Ράμα : «Η ελληνική μειονότητα έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους»

Δημοσιεύθηκε: 18/02/2020 14:00 Τελευταία Ενημέρωση: 18/02/2020 14:00 Από: Tachydromos

Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία: «Το σχέδιο νόμου που ξεκαθαρίζει τα περιουσιακά δικαιώματα είναι έτοιμο για κατάθεση στην αλβανική Βουλή» όπως τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία: Αναφορικά με το πρόβλημα ότι υπάρχουν περιοχές αναγνωρισμένες της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπου οι κάτοικοι στερούνται το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ο κ. Ράμα απέφυγε να απαντήσει με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται πάντως για δύο ξεχωριστά ζητήματα, αυτό του αυτοπροσδιορισμού και εκείνο της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που θέτει ως προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση έναντι της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας.

Πάντως, ο κύριος Ράμα διαβεβαίωσε ότι «η χώρα του έχει προετοιμαστεί πλήρως κι έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ένωσης προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές διαδικασίες». Εξάλλου ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους ηγέτες των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων την Κυριακή αλλά και λόγω της χθεσινής Συνόδου δωρητών για την ενίσχυση της βοήθειας προς την Αλβανία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων από το σεισμό, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Δεν γνωρίζω το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού αλλά γνωρίζω ότι ο νόμος για την περιουσία, που δεν αφορά μόνο την ελληνική μειονότητα αλλά όλους τους αλβανούς πολίτες, είναι έτοιμος για κατάθεση στην αλβανική Βουλή» δήλωσε ο κύριος Ράμα προσθέτοντας ότι «οι μειονότητες στην Αλβανία και ειδικότερα η ελληνική μειονότητα ζουν απολύτως με τα ίδια δικαιώματα και τα ίδια προβλήματα με αυτά των αλβανών πολιτών. Η προσπάθεια αφορά τη βελτίωση των συνθηκών για όλους τους πολίτες και παράλληλα αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν και τις μειονότητες» τόνισε.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τα Τίρανα όπως άλλωστε και για τα Σκόπια με τις δύο χώρες να αναμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρώπης μετά το τριπλό βέτο από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία. Οι τρεις αυτές χώρες μπλόκαραν την έναρξη των διαπραγματεύσεων το περασμένο φθινόπωρο, απόφαση η οποία προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Αλβανία όπως είπε ο κύριος Ράμα. Σε ερώτηση τι επιπτώσεις αναμένει εντός της χώρας του σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι δεν δώσουν τελικά το πράσινο φως, δήλωσε πως «η Αλβανία έκανε περισσότερα από κάθε άλλη χώρα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων» για να προσθέσει πως «η χώρα του θα εξακολουθήσει να υιοθετεί διαρθρωτικές αλλαγές για την ίδια τη χώρα και όχι μόνο διότι αποτελούν ευρωπαϊκές προϋποθέσεις». «Χρειαζόμαστε τις αλλαγές για το καλό μας και όχι για το τι θα πουν το Παρίσι. η Χάγη ή η Κοπεγχάγη. Δεν υπάρχει εναλλακτική για μας από την ευρωπαϊκή ένταξη» κατέληξε.

Σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία ζητά η Κομισιόν

Πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή της διαδικασία στην επικείμενη απογραφή της Αλβανίας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνιστά στις αρχές της γειτονικής χώρας να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή λαμβάνονται υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος η Κομισιόν παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα». Τέλος, αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη απογραφή το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε επικρίνει τις παρατυπίες στη διαδικασία, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα δήλωσης θρησκεύματος και καταγωγής.

Πηγή: tanea.gr / www.flash.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon