Εικαστικά ερεθίσματα απ’ την Πρεσβεία μας

Δημοσιεύθηκε: 05/02/2020 12:29 Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2020 09:56 Από: Tachydromos

Μια όμορφη πρωτότυπη πρωτοβουλία υλοποίησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη σε σχολικές μονάδες στην περιοχή του Αργυροκάστρου. Αφορά ένα διαφορετικό τρόπο παιδείας και εναλλακτικής διαπαιδαγώγησης. Κάτι που εν πολλοίς αφήνει στις παραλείψεις ή στα δευτερεύοντα το σύστημα εκπαίδευσης, αλλά που έχει ουσιαστικό ρόλο και διάσταση στην μόρφωση των παιδιών σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες.

Ο λόγος για την παιδεία στα εικαστικά. Μπορεί βέβαια με την συμβολική κίνηση της Πρεσβείας της Ελλάδας και του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου να μην καλύφθηκε το κενό, είναι εν πάση περιπτώσει όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα χειρονομία. Έστω πιλοτικά δόθηκαν τα ερεθίσματα ότι μπορεί να γίνουν και όμορφα πράγματα χωρίς πολύ θόρυβο και μεγάλα έξοδα.

Συγκεκριμένα ο εικαστικός και δάσκαλος της τέχνης της ζωγραφικής, ομογενής απ’ την Πέπελη της Δρόπολης, Κώστας Ζόγκας, συνοδευόμενος απ’ τον Σύμβουλο της Πρεσβείας κ. Κώστα Καραμουσαλή, επισκέφθηκε τα σχολεία στη Δερβιτσάνη, τους Βουλιαράτες, το 9-Χρόνο Μη δημόσιο Ελληνοαλβανικό «Πνοή Αγάπης» καθώς και το δημόσιο στο Αργυρόκαστρο. Σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα επικοινωνίας ο κ. Ζόγκας έδειξε στα παιδιά την ευκολία της απεικόνισης πραγμάτων αλλά και λογικές επιλογής των χρωμάτων. Εξ άλλου το γεγονός της υποστήριξης από πλευράς του πλέον από 10 χρόνια τηλεοπτικής εκπομπής στα σταθμό των Τιράνων ανάλογης παιδικής εκπομπής για τα εικαστικά τον καταστεί γνώριμο ανάμεσα στο μαθητικό κόσμο. Επί το πλείστον δε του παρέχει αυτή την ευκολία της άμεσης επικοινωνίας και της αποδοτικής χρήσης έστω του ελάχιστου χρόνου των συναντήσεων.

Για τον δε εκπρόσωπο της Πρεσβείας μια καλή ευκαιρία για αδελφική ανταλλαγή εμπειριών με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πρόκειται για στιγμές που στην ύπαιθρο ειδικά μένουν αξέχαστες στα παιδιά που προφανώς μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και στις οικογένειες ως ένα μήνυμα για το πώς μπορεί και σε περιοχές αγροτικές και μακριά από αστικά κέντρα να γίνεται διάχυση πολιτισμού και αναγωγή του επιπέδου της κοινωνίας. Πέραν των άλλων προφανώς και στην ανακάλυψη ταλέντων στα εικαστικά πεδίο στο οποίο η κοινότητα των ελλήνων εδώ και ευρύτερα η κοινωνία δεν στερείται.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon