Διαλύει τη Βουλή ο Πρόεδρος;

Δημοσιεύθηκε: 18/02/2020 14:10 Τελευταία Ενημέρωση: 18/02/2020 21:40 Από: Tachydromos

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα για τους πολιτικούς αναλυτές, δύσκολα όμως διαχειρισιμη εισέρχεται η κατάσταση στην Αλβανία. Η χρονίζουσα πολιτική κρίση με αποκορύφωμα την εν σώματι απομάκρυνση απ’ τη Βουλή και παραίτηση των βουλευτικών αξιωμάτων της αντιπολίτευσης απ’ τον περασμένο Φθινόπωρο γεννά και θεσμική κρίση.

Πρόκειται για τη ρήξη που υφίσταται στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση.

Η Βουλή της Αλβανίας απ’ την έξοδο, Φλεβάρη 2019, των βουλευτών της αντιπολίτευσης και παρά τις λαθροχειρίες του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να πληρώσει με εξαγορασμένους ορισμένες απ’ τις θέσεις των αντιπροσώπων, λειτουργεί κατά παράβαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει τον αριθμό των 140 προσώπων που την απαρτίζουν. Πολλοί νομικοί και αναλυτές έχουν επισημάνει το κενό αυτό που επιβαρύνει την έτσι κι αλλιώς ανώμαλη κατάσταση: ένα βουλευτικό σώμα με όλα τα μέλη του υπέρ της κυβερνώσας πλειοψηφίας!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα έχει επισημάνει την ατέλεια αυτή της Βουλής πλην όμως δεν έχει αρνηθεί να επικυρώνει κατά την τυπική συνταγματική επιταγή τα νομοθετήματα του Σώματος.

Σήμερα και στα πλαίσια ουσιαστικής κόντρας σε ότι αφορά τον τρόπο συγκρότησης του δικαστικού συστήματος, με την Κυβέρνηση να θέλει να τον ελέγξει πλήρως και τον Πρόεδρο να την κατηγορεί για ύπουλη επιχείρηση πραξικοπήματος, ο εκπρόσωπος τύπου της Προεδρίας προέβη σε μια διφορούμενη ανάρτηση:

«Τη Βουλή θα την διαλύσει ο λαός. Ο Πρόεδρος απλά θα επικυρώσει με σχετικό Διάταγμα την βούληση του λαού… Θα δείτε πολλά Προεδρικά Διατάγματα προς απόκρουση του επιχειρούμενου πραξικοπήματος», γράφει τις τελευταίες ώρες ο εκπρόσωπος τύπου.

Εάν ο Πρόεδρος βρει το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος και προβεί στην έκδοση σχετικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΚ της μείζονος αντιπολίτευσης και τον ενημέρωσε για το πραξικόπημα που διατείνεται ότι οργανώνει ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Τον παρακάλεσε μάλιστα να ενημερώσει και τους άλλους επικεφαλείς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεδομένου ότι υπό τις πιέσεις και την επίβλεψη του διεθνούς παράγοντα εσχάτως ξεκίνησαν οι διακομματικές διαδικασίες βελτιώσεων του νομικού πλαισίου σχετικά με τις εκλογές δεν αποκλείεται να έχουμε αιφνιδιαστική προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ως το μόνο πολιτικό μέσο εξ άλλου που μπορεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό στον οποίο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon