτει είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει παρασυρθεί σε ένα παίγνιο με την Μουσουλμανική της Αλβανίας Κοινότητας το οποίο εδώ και κάποια περίοδο έχουν στήσει και παίζουν οι Τουρκικές υπηρεσίες. Οι εργασίες στο μεγάλο τέμενος που κτίζεται στα Τίρανα με χρηματοδοτήσεις και υπό την κηδεμονία του Ερντογάν, έχουν σχεδόν διακοπεί. Δεν είναι τυχαίο. ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι δεν θα έρθει στα Τίρανα για τα εγκαίνια του τεμένους(!!!) εάν δεν απομακρυνθεί ο προηγούμενος Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Μπρούτσαϊ του οποίου η εφημερίδα του καθεστώτος Ερντογάν « Υενί Σαφάκ» του είχε αφιερώσει πολλά δημοσιεύματα ως Γκυλενιστή. Συνέπεια ήταν η αδρανοποίηση του απ’ το φόβο και η σχεδόν μη συμμετοχή του σε δραστηριότητες στην Αλβανία με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των θρησκευμάτων. Οι τουρκικές υπηρεσίες σε στενή συνεργασία με το Ράμα, το Δήμαρχο Τιράνων και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος ΣΚ παρενέβησαν στις εκλογές των Μουσουλμάνων για την εκλογή Ιμάμι ακραίων αντιλήψεων. Η παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και οδήγησε στην εκλογή του Σπαχίου ο οποίος όχι απλά δεν μένει αδιάφορος αλλά συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Είναι αυτός ο λόγος που οι δυσαρεστημένοι τούρκοι και κυβερνητική παράγοντες απ’ τις εξελίξεις στην επίσημη δομή της Μουσουλμανικής Κοινότητας προβάλουν άλλους θεολόγους του Ισλάμ με τον επικοινωνιακό μάλιστα μανδύα κοινωνικής δράσης και φιλανθρωπίας. Και κανείς βέβαια δεν αποκλείει μια ανακεφαλαιοποίηση της κατάστασης με την ίδρυση πολιτικού φορέα ισλαμικής πλατφόρμας απ’ όλο αυτό το φάσμα που για την προβολή και προλείανση του εδάφους φροντίζει εγκαίρως ο Ράμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon