Δραστηριότητα ευαισθητοποίησης κατά των εκτρώσεων στους Αγίους Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 24/02/2020 10:52 Τελευταία Ενημέρωση: 25/02/2020 12:06 Από: Tachydromos

Με πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους, με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου και υπό την μέριμνα του οικείου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, την Κυριακή το απόγευμα, διοργανώθηκε στους Αγίους Σαράντα, δραστηριότητα με θέμα το ζήτημα των εκτρώσεων.

Στην ουσία πρόκειται για μια ουσιαστική πρωτοβουλία του τομέα πνευματικών δραστηριοτήτων που φέρνει για ακόμη μια φορά μπροστά την Ορθόδοξη κοινότητα στο άνοιγμα κάποιων θεμάτων και συζήτησης περί αυτών, σε μια κοινωνία όπως η αλβανική που τα θεωρεί ταμπού. Προ μηνών εξ άλλου έγινε ανάλογη συνάντηση στο Αργυρόκαστρο που αφορούσε τις εξαρτήσεις, τις ναρκωτικές ουσίες και τη διαχείριση των περιπτώσεων. Ειδική οι κοινωνίες της υπαίθρου παρόλο που μαστίζονται από ανάλογα αρνητικά φαινόμενα της σύγχρονης κοινωνίας αρνούνται να τα συζητήσουν και διαχειριστούν. Έτσι η Εκκλησία φροντίζοντας το ποίμνιο της και ευρύτερα τον άνθρωπο, λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες με τεράστια θετική συνέπεια τόσο για την πρόληψη όσο και θεραπεία των καταστάσεων.

Χθες λοιπόν στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Χαραλάμπους, γυναίκες και άντρες απ’ τους Αγίους Σαράντα, εκπαιδευτικοί, νεανίδες κ.α. παρακολούθησαν τεκμηριωμένες επιστημονικά συζητήσεις αφορούσες την έκταση που έχει προσλάβει η διακοπή εγκυμοσύνης – ως έγκλημα κατά της ζωής, προεκτάσεις βιοηθικής στην αναπαραγωγική διαδικασία του ανθρώπου, συνέπειες των εκτρώσεων σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και όλα αυτά υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης πίστης και Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα η γιατρός κα. Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη – Τσαγκαροπούλου, μέλος του Κινήματος «Αφήστε με να ζήσω» εισηγήθηκε το θέμα «Τα παιδιά που δεν πήραν ποτέ ανάσα», με πολύ οπτικό υλικό πράγμα που βοήθησε στην κατανόηση του θέματος, δεδομένου και του επιπέδου του ακροατηρίου και της μικρής σχετικά με το ζήτημα γνώσης. Ιδιαίτερα να αναφερθεί ότι η ομιλήτρια κα. Τσαγκαροπούλου είχε πολύ καλή ενημέρωση και γνώση για το τι τεκταίνεται στην Αλβανία πάνω στο συγκεκριμένα θέμα. Ενημέρωσε το κοινό, που άκουγε για πρώτη φορά σχετικά, τόσο για το νομικό πλαίσιο επί του θέματος της προστασίας της εγκυμοσύνης – στην ουσία την ελευθερία εκτρώσεων- όσο κυρίως για τις διαστάσεις και τη φύση των διακοπών κυήσεως σε μητέρες σε γάμο ή και σε νέες στην περίπτωση των αθέμιτων εγκυμοσύνων.

Ο κ. Ιωάννης Καραμήτρος, Θεολόγος και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου ανέφερε σε μια περιεκτική ομιλία την θεολογική και ευαγγελική θεμελίωση του δικαιώματος στη ζωή και τις προεκτάσεις στην πνευματική ζωή των μελών της Εκκλησίας από απαράδεκτες αποφάσεις για έκτρωση και διακοπή της κύησης.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ομιλητές στην εκδήλωση καθώς άνοιξαν μια συζήτηση πολύ χρήσιμη για την τοπική κοινότητα των Ορθοδόξων η οποία δύναται επηρεάσει κι ευρύτερα την κοινωνία για σωστές αντιλήψεις και στάσεις έναντι τόσο κρίσιμου πνευματικού θέματος. Διαβεβαίωσε ότι η τοπική Εκκλησία θα συνεχίσει να επιδεικνύει ενδιαφέρον για περισσότερες ενημερωτικές τέτοιες εκδηλώσεις και δράσεις που βοηθούν την κοινωνία της υπαίθρου να είναι ενημερωμένη και να αντιστέκεται.

Από πλευράς της διοργανωτικής επιτροπής και του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό στις δύο γλώσσες ενώ η Χορωδία του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» παρουσίασε τραγούδια απ’ το πρόγραμμα της με αναφορά στο Χριστό ως πηγή της Ζωής και στη χαρά της πνευματικής εν Χριστώ Ζωής.

Τη Δευτέρα οι ομιλία επαναλήφθηκε για το διδακτικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συγκροτήματος «Εμμαούς».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon