Μια συνάντηση με νόημα στην Προεδρία της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 11/05/2020 09:08 Τελευταία Ενημέρωση: 11/05/2020 13:16 Από: Tachydromos

Παρ’ όλο που στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, είναι περιορισμένες, ο κ. Ιλίρ Μέτα με συμβολικές κινήσεις έχει προσπαθήσει όχι απλά να διαφοροποιείται απ’ την Κυβέρνηση Ράμα, αλλά και να σηματοδοτεί τις δικές του απόψεις σχετικά με την περιφερειακή πολιτική της χώρας και τον προσανατολισμό των στρατηγικών επιλογών της.

Την περασμένη Παρασκευή, 8 Μάη, διοργάνωσε στην Προεδρία επίσημη συνάντηση με τους Πρεσβευτές της Ελλάδας, Κοσόβου, Κροατίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Σλοβενίας και Βόρειας Μακεδονίας. Θέμα της συνάντησης σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Προεδρίας και στον προσωπικό του λογαριασμό στον Facebook, ανταλλάχτηκαν πληροφορίες κι εκτιμήσεις για την Πανδημία του Κορονοϊού, τους χειρισμούς εκάστης κυβέρνησης στη χώρα της και με συμπέρασμα ότι η περιοχή έχει κατορθώσει χάριν των μέτρων πρόληψης να έχει σχετικά λίγες αρνητικές συνέπειες και απώλειες ζωών των πολιτών τους.

Εκτίμηση της συνάντησης επίσης ότι οι χώρες της περιοχής εισέρχονται πλέον σε μια φάση εκτόνωσης των περιοριστικών μέτρων και ως εκ τούτου σε σταδιακή και προσεκτική άρση του καθεστώτος κλεισμένων συνόρων.

Ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες για την στήριξη, αλληλεγγύη και συγκεκριμένη βοήθεια που από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλη την περιοχή και κάθε χώρα ξεχωριστά.

Αναφερόμενος στην άμεση κινητοποίηση των κρατών της περιοχής στο σεισμό του Νοεμβρίου 2019 που έπληξε την Αλβανία εξέφρασε άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της Αλβανικής πολιτείας επισημαίνοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύεται καλύτερα η σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

Δεδομένο ότι στη συνάντηση εκπροσωπούνταν δια των Πρεσβευτών τους στα Τίρανα τρία μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι παραμένει στρατηγικός στόχος της Αλβανίας η ένταξη στην ΕΕ εστιάζοντας παρά τις δυσκολίες της έκτακτης κατάστασης στην εκπλήρωση των όρων αιρεσιμότητας που έχουν τεθεί.

Δεδομένου ότι από πλευράς της Κυβέρνησης ως αποτέλεσμα σχέσεων εξάρτησης που έχει αναπτύξει με την Τουρκία προσδίδοντας χαρακτήρα στρατηγικού εταίρου, έχει ιδιαίτερα επισημανθεί η δήθεν τουρκική βοήθεια και συνδρομή, η κίνηση του Προέδρου δεν έχει απλά συμβολικό χαρακτήρα.

Στην ουσία υπογραμμίζει μια διαχωριστική γραμμή στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τις επιλογές που πρέπει να υιοθετήσει η Αλβανία για να παραμείνει όχι απλά στο άρμα της δυναμικής ένταξης αλλά και να διασφαλίζει τη δική της εσωτερική συνοχή και ευημερία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon