Ένα προβοκατόρικο ρεπορτάζ της Deutsche Welle

Δημοσιεύθηκε: 09/03/2020 08:10 Τελευταία Ενημέρωση: 11/03/2020 15:32 Από: Tachydromos

Ένα εκτενές πρόσφατο ρεπορτάζ αποστολής του κρατικού Γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, της DW, κάνει αυτές τις δύο τελευταίες μέρες το γύρο αναπαραγωγής σε αλβανικά ηλεκτρονικά κι έντυπα ΜΜΕ.

Ο αλβανός παραγωγός και δημοσιογράφος της αποστολής, απ τα Σκόπια, Αρμπέρ Μπαράμι, ξεκινόντας απ το Αργυρόκαστρο κινήθηκε στην μεθόριο της Ελλάδας από Κόνιτσα, στο χωριό Πλικάτι για να ακολουθήσει στα ψαροχώρια της Φλώρινας στην Πρέσπα και να καταλήξει στο Μοναστήρι.

Στόχος του όπως διατείνεται να προσεγγίσει το μειονοτικό φαινόμενο, την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλότητα...αποτέλεσμα όμως των προθέσεων να ανοίξει και πάλι μια συζήτηση περί αρνητικής στάσης της Ελλάδας στην αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων στη μεθόριο της. Το κάνει εξ άλλου άκομψα και προβοκατόρικα ικανοποιόντας όχι απλά σκεπτικά που χρονίζουν σε λαούς και κρατικές πρακτικές γειτονικών με την Ελλάδα αλλά κυρίως εμμονικά σχέδια ευρωπαικών κέντρων αποφάσεων και άσκησης πολιτικών.

Πρόκειται ακριβώς για την επαναφορά των πιέσεων και χειρισμών για αναγνώριση "σλαβομακεδονικής" μειονότητας στην Φλώρινα και την Καστοριά αλλά και "αλβανόφωνης" τόσο στη μεθόριο όσο και στις περιοχές των αρβανιτών.

Ο ρεπόρτερ εξ άλλου διατείνεται ότι τα συνάντησε αυτά τα φαινόμενα όπως και την άκαμπτη αρνητικότητα της ελληνικής πολιτείας να τ αναγνωρίσει επίσημα.

Θέλει μάλιστα να της εκβάλει το φοβικό σύνδρομο και πως;

Ξεκινάει το ρεπορτάζ του στο Αργυρόκαστρο όπου " θαυμάζει" πως ελεύθερα οι άνθρωποι εδώ μιλούν ελληνικά. Πηγαίνει μάλιστα και σε δημοτικό σχολείο για την ελληνική μειονότητα όπου η φιευθύντρια τον διαβεβαιώνει για τη φροντίδα και το σεβασμό των δικαιωμάτων. Ω τι θαύμα ανεκτικότητας! Μάλιστα ισχυρίζεται ότι στην αυλή του σχολείου συνάντησε τον Πρόξενο της Ελλάδας του οποίου υπέδειξε πως και η χώρα του θα μπορούσε να δώσει φροντίδα για τις γλώσσες των μειονοτήτων και δη για σχολεία για τους "μαξεδόνες". Τον έφερα σε αμηχανία γράφει ο συντελεστής του ρεπορτάζ...

Για να πάει στην Κόνιτσα όπου διαπιστώνει προσποιήσεις αλβανών ως έλληνες, χρήση από πλευράς τους ελληνικών ονομάτων κ.α. Εγκατάληψη μάλιστα σπιτιών που ανήκαν σε αλβανικές πλούσιες οικογένειες της κωμόπολης. Και πετάει κάτι απ τα γνωστά για την "Τσαμουργιά".

Και να συνεχίσει στο Πλικάτι όπου τον καταλαβαίνουν που τους απευθύνεται στην Αλβανική...αλλά φοβούνται να του απαντήσουν.

Και εξ ίσου "τραγική καταπίεση" συναντά στις όχθες της Πρέσπας, στο χωριό μάλιστα που υπεγράφη η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Εκεί τους νιλάει να παραγγείλει ατα "μακεδονικά" ...και κάνουν σα να μην καταλαβαίνουν.

Εκείνος όμως προκειμένου να είναι συνεπής με τις εμμονές του ή την παραγγελία παραγωγής έμεινε με την αίσθηση ότι τον καταλάβαιναν και φοβούνταν να του απαντήσουν...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon