«Εαρινή Ασπίδα» του Ερντογάν – διάχυση στην Αλβανική

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2020 14:03 Τελευταία Ενημέρωση: 20/03/2020 09:50 Από: Tachydromos

Με την διείσδυση του κορονοϊού διαχέεται στην Αλβανική γλώσσα μέσα από ένα ευρύ δίκτυο ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογκάν, για τις δράσεις των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη Συρία.

Η περίφημη Επιχείρηση «Εαρινή Ασπίδα» στη Βόρεια Συρία με αιχμή του δόρατος το Ιντλίμπ παρουσιάζεται για τους αλβανικούς πληθυσμούς από μια ποικιλία και πολλές φορές προκάλυψη μέσων ενημέρωσης, πάντοτε όμως υπό την οπτική γωνία του καθεστώτος του Τούρκου Προέδρου.

Δεν είναι εξ άλλου η πρώτη φορά και το μόνο θέμα στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει σε όσο περισσότερες ομάδες των μουσουλμανικών πληθυσμών της Βαλκανικής και δη των Αλβανόφωνων τις δικές απόψεις και τη δική της προπαγάνδα. Την Άγκυρα όπως κατ επανάληψη έχουμε αναλύσει την ενδιαφέρει μονίμως εκτός απ’ τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των κρατικών μηχανισμών, η συντήρηση πληθυσμιακών ομάδων που θα την βλέπουν ως μεγάλη δύναμη και προστάτιδα τους στις περιοχές ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος της Αδριατικής. Το δίκτυο των ιμάμηδων, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λόγω φτώχειας που θα εξαρτώνται απ’ την βοήθεια που τους παρέχουν δήθεν ανθρωπιστικές οργανώσεις του καθεστώτος Ερντογκάν και ειδικά οι συντηρούμενες απ’ τον μηχανισμό προπαγάνδας ιστοσελίδες, είναι τα εργαλεία χειραγώγησης της κοινωνίας. Η λογική της χρήσης χειραγωγημένων ανθρώπινων μαζών είναι το χρήσιμο εργαλείο των Τούρκων όπως εξ άλλου αποδεικνύεται με τον πιο απροκάλυπτο και επιθετικό τρόπο στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Επί του θέματος όμως περί της προπαγάνδας της Επιχείρησης «Εαρινή Ασπίδα». Υπάρχει λογαριασμός στο Facebook, που συντηρείται και υποστηρίζεται από περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας ακριβώς με αυτό τον μιλιταριστικό τίτλο: “Mburoja e Prangerës – Bahar Kalkani”, στο οποίο δύναται ακριβώς να βρει κανείς όλα τα γελοία επιχειρήματα του καθεστώτος Ερντογκάν στην αλβανική. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σειρά από πολιτικά ιστολόγια της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσόβου με μια κυριολεκτικά στρατιά «αναλυτών» βομβαρδίζει καθημερινά τους αναγνώστες και επισκέπτες με ειδήσεις αλλά κυρίως αναλύσεις. Ούτε αυτή η δίνη της επιδημίας του κορονοϊού τους αποσπά απ’ το έργο αυτό της διάχυσης φτηνής ντοπαριστικής προπαγάνδας.

Ο σκοπός όλων των αναλύσεων και το σημείο σύγκλισης είναι διπλός: απ’ τη μια προσπαθούν να πείσουν όσο περισσότερους για το δίκαιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ερντογκάν στη Συρία, χωρίς καμιά έστω αναφορά στην παραβίαση κυριαρχίας ξένου κράτους. Μάλιστα αναμασούν όλα τα τούρκικα επιχειρήματα ότι αυτό είναι προς όφελος του Συριακού λαού, του οποίου ο μόνος προστάτης έναντι του δυνάστη προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασάντ, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Είναι να θέλει να επισημάνει ότι και για τους «ξεχασμένους» απ’ την Ευρώπη αλβανούς μουσουλμάνους ο μέγας προστάτης και άνθρωπος που τους νοιάζεται είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Σε συνδυασμό και με ρητορείες του αλβανού Πρωθυπουργού αυτό γίνεται πειστικό για όλο και μεγαλύτερες ομάδες αλβανών ή αλβανόφωνων πληθυσμών, συνηθισμένων εξ άλλου να επικαλούνται «προστάτες» μείζονος σημασίας όπως ο Στάλιν, ο Μάο Τσε Τουγκ κ.α.

Ο άλλος σκοπός είναι να εμφανίζει τις καθεαυτού επιτυχίες στο μέτωπο του «άτρωτου» Τούρκικου Στρατού, πράγμα το οποίο συγκλίνει με τον προηγούμενο, την εμφάνιση δηλαδή της Τουρκίας ως «μεγάλης εγγυήτριας» της ευημερίας και της προόδου των μουσουλμανικών πληθών της Βαλκανικής…

Εξ ου και οι αποτυχίες της Επιχείρησης «Εαρινή Ασπίδα» στην αλβανική κοινή γνώμη εμφανίζεται ως προδοσία της Ρωσίας προς τον Τούρκο ηγήτορα.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην αμάσητη προπαγάνδα στην οποία παγιδεύονται τα αλβανικά ΜΜΕ στο ζήτημα των προσφύγων και της μεθοδευμένης πίεσης του Ερντογκάν ώστε δια της απάνθρωπης μετακίνησης τους να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ κατ επέκταση.

Δεν αρκείται το καθεστώς της Τουρκίας στην αλβανική εκδοχή των επίσημων κρατικών της οργάνων όπως το ειδησεογραφικό πρακτορείο «anadolu agency” ή το τηλεοπτικό καθεστωτικό “TRT”. Έχει επιστρατεύσει ένα ευρύ δίκτυο εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης με ξεκάθαρη γραμμή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon