Οκτώ φορές πάνω υπερκοστολογεί τα δημόσια έργα η κυβέρνηση Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 14/02/2020 00:07 Τελευταία Ενημέρωση: 14/02/2020 00:07 Από: Tachydromos

600.000 ευρώ/χλμ κοστολογεί κατασκευή δρόμου η ΕΤΑΑ – 5 εκατ. ευρώ ο Ράμα Ο δρόμος που συνδέει το Όρικουμ με γειτονικό χωριό, και θα πληρωθεί από χρήματα φορολογούμενων, θα κοστίσει 8 φορές πιο ακριβά από δρόμο που θα κατασκευάσει η ΕΤΑΑ και συνδέει τον Αυλώνα με τον Όρικουμ. Οκτώ φορές πιο ακριβός ανά χιλιόμετρο.

Πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) της Αλβανίας, ο Agron Shehaj, με ανάρτησή του στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα κατασκευάσει το δρόμο Αυλώνα-Όρικουμ με κόστος 600.000 ευρώ/χλμ.

Είδηση εν προκειμένω δεν αποτελεί το γεγονός ότι το έργο το ανέλαβε η ΕΤΑΑ. Το σοκ, η είδηση είναι το κόστος του έργου, καθώς η ΕΤΑΑ κοστολογεί το έργο ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οχτώ φορές πιο φθηνά, από ό,τι έχει κοστολογήσει ανάλογο έργο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) κοστολόγησε την κατασκευή ενός δρόμου από το Ορικουμ μέχρι το Ντουκάτ 5 εκ.ευρώ/χλμ(!).

Ο Shehaj γράφει στο Facebook:

«Αν η προσφορά για τον δρόμο Όρικουμ-Ντουκάτ είχε γίνει από την ΕΤΑΑ και όχι από τον Ράμα, ο δρόμος θα είχε κοστίσει μόνο 8,4 εκ.ευρώ και όχι περίπου 70 εκ. Καθένας αντιλαμβάνεται που καταλήγει η διαφορά των 62 εκ.»

Προσέθεσε δε ότι με το να εκτινάσσουν το κόστος κατασκευής δρόμων και να υπογράφουν συμβόλαια για 5 εκ.ευρώ ανά χιλιόμετρο ο Ράμα και τα στελέχη της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας αποκομίζουν τεράστιο οικονομικό όφελος.

«Η διαφθορά στην Αλβανία δεν ασκείται από δευτεροκλασάτους αξιωματούχους. Αυτές οι εξόφθαλμες περιπτώσεις ατασθαλιών δείχνουν ότι ο Ράμα είναι διεφθαρμένος».

O Shejaj κατηγορεί τον Ράμα ότι καταληστεύει την Αλβανία «αποκτώντας πλούτο εις βάρος της φτωχής πλειοψηφίας».

Ο δρόμος Ντουκάτ-Όρικουμ είναι μία από τις τρεις περιπτώσεις σύναψης έργου, οι οποίες έχουν καταγγελθεί ως υπερκοστολογημένες και απότοκες διαφθοράς.

Οι άλλες δύο είναι οι αυτοκινητόδρομοι Μιλότ-Μπάλλρε και Θουμάν-Κασάρ. Η κυβέρνηση έχει δώσει αυτά τα έργα σε κατασκευαστικές εταιρίες για ένα συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 660 εκ.ευρώ.

Το Αύγουστο του 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, άσκησε βέτο για την αμφιλεγόμενη σύναψη έργου για τον δρόμο 15 χιλιομέτρων Όρικουμ-Ντουκάτ με το αιτιολογικό ότι ήταν «εντελώς παράνομος».

Παρόλα αυτά, η «σοσιαλιστική» πλειοψηφία ενέκρινε τη σύναψη.

Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΤΑΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένως καταδικάσει τις αυθαίρετες αναθέσεις και συνάψεις έργων της κυβέρνησης Ράμα και έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον τρόπο που γίνονται αυτές οι παραχωρήσεις δημόσιων έργων σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες.

https://www.lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon