Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία στοιχίζονται κατά Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε: 03/04/2020 15:20 Τελευταία Ενημέρωση: 03/04/2020 15:20 Από: Tachydromos

Με τη διαδικασία της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις για λογαριασμό της Τουρκίας ευθυγραμμίζονται η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ως χώρες που βρίσκονται πλέον και επισήμως σε ενταξιακή πορεία. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβαν σε τοπικό επίπεδο οι κυβερνήσεις στα Σκόπια και στα Τίρανα, με σημείο αναφοράς τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Φεβρουαρίου για κυρώσεις στα φυσικά πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη σχετική εξέλιξη χαιρετίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή πολιτική και «θα μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών». Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/275[1] σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την απόφαση του Συμβουλίου προστίθενται δύο πρόσωπα στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων, οντοτήτων και φορέων που παρατίθενται στο παράρτημα της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894. Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο και Αλβανία, η χώρα της Ενιαίας Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών Ισλανδία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Αρμενία, ευθυγραμμίζονται με αυτή την απόφαση του Συμβουλίου».

Στην Αθήνα θεωρούν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της συνεπούς πολιτικής διεύρυνσης που έχει ακολουθηθεί από την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα της αποδοχής κοινών κανόνων για την περιοχή, που οφείλουν να έχουν όλες οι χώρες που επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απόφαση της κυβέρνησης στα Σκόπια να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων όπως το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο». «Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο” απορρίπτει την κυβερνητική απόφαση να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας! Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο” θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δύναται να υπονομεύσει τις εξαιρετικές μακεδονο-τουρκικές διμερείς σχέσεις, καθώς και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, της Μακεδονίας και της Τουρκίας!», αναφέρεται, ενδεικτικά στην ανακοίνωση του συγκεκριμένου οργανισμού που έχει αναπαραχθεί από αρκετά ΜΜΕ στη Βόρεια Μακεδονία.

Η οργάνωση καλεί την κυβέρνηση «να μη δημιουργεί εχθρούς εκεί όπου δεν υπάρχει ανάγκη και να μη διαταράσσει τη μακεδονο-τουρκική στρατηγική εταιρική σχέση εξαιτίας των ελληνικών συμφερόντων».

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon