Θετικές οι επικαιροποιημένες εκθέσεις προενταξιακής πρόοδου Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε: 02/03/2020 18:45 Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2020 18:45 Από: Tachydromos

Τις εκθέσεις προόδου Αλβανίας και η Βόρειας Μακεδονίας στην περαιτέρω αντιμετώπιση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το κράτος δικαίου, ιδίως στους τομείς που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018 και οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι δύο χώρες έχουν επιτύχει περαιτέρω απτά και βιώσιμα αποτελέσματα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΗΚομισιόν επαναβεβαίωσε ότι ως εκ τούτου η σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί και ισχύει.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις γειτονικές σχέσεις και τη διεύρυνση, Ολιβιέρ Βαρχέλεϊ δήλωσε: "μετά την υιοθέτηση της αναθεωρημένης μεθοδολογίας για την ενταξιακή διαδικασία τον Φεβρουάριο, παρουσιάζουμε σήμερα τις ενημερώσεις μας για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Δείχνουν ότι οι χώρες ενίσχυσαν το έργο τους και απέδωσαν περαιτέρω απτά και βιώσιμα αποτελέσματα στους βασικούς τομείς που προσδιορίστηκαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου 2018. Η Κομισιόν εμμένει σταθερή στις συστάσεις της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζω ότι τα Κράτη Μέλη θα λάβουν θετική απόφαση τις προσεχείς εβδομάδες".

Η Κομισιόν δηλώνει ότι εμμένει σταθερά στις συστάσεις της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και οι δύο συνεχίζουν να υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις. Κατά την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ στις 6 και 7 Μαΐου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων για την περιοχή

Στην περίπτωση της Αλβανίας, η επικαιροποίηση περιγράφει την πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης και του διορισμού δικαστών και εισαγγελέων, και τα επιτεύγματα που έχουν αποδειχθεί στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων όσον αφορά την καλλιέργεια κάνναβης και την διακίνηση ναρκωτικών . Επισημαίνει επίσης άλλα συναφή ζητήματα, όπως συμφωνία για την πορεία προς την εκλογική μεταρρύθμιση και προσπάθειες για την αντιμετώπιση αβάσιμων αιτήσεων ασύλου.

Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η επικαιροποίηση καλύπτει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης υιοθέτησης του αναθεωρημένου νόμου για την Εισαγγελία. Παρουσιάζει το βελτιωμένο ιστορικό στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την πρόοδο στη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και της δημόσιας διοίκησης.

realnews.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon