To Εθνικό Θέατρο στα Τίρανα… και ο ι. Ναός της Παναγίας στην Πρεμετή

Δημοσιεύθηκε: 19/05/2020 11:11 Τελευταία Ενημέρωση: 21/05/2020 14:53 Από: Tachydromos

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα εγχώρια ΜΜΕ στην Αλβανία και κυρίως η τάξη των νομικών, επιστημόνων και εν γένει διαμορφωτών της κοινής γνώμης εκδηλώνουν το δυστύχημα της στάσης με δύο σταθμά. Είναι εξ άλλου απ’ αυτά που τους εκθέτουν κατ εξακολούθηση και δείγμα μη χειραφέτησης και απαλλαγής από σύνδρομα ασθενούς εθνικισμού και συνδρόμου φοβίας.

Όσες φορές πρόκειται για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και την Ορθόδοξη Κοινότητα στη χώρα, το καλύτερο είναι να σιωπούν και το πιο χειρότερο να συνηγορούν κι επικροτούν την κρατική αυθαιρεσία εις βάρος μελών της ΕΕΜ ή οργανωμένων κοινοτήτων – ενοριών πιστών Ορθοδόξων.

Μόνο που βασική αρχή της λειτουργικής δημοκρατίας λέει ότι το παιχνίδι με τους θεσμούς και τους πυλώνες της είναι εκδικητικό. Γυρίζει και δαγκώνει. Εκεί αποκαλύπτεται η υποκρισία και η ρηχή εάν όχι εντελώς επιφανειακή μύηση στο σύστημα των αξιών του δυτικού νομικού και όχι μόνο πολιτισμού.

Δυστυχώς πολλαπλά δείγματα αποδεικνύουν ότι είναι πολύς ο δρόμος που πρέπει να γίνει και κυρίως το δυσκολότερο είναι να γίνει επιλογή άλλης πορείας.

Τα τεκταινόμενα τις τελευταίες δύο – τρεις μέρες με την αυταρχική ενέργεια του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την κατεδάφιση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αλβανίας φαίνεται σα να ξάφνιασε την τάξη των πολιτικών αναλυτών και σημαντικό μέρος της κοινωνίας των πολιτών στα Τίρανα.

Τα γεγονότα όμως μαρτυρούν ότι είχαν γίνει ανάλογες ασκήσεις στο πεδίο της παραβίασης των δικαιωμάτων της κοινωνίας πολύ νωρίτερα. Και τότε όπως στη γνωστή ιστορία στη Γερμανία που βυθίζονταν στο σκοτάδι του Ναζισμού ουδείς αντέδρασε. Το 2013 έγινε η βίαια έξοδος απ’ το Ναό των Εισοδίων της Παναγίας στην κωμόπολη της Πρεμετής. Με τρόπο εξ ίσου πονηρό και με βεβήλωση των ιερών αντικειμένων. Οι Ορθόδοξοι πιστοί αυτής της γωνίας της Αλβανίας δεν βρήκαν παρά μετρημένους στα δάκτυλα ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα να δουν το γεγονός στις πραγματικές διαστάσεις του.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όμως λόγω πολιτικού πολιτισμού και εμπειρίας καταδίκασε το γεγονός σε ελάχιστο χρόνο και με το ίδιο μέτρο τοποθετήθηκε και σε ότι αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης που αφορούν στο Θέατρο των Τιράνων.

Πίσω απ’ τη βία αυτή στην Πρεμετή μάλλον ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τι ήθελε λίγες μέρες ακόμη να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα. Το γεγονός ότι παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, έχει υλοποιήσει σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της κωμόπολης και υπάρχει σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακόμη δεν υπήρξαν βήματα επίλυσης του προβλήματος, είναι ενδεικτικά για το ποιος κρύβεται πίσω απ’ το επεισόδιο.

Αναλόγως σε συγχορδία επικρότησης και παρότρυνσης του κρατικού μηχανισμού υπήρξαν τα ΜΜΕ σε ότι αφορά την κατεδάφιση το 2015 του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες. Οι περίπτωση αναλόγως των διαστάσεων πάντα, μοιάζει απόλυτα με αυτή του κτιρίου του Θεάτρου. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε και τότε ότι δεν ήταν όμορφο το κτίσμα και στόχος της ήταν η αναβάθμιση του. Τα ίδια βέβαια λέει και για τα Τίρανα. Εν τούτοις όμως η αποφυγή μιας συζήτησης με την κοινότητα των πιστών εκεί και τους υπεύθυνους της φορείς της Εκκλησία καταδεικνύει ότι στόχος ήταν η αυθαίρετη επέμβαση και η αμφισβήτηση της τάξης των πραγμάτων. Αυτό δυστυχώς ανησύχησε ελαχίστους στην Αλβανία.

Και ας μην αναφερθούμε σε άλλες περιπτώσεις όπως η κρατική παρακράτηση ακόμη ναών ή αυθαίρετες δημεύσεις περιουσιών. Έτσι το κακό του αυταρχισμού θεριεύει και όπως γράφει ο Μπρεχτ… δεν υπήρχε κανείς να φωνάξει όταν συλλάμβαναν εκείνον τον τελευταίο της πολυκατοικίας γιατί είχε σιωπήσει όταν συλλαμβάνονταν ο Εβραίος, ο κομουνιστής, ο σοσιαλδημοκράτης, ο συνδικαλιστής…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon