Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς: Διαβάζοντας την κυβερνητική δήλωση της 1ης Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2020 16:00 Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2020 16:00 Από: Tachydromos

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ*

Με αδημονία, όπως όλοι μας, περίμενα να ολοκληρωθεί η υπό τον κ. Πρωθυπουργό συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Με καρτερία, όπως αρμόζει σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, ήθελα να ακούσω το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης της κυβέρνησης. Αισθάνθηκα ανακούφιση. Διαπίστωσα ότι είναι γραμμένο σε ύφος δωρικό και γλώσσα καθαρά επιχειρησιακή. Για τον λόγο αυτό ξεχωρίζει. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι συντάχθηκε σε καθεστώς πρωτοφανούς πίεσης στα σύνορά μας με την Τουρκία και ανάλογης πίεσης στα κυβερνητικά γραφεία. Εύχομαι να αποτελέσει βασικό πολιτικό/επιχειρησιακό κείμενο αναφοράς.

Φανερό ότι σκοπίμως δεν είναι γραμμένο στην εύπλαστη μεν, ανώδυνη δε, γλώσσα των επικοινωνιολόγων, αλλά στη γλώσσα των αρμοδίων και των ειδικών που χειρίζονται την κρίση. Σε αυτούς που ο κ. Πρωθυπουργός έχει αναθέσει τα κρισιμότερα για την εθνική ασφάλεια υπουργεία, καθήκοντα και αποστολές.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου άφησε εκτός κειμένου –πράγμα σπάνιο στη σύγχρονη ιστορία μας– τους κλασικούς όρους περί «ψυχραιμίας και νηφαλιότητας». Χρήσιμοι κατά καιρούς μεν, αναποτελεσματικοί ως μέσον αποτροπής, ανάσχεσης και απόκρουσης επιθετικών ενεργειών. Οι 118 λέξεις της δήλωσης θα μπορούσα να ισχυρισθώ –αν δεν θεωρηθεί υπερβολή– ότι αναδεικνύουν στοιχεία του δόγματος εθνικής ασφάλειάς μας. Αντανακλούν αποφασιστικότητα και σθένος. Αντιστοιχεί πλήρως με το βαρύ φορτίο –το καθήκον– που φέρουν στους ώμους τους εκείνοι που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή. Επίσης στηρίζεται στη γνώση και όχι όπως έχουμε επί μακρόν εθιστεί στο συναίσθημα ή στην αξιολόγηση και στη γνώμη.

Η πολλών επιπέδων, εκφάνσεων και φάσεων κρίση με την Τουρκία είναι σε εξέλιξη. Δεν διαθέτω τα στοιχεία που θα μου επέτρεπαν να κάνω τώρα αξιολόγηση και εκτιμήσεις για την τροπή που θα λάβει. Ως πολίτης της χώρας αυτής εν μέσω μιας κρίσης που δεν έχουμε ίσως όλοι συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθός της, ομολογώ ότι αισθάνομαι μια γεύση ικανοποίησης και ασφάλειας. Καιρός ήταν.

*Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης ε.τ.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon