Ντούλες: Ιδιαίτερα επιθετικός ο Πρωθυπουργός στην αρπαγή της ακινήτου περιουσίας στην Παραλιακή Ζώνη

Δημοσιεύθηκε: 05/03/2020 09:55 Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2020 14:11 Από: Tachydromos

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν χθεσινή συνέντευξη σε πολιτικό κανάλι του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε. Πρόκειται για εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στην ενημερωτική ζώνη του καναλιού “ABC NEWS” των Τιράνων και το δημοσιογράφο Έντρι Τζάφο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία βασικά να αναλύσει τα περί του Σχεδίου Νόμου για Οριστικοποίηση Διαδικασιών Εγγραφής Ακινήτου Περιουσίας, ο οποίος συζητάτε με τη διαδικασία σχεδόν του κατεπείγοντος στην Βουλή της Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερμήνευσε τη θέση του πολιτικού σχηματισμού και κατ επέκταση τις ανησυχίες της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και τις ενστάσεις περί του εν λόγω Νομοσχεδίου αλλά και της εν γένει κατάστασης που επικρατεί στη σφαίρα κατοχύρωσης ακινήτου περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών.

Μετέφερε για το ακροαματικό κοινό το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αφορά μόνο συγκεκριμένη περιοχή όπως η Χιμάρα αλλά σχεδόν όλη τη χώρα όπου εκκρεμεί η υπόθεση της απόδοσης και ειδικά της εγγραφής και κατοχύρωσης της περιουσίας. Γίνεται όμως πολύ πιο έντονη στην εν λόγω παραλιακή ζώνη καθώς εκεί η αξία γης για τουριστική εκμετάλλευση είναι μεγάλη και επί το πλείστον εκεί υφίστανται τα πελατειακά «πλυντήρια» του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού για την επένδυση κεφαλαίων σκοτεινής προέλευσης. Είναι ακριβώς αυτός ίσως ο λόγος της βιασύνης της Κυβέρνησης ώστε δια του εν λόγω και υπό συζήτηση Νομοσχεδίου να τους εγγυηθεί την περιουσιακή κατάσταση στις περιοχές που έχουν επενδύσει παραβιάζοντας τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Για τον κ. Ντούλε ο κ. Ράμα, ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από προκατόχους του και ιδιαίτερα επιθετικός στις πρακτικές υφαρπαγής βιαίας της γης στην παραλιακή ζώνη. Τα ανέφερε τούτα καθώς ο δημοσιογράφος έφερε υπόψη την κατάσταση που απ’ το 2004 έχει δημιουργηθεί στον Κόλπο της Κακομιάς πλησίον της Νίβητσας. Και τότε το ΚΕΑΔ είχε τεθεί στο πλευρό των κατοίκων και της Εκκλησίας που έχει εκεί Μοναστήρι, με τεράστιο πολιτικό κόστος.

Ανάλογο κόστος προφανώς «εισπράττει» και κατά τις σημερινές αντιδράσεις αλλά κατά τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, αξίζει διότι οι υπάρχει τεράστια πίεση προς τις τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν άλλο τρόπο να εκδηλώσουν την αντίδραση τους. Στην ουσία το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ λειτουργούν ως ενισχυτές και πολιτική εκφραστές της κοινωνικής αντίδρασης και επί το πλείστον αφυπνίζουν συνολικά την αλβανική κοινή γνώμη ότι η αδικία με την ακίνητη περιουσία δεν είναι κάτι εύκολο, αγγίζει των πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεν επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη. Κάπως όπως η κατάσταση στην Κακομιά θα καταλήξει όλο αυτό που στήνεται υπό την ευθύνη της Κυβέρνησης Ράμα στην ευρύτερη ζώνη των παραλίων της Χιμάρας, του Κόλπου του Αυλώνα, των Αγ. Σαράντα κ.α. διότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θέλει επιχειρήσεις που θα τελούν σε μόνιμη διένεξη με την τοπική κοινωνία.

Στην εκπομπή αναλύθηκε επίσης η πολιτική κατάσταση στη χώρα με τον κ. Ντούλε να επιμένει άλλη μια φορά ότι δεν υφίσταται άλλη διέξοδο απ’ την προσφυγή σε διπλές κάλπες για βουλευτικές εκλογές και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία και ορθώς λειτουργικό δημοκρατικό πολίτευμα η πρόωρες εκλογές όταν υφίσταται μια πολιτική εσωτερική δυσκολία δεν αποφεύγονται. Ο κ. Ράμα όμως για λίγο παραπάνω παραμονή στην εξουσία, για λόγους που εκείνος μόνο γνωρίζει δεν προσφεύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Για τον κ. Ντούλε μπορεί να αντίδραση της αντιπολίτευσης με την εγκατάλειψη των βουλευτικών αξιωμάτων να ήταν υπερβολική αντίδραση στα όρια μάλιστα πολιτικής φρονιμότητας ωστόσο όμως κρίνεται εκ των υστέρων ωφέλιμη ώστε να ανοίξει το απόστημα του αυταρχικού καθεστώτος που ο Ράμα επιχειρεί να εγκαταστήσει στην χώρα. Σχετικά με ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα εκδώσει Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής, στις 15 τρέχοντος όπως ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ επανέλαβε θέση του ότι κάτι τέτοιο έπρεπε συμβεί από παρελθόντας Μάη.

Στο τελευταίο μέρος της Συνέντευξης του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε η συζήτηση στράφηκε αιφνιδιαστικά απ’ το δημοσιογράφο στις διαρροές εισαγγελικών αρχών περί δήθεν αυτοκτονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Με μια πονηρή μάλιστα ερμηνεία ότι σ’ αυτή την περίπτωση που το πόρισμα προκύψει αληθινό θα ήταν παρηγοριά για τους οικείους ώστε να φύγει από πάνω τους η υπόνοια δολοφονίας με κρατική ευθύνη. Ο κ. Ντούλες υπογράμμισε την αντίθεση μεταξύ ανακοινώσεων ειδικών της αστυνομίας δυνάμεων που επιχειρούσαν εκείνη την ημέρα, αναντιστοιχία δηλώσεων Πρωθυπουργού Ράμα και δήθεν πορίσματος ιατροδικαστών και ανακριτών περί αυτοκτονίας. Επί το πλείστον για άλλη μια φορά καυτηρίασε την απαράδεκτη από πάσης φύσεως απάνθρωπη καθυστέρηση της σωρούς του μακαρίτη προς ταφή. Εξέφρασε δε απορίες και κατήγγειλε ακόμη μια φορά την αδικαιολόγητη νομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά κ.α. καθυστέρηση ώστε να υπάρξει επιτέλους η δικαστική άποψη και πόρισμα για τα τεκταινόμενα εκείνη την ημέρα. Μπορεί τα χειραγωγημένα ΜΜΕ να εκδηλώνουν απαράδεκτη επιθετικότητα οσάκις θέτουμε το θέμα ως ΚΕΑΔ, είπε ο κ. Ντούλες, ωστόσο όμως υπάρχει Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να εκδοθεί εμπρόθεσμα πόρισμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο στην χώρα το αποσιωπούν σκοπίμως.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon