Η Ανάσταση στην Εκκλησία της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 20/04/2020 14:49 Τελευταία Ενημέρωση: 20/04/2020 14:50 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία Αρχιερέων και ιερέων και των διακονούντων τους ναούς, τελέστηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας

Στον εορτάζοντα καθεδρικό ναό «Ανάσταση» Τιράνων, προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο και κληρικούς.

Απηύθυνε στους πιστούς το πασχαλινό μήνυμά του, τονίζοντας ότι «η συναίσθηση της συνεχούς παρουσίας του Θεού χαρίζει στην καθημερινή μας πορεία ειρηνική αφοβία".

Και πρόσθεσε: «Με τη δύναμη, που προσφέρει η αφοβία αυτή, οι μαθητές, πτοημένοι προηγουμένως από τον «φόβον τῶν Ἰουδαίων», αναδείχθηκαν ατρόμητοι Απόστολοι «εἰς πάντα τά ἔθνη», μάρτυρες της Αναστάσεώς Του».

Επεσήμανε ακόμη ότι «ο φόβος είναι ένας επικίνδυνος σύμβουλος του ανθρώπου. Διεισδύει με ποικίλους τρόπους στη σκέψη και στη βούληση, μειώνοντας την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητά μας. Φόβο προκαλούν στον άνθρωπο διάφορες αιτίες: πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, επιδημίες ασθενειών, όπως η πρόσφατη πανδημία COVID-19, που έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα ολόκληρη. Φόβο σε προσωπικό επίπεδο δημιουργούν οι εχθρότητες, οι αδικίες, οι ποικίλες ατομικές συγκρούσεις˙ αλλά συχνά και οι αδυναμίες μας. Ο ανθρώπινος φόβος κορυφώνεται κυρίως μπροστά στον θάνατο».

Προέτρεψε: «Ας γίνει η καρδιά μας «ναός Θεοῦ ζῶντος» (Β΄ Κορ. 6:16). Στον αιφνιδιασμό και την ανησυχία, που έφερε η οδυνηρή αυτή πανδημία, ας αντιτάξουμε την αφοβία που δωρίζει ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός. Μίαν αφοβία γεμάτη ειρήνη και αλληλεγγύη!».

Και κατέληξε: «Φέτος δεν θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε το αναστάσιμο φως ο ένας από τη λαμπάδα του άλλου. Ας μεταλαμπαδεύσουμε από τη μια καρδιά στην άλλη το φως της ελπίδας και της ἐν Χριστῷ αφοβίας! Χριστός Ανέστη!».

Η παννυχίδα της Αναστάσεως τελέστηκε και στους μητροπολιτικούς ναούς της «Ανάστασης» στην Κορυτσά, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωάννης, και στο Αργυρόκαστρο, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημήτριος.

Ο κ. Ιωάννης υπογράμμισε ότι "το φετινό Πάσχα, για τους γνωστούς λόγους, είναι εντελώς διαφορετικό. Οι θρησκευτικές τελετές έγιναν σε σχεδόν κενές εκκλησίεΟ φόβος για μόλυνση, η μακρά απομόνωση και η αβεβαιότητα για το μέλλον δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εγκατάλειψης και ερήμωσης, η οποία σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει άγχος και απελπισία. Αλλά η «ερημιά» μπορεί να μας βοηθήσει να διαλογιστούμε πιο βαθιά και να στρέψουμε τις καρδιές μας στον αναστάντα Χριστό, να ανακαλύψουμε τι είναι πιο σημαντικό σε αυτή τη ζωή".

Και στους καθεδρικούς ναούς αγίου Γεωργίου Φίερι, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νικόλαος, και αγίου Νικολάου Ελμπασάν, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, καθώς και σε άλλους ναούς της Ορθόδοξης Εκκηλσίας της Αλβανίας,εορτάστηκε η Ανάσταση του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος τόνισε ότι "Χαρά και Ελπίδα σε όσους πιστεύουν στον Αναστημένο Κύριο. Δεν χάνουν, αλλά κερδίζουν, περνώντας από το θάνατο στην αιώνια ζωή, όπου η κακία των κακών, η δύναμη και η αλαζονεία των ισχυρών, δεν υπάρχει. αλλά μόνο η καλοσύνη, η δικαιοσύνη και η αγάπη.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου!

Ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος επεσήμανε ότι "η μαρτυρία, για τον αναστημένο Κύριο Ιησού Χριστό, συνεχίζεται. Είμαστε όλοι μάρτυρες του Ιησού Χριστού, όλοι οι Χριστιανοί. Και μαρτυρούμε για τον Χριστό, από τη φλόγα της πίστης, από την ηθική του Ευαγγελίου, από τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Η μαρτυρία του Ιησού Χριστού είναι ένα γενικό καθήκον για όλους τους πιστούς".

Οι Ορθόδοξοι πιστοί της Αλβανίας, δεν είχαν φέτος τη δυνατότητα να προσέλθουν μαζικά, λόγω κορωνοϊού, στους ναούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε λιτά από τους ιερείς και εξωτερική, τελετή της Ανάστασης.

Οι περισσότεροι Ορθόδοξοι στην Αλβανία παρακολούθησαν από τα σπίτια τους την τελετή και τη θεία λειτουργία της Ανάστασης, όπως συνέβηκε και με τις ακολουθίες των προηγούμενων ημερών.

Έστω και με αυτόν τον τρόπο, δεν έμειναν ψυχικά μακριά από το γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Και ένιωσαν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι «Χριστός Ανέστη», που είναι ύμνος ενθουσιαστικός, ιαχή θριάμβου και νίκης.

Μάλιστα αυτό το μήνυμα οι πιστοί της Αλβανίας το αισθάνονται εντονότερα, καθώς η Εκκλησία γνώρισε το βάρβαρο διωγμό του αθεϊσμού.

Κατάλαβαν, εν μέσω κορωνοϊού, οι Ορθόδοξοι πιστοί της Εκκλησίας της Αλβανίας, ότι εάν Εκείνος με τη θέλησή Του δεν ανέβαινε στο Σταυρό να πεθάνει, λες και ήταν κακούργος, δεν θα ερχόταν η Ανάσταση, που είναι της τελικής νίκης προμήνυμα.

Εάν Εκείνος από καθαρή αγάπη δεν έγινε σταγόνα προς σταγόνα το αίμα Του και δεν σκόρπιζε παντού το φως της Ανάστασής Του, τότε όλοι εμείς, χωρίς καμία εξαίρεση, θα ήμασταν για πάντα καταδικασμένοι, χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

Για να ζήσουμε και να ζούμε παντοτινά ευτυχισμένοι αποθνήσκει με σκληρό θάνατο και ανασταίνεται ο Κύριος.

Το Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη γέμισε με ιερή συγκίνηση τους Ορθόδοξους της Αλβανίας, που βιώνουν και αυτοί τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα σήμαντρο, που διαλαλεί: Ψηλά οι καρδιές, ψηλά οι συνειδήσεις!

Μπορούμε και εμείς, ακολουθώντας τον Αρχηγό της ζωής, να γίνουμε νικητές της ζωής.

Αρκεί η πίστη μας να είναι ζωντανή, και όχι είναι νεκρή…

Η Ανάσταση του Χριστού μετέφερε στους Ορθόδοξους της Αλβανίας, από τη μια άκρη ως την άλλη της χώρας, την ελπίδα ότι ο Χριστός, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, με τα πάθη του, με τη σταύρωσή του, με τον ενταφιασμό του, αλλά κυρίως με την Ανάστασή του, ανατέλλει για όλους μας μια καινούργια ζωή, από την οποία ασφαλώς έχουμε τη δυνατότητα να αντλούμε ό,τι πιο ευγενικό μπορούμε να έχουμε ως Χριστιανοί και ως Άνθρωποι.

Με τη χάρη Του και τη δύναμή Του οι λύπες μας θα μεταβάλλονται σε χαρές και οι χαρές θα είναι μόνιμες και αληθινές, γιατί θα είναι δικά Του.

Για να δείτε τις φωτογραφίες πατήστε εδώ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon