ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ «ΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Δημοσιεύθηκε: 07/02/2020 13:30 Τελευταία Ενημέρωση: 08/02/2020 09:45 Από: Tachydromos

Σε πολυπληθή αίθουσα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «ΛΟΓΟΣ» που ιδρύθηκε από τον Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Ανσατάσιος και λειτουργεί στην αλβανική πρωτεύουσα στα Τίρανα, έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου, εκδήλωση για την 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με κύρια εισηγήτρια την Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρία Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες που κάνει το Πανεπιστημιακό Κολέγιο «ΛΟΓΟΣ» για τη διάδοση και την εμβάθυνση πάνω στις επιτεύξεις του Ελληνικού Πολιτισμού. Η εν λόγω εκδήλωση, πρωτοβουλίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «ΛΟΓΟΣ» και στήριξης της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, βρήκε και την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσα και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Τιράνων και είχε ευρεία ανταπόκριση από καθηγητές και φοιτητές των δύο πανεπιστημίων, καθώς και πλήθους ανθρώπων των γραμμάτων, του πολιτισμού και της τέχνης της αλβανικής πρωτεύουσας.

Την εκδήλωση κόσμησε με την παρουσία Του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιος, η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα, κα. Σοφία Φιλιππίδου, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Ευάγγελος Ντούλες κ.α..

Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο βίντεο-αφιέρωμα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για την παγκόσμια απήχηση της Ελληνικής Γλώσσας. Στη συνέχεια χαιρέτησαν η Πρέσβης της Ελλάδος, κ.α. Φιλιππίδου, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου «ΛΟΓΟΣ», κα. Νικολέτα Μίτα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κα. Σοφία Δελιγιώργη.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.α. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη κράτησε την κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης με εκτεταμένη αναφορά στις σημασία της Ημέρας της Παγκόσμιας Ελληνικής Γλώσσας και στη συμβολή της ως βάση όλων των γλωσσών της υφηλίου επηρεάζοντας όχι μόνο το λεξιλόγιο, αλλά και τα ίδια τα γλωσσικά συστήματα των άλλων γλωσσών.

Τη συζήτηση παρακολούθησε το ακροατήριο με κομμένη την ανάσα και στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις, στις οποίες η κυρία Αναστασιάδη Συμεωνίδη απάντησε με επιχειρήματα και με αναφορές.

Να σημειώσουμε ότι στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο «ΛΟΓΟΣ» λειτουργεί και το αντίστοιχο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας κι Ελληνικού Πολιτισμού.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon