Πίσω από τη βοήθεια του Ερντογκάν για τον Covid 19 κρύβονται γεωστρατηγικές βλέψεις

Δημοσιεύθηκε: 27/04/2020 21:24 Τελευταία Ενημέρωση: 29/04/2020 15:35 Από: Tachydromos

Η Τουρκία είναι η πιο απλόχερη χώρα σε ό,τι αφορά τις βοήθειες που προσφέρονται στην Αλβανία για τον COVID-19, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Monde” δεν πρόκειται απλώς για αθώα δώρα.

Η καθημερινή γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο: “Ο Ερντογκάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για τις περιφερειακές βλέψεις του”, όπου μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι μεγάλη ποσότητα ιατρικού υλικού διανέμεται τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου. Η εφημερίδα αναφέρεται σε έκφραση του πρόεδρου Ερντογκάν σε τηλεοπτική εκπομπή απευθυνόμενος στο λαό του: “Για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εμείς βλέπουμε μία αναδιάρθρωση του κόσμου. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να είναι στην πρωτοπορία αυτής της διαδικασίας”.

Η“Le monde” περιγράφει πως οι υπουργοί και οι αυλικοί του Ερντογκάν μιλούν μόνο γι αυτό επαναλαμβάνοντας την ιδέα του Πρόεδρου. Αυτή αναφέρεται και σε έναν από τους δημοσιογράφους, υποστηρικτές του καθεστώτος, τον Ibrahim Karagul, ο οποίος μιλά για ένα “νέο τουρκικό θαύμα” μετά τη συγκέντρωση των λαών υπό την ομπρέλα της οθωμανικής αυτοκρατορίας τονίζοντας ότι “Ο Ερντογκάν επανενώνει την αυτοκρατορία αλλάζοντας την ροή της ιστορίας”.

Ακριβώς στον Ερντογκάν αποτάθηκε πρώτα για βοήθεια και ο πρωθυπουργός Ράμα. Αφού κράτησε μια ηττοπαθή ομιλία μπροστά στους Αλβανούς λέγοντας ότι αυτή τη φορά είμαστε μόνοι και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας βοηθήσει κάποιος, εκείνος βγήκε στις 20 Μαρτίου στην εκπομπή “Opinion” για να εγγυηθεί τους ακροατές ότι ο Ερντογκάν είναι αυτός που θα μπορέσει να μας λυτρώσει από την αποκάλυψη. Ο Ράμα είπε ότι είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν, με τον οποίο είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή.

“Εμείς εδώ και πολύ καιρό, όχι σήμερα, αλλά εδώ και δυο βδομάδες έχομε αποστείλει στο τραπέζι του τουρκικού κράτους την εναλλαγή, άρα μια λίστα με αιτήματα σε περίπτωση ανατροπής του κόσμου και δεν θα υπάρχει πια καμιά δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν. Εμείς σκεφτόμαστε για εκείνο το κρίσιμο σημείο, αυτό που χρειάζεται μετά για έχοντας την εγγύηση για ένα σχέδιο Γ, το οποίο θα έχουμε εγγυημένο και με την Τουρκία υπάρχει η εγγύηση”, είπε ο Ράμα. Αυτή η είδηση αναμεταδόθηκε αμέσως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κι από την κρατική τηλεόραση TRT.

Μερικές μέρες αργότερα η υπουργός Μαναστιρλίου ανέβασε στο δικό της Facebook φωτογραφίες του αεροπλάνου “Lasgushit” γεμάτο με 7 τόνους ιατρική βοήθεια, μάσκες, ιατρικές ενδυμασίες κτλ. Ο Έντι Ράμα δεν έχασε την ευκαιρία για να δημοσιοποιήσει στη δική του σελίδα φωτογραφίες των ασθενοφόρων δωρεά της Τουρκίας, ενώ ξανά η Μαναστιρλίου παραχώρησε συνέντευξη για τις τουρκικές τηλεοράσεις όταν στο αεροδρόμιο Ρίνας κατέφτασαν οι δεύτεροι τόνοι βοήθειας.

Αυτό που δε φαίνεται στα τηλεοπτικά πλάνα αλλά που η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τονίζει με ύφος ειρωνείας είναι το γεγονός ότι σε όλα τα δέματα διακρίνεται η ετικέτα “PRESIDENCA” για να τονίζεται ο ανθρωπιστικός ρόλος του τούρκου αυτάρχη πού στη χώρα του παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως και ο Ράμα με τους ιατρούς και τους νοσοκόμους που πήγαν στην Ιταλία, και ο Ερντογκάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την πανδημία για τη δική του προσωπολατρία και για τους γεωστρατηγικούς στόχους του καθεστώτος του. Και σε αυτή την αποστολή, ως ανταμοιβή για τις βοήθειες, υποβοηθάτε κι από τα Τίρανα. Τα βίντεο και οι δηλώσεις των αλβανών κυβερνώντων που εκλαϊκεύουν τη βοήθεια της Άγκυρας είναι αυτές τις στιγμές καλή τροφή για την προπαγάνδα του ισλαμικό - συντηρητικού καθεστώτος του Ερντογκάν.

Στοιχεία από το Lapsi.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon