Αετοί και κουρούνες στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 26/02/2020 10:56 Τελευταία Ενημέρωση: 26/02/2020 14:27 Από: Tachydromos

Παρ’ όλο που ιδιαίτερα «μελετημένα» τις μέρες αυτές όλο το φάσμα της ενημέρωσης σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές όλων των ΜΜΕ στην Αλβανία βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με σχετικά με τον «κορονουϊό», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα, εντούτοις δεν παύει να επισημαίνει, επίσης με τακτές όλο το 24-ώρο αναρτήσεις και ανακοινώσεις, «…ότι πιο επικίνδυνη απ’ τον κορονουϊό» είναι η επιδημία της βρουκέλωσης της ομάδας του Πρωθυπουργού που έχει καταβάλει την κοινωνία…».

Κορυφώνοντας εξ άλλου την ρήξη του με την Κυβέρνηση Ράμα, θεσμική κρίση που μήνες διαρκεί στη χώρα, την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου, καλεί την κοινωνία σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική των Τιράνων. λεωφόρο. Επικεφαλής της θα είναι ο ίδιος. Είναι όντως πρωτοφανές ο τρόπος αυτός αντίδρασης που για τον Πρόεδρο αφορά στην διαφύλαξη ή την παράδοση της ακεραιότητας των θεσμών και την λειτουργική δημοκρατία της χώρας.

Αλλά δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος καλεί το λαό κατά του Πρωθυπουργού. Η ρήξη έχει προσλάβει διαστάσεις αγεφύρωτες καθώς και το λεξιλόγιο πλέον αγγίζει όχι απλά επίπεδα λαϊκισμού αλλά πεζοδρομίου. Άλλοτε άμεσα απ’ τα χείλη των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων και άλλοτε υπό τη μάσκα των εκπροσώπων τύπου, οι επιλογές είναι γεμάτες υπονοούμενα, ύβρεις και προσβολές που δεν επιδέχονται δεύτερη ερμηνεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξ άλλου μην ελπίζοντας πολλά και με το δίκιο του στην ευαισθησία των αλβανών πολιτών σε ζητήματα συνταγματικής ρύθμισης της λειτουργικής δημοκρατίας κ.α. συναφή, προσπαθεί να αφυπνίσει χορδές πιο ηχητικές της κοινωνίας: εν προκειμένω τον εθνισμό. Έτσι σε μια ανάρτηση-έκκληση για συμμετοχή στη διαδήλωση της Κ. Δευτέρα ο κ. Μέτα καλεί να αποδειχθεί «…ότι είμαστε έθνος αετών που θα υπερνικήσουμε και ποδοπατήσουμε την συμμορία των μαύρων κουρούνων…».

Ποιους φωτογραφίζει για κουρούνες δεν θέλει πολύ φαντασία να αντιληφθεί κανείς.

Η συμμετοχή είναι ένα πρόβλημα βέβαια. Αλλά εν τούτοις το θέμα της διαμαρτυρίας είναι επίσης πρόφαση. Έστω οποιαδήποτε συμμετοχή και αν είναι ο Πρόεδρος αφήνει να υπονοηθεί ότι θα εκπροσωπούν το λαό «…και εάν ο λαός του το ζητήσει εκεί, ενώπιον του, θα υπογράψει το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής…».

Το ζήτημα που προβάλει ο Πρόεδρος είναι ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να του στερήσει με τεχνάσματα την δυνατότητα να προτείνει τα ποσοστά μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εν τέλει ελέγχοντας το ανώτατο αυτό δικαστήριο η Κυβέρνηση και η Ομάδα του Ράμα επιδιώκει να ελέγξει μακροπρόθεσμα όλο το δημόσιο βίο της χώρας προσβάλλοντας ανθρώπινα δικαιώματα κι ελευθερίες.

Η πολιτική ουσία δεν είναι όμως μόνο εκεί. Μπορεί ο Μέτα κατά καιρούς να έχει επιδείξει ευαισθησία σε ζητήματα εκσυγχρονισμού της πολιτικής ζωής στη χώρα, εκείνο όμως που βασικά τον χαρακτηρίζει είναι το προσωπικό πολιτικό του όφελος.

Και ενδεχομένως διαβλέποντας ότι ο χώρος του περιορίζεται αντιδρά προκειμένου επαναπροσδιορίσει τους όρους του παιχνιδιού. Ο χώρος περιορίζεται όχι μόνο διότι στην εν εξελίξει κόντρα του με το Ράμα, την Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου η Κοινοβουλευτική ειδική Επιτροπή που εξετάζει την αποπομπή του, αλλά διότι το Κόμμα το οποίο ίδρυσε και του οποίου ηγείται η σύζυγος του, ίσως βρεθεί στο στόχαστρο συμφωνίας των δύο μεγάλων.

Ο Μέτα δεν μίλησε μόνο για αετούς και κουρούνες, ως ορνιθολόγος. Είχε και χαρακτηριστικά συνομωσιολόγου, καθώς κάνει πλέον συχνά λόγο «…για την ύπαρξη μιας διεθνούς μαφιόζικης ομάδας που δια του υποτακτικού τους Ράμα στα Τίρανα θέλει να αδειάσει τη χώρα απ’ τους κατοίκους της προκειμένου ρημάξει τον πλούτο της…». Κι αυτό εξ άλλου ακούγεται καλά στ’ αυτιά των Αλβανών διότι θυμίζουν την εποχή που ο Χότζα τους διηγούνταν του απόρθητου κάστρου που εποφθαλμιά ο ξένος κόσμος.

Προφανώς ούτε η διαδήλωση στη Λεωφόρο «Μάρτυρες του Έθνους», ακόμη ούτε αυτό το ενδεχόμενο Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής δεν σημαίνουν κατ ανάγκη πρόωρες εκλογές. Το τοπίο στην Αλβανία είναι πολύ πιο σύνθετο, οι δημοκρατικές ευαισθησίες ξένη έννοια και οι διαδρομές που επιλέγονται πιο δαιδαλώδες απ’ ότι θα πρότεινε η λογική.

Υπονοούμενο επίσης του Προέδρου ότι στις 2 Μάρτη είναι έναρξη της ανοίξεως!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon