Λατομεία καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 27/05/2020 15:59 Τελευταία Ενημέρωση: 29/05/2020 10:39 Από: Tachydromos

Δεν είναι μόνο τα κατασκευαστικά όργια που τεκταίνονται στην στον αιγιαλό - κυριολεκτικά πάνω στο κύμα – σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης της Χιμάρας. Οι κατασκευές αυτές απαιτούν και ογκώδεις ποσότητες αδρανών υλικών.

Σειρά από λατομεία χωρίς σεβασμό στις περιβαλλοντικές προβλέψεις έχουν από χρόνια τώρα δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Χιμάρας και που θέτουν υπό αμφισβήτηση την διαλαλούμενη απ’ την κυβερνητική προπαγάνδα αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, παρόλο που και αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξασφάλιση σταθερού ρεύματος επισκεπτών και μάλιστα ικανοποιημένων απ’ το επίπεδο φιλοξενίας. Εκατοντάδες στρέμματα πράσινου κάθε χρόνο μετατρέπονται σε σκαμμένο έδαφος και δημιουργεί την χειρότερη δυνατή εικόνα σε μια περιοχή μάλιστα που μέχρι μια δεκαετία πριν είχε καταφέρει να διατηρείται ανέγγιχτη σχεδόν.

Επί το πλείστον έχοντας ζεστές τις πλάτες- εξ άλλου αυτοί που ελέγχουν τη δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών είναι οι ίδιοι προνομιακής κυβερνητικής μεταχείρισης εργολάβοι που χτίζουν τις τουριστικές εγκαταστάσεις- αναπτύσσουν τέτοια παρανομία ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Κορυφαία περίπτωση βέβαια εκτεταμένο λατομείο και εργοτάξιο επεξεργασίας αδρανών μέσα σε καταπράσινη περιοχή και προστατευόμενο φαράγγι στα όρια του συνοικισμού Ηλίας, μεταξύ Δρυμάδων και Βουνού.

Εκτός των άλλων παραβιάσεων- όπως προαναφέρθηκε το όλο φαράγγι απ’ τον Κόλπο του Γκιπέ και έως τη Μονή του Σταυρίδι είναι προστατευόμενο τεμάχιο – παραβιάζονται ακόμη και φυσικοί κανόνες οι συνέπειες των οποίων δεν είναι ποτέ γνωστές. Συγκεκριμένα σκάβετε ασύστολα και μαζικά ο χείμαρρος και καταστρέφεται η αυτοφυή χλωρίδα, κυρίως τα αιωνόβια πλατάνια τα οποία εκτός του φυσικού κάλους έχουν τεράστιο ρόλο στη συγκράτηση των εδαφών.

Ψηλά λόγια βέβαια μπροστά στο εφήμερο κέρδος.

Το τοπίο που διέρχεται ο δρόμος προς την ειρημένη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, απ’ τις λίγες μάλιστα εν λειτουργία στην τοπική Εκκλησία, μοιάζει πλέον με βομβαρδισμένο πεδίο.

Ανάλογες περιπτώσεις είναι ίσως δεκάδες και δυστυχώς αφήνουν αδιάφορους τους φορείς τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της πολιτείας. Κυρίως όμως αφήνουν την περιοχή τραυματισμένη και από περιβαλλοντικής απόψεως.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon