Στις επίσημες ιστοσελίδες

Δημοσιεύθηκε: 09/06/2020 11:01 Τελευταία Ενημέρωση: 11/06/2020 13:06 Από: Tachydromos

Έχει τα δικά της ευρήματα έστω και μια πρόχειρη περιήγηση στις ιστοσελίδες των επισήμων φορέων στην Αλβανία.

Στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών μια σύντομη στάση στο κεφάλαιο των σχέσεων με τις χώρες της εγγύς περιοχής θα διαπιστώσει κανείς ότι ακόμη για το ΥπΕξ της Αλβανίας το κράτος των Σλάβων στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν έχει ακόμη αλλάξει την ονομασία του. Για τις υπηρεσίες της Αλβανίας δεν είναι ακόμη Βόρεια Μακεδονία αλλά σκέτο «Μακεδονία». Τούτο και στην αλβανική και στην αγγλική εκδοχή της παραγράφου. Συν βέβαια την εκτεταμένη επιφάνεια που καλύπτουν οι διμερείς σχέσεις, εντελώς δυσανάλογη των πραγματικών διαστάσεων και του βάρους της συνεργασίας.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων βέβαια ενδέχεται να είναι η γνωστή αμέλεια των αλβανικών υπηρεσιών να ανανεώσουν τα σχετικά. Πλην όμως πρόκειται για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ πράγμα το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη προσοχή σε ευαίσθητα τέτοια ζητήματα.

Ασυμετρία διαπιστώνει κανείς και σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Στην ανάλογη επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΕξ της Ελλάδας καταλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική επιφάνεια η αναφορά στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, με ανάλυση των ιστορικών δεδομένων και τη δυναμική των διπλωματικών, πολιτικών, οικονομικών, μορφωτικών κ.α. σχέσεων. Στην αναφορά του ΥπΕΞ Αλβανίας στις διμερείς σχέσεις εκτός του περιορισμένου κειμένου διαπιστώνει κανείς εύκολα την ψυχρότητα της γλώσσας και τη διάθεση υποβάθμισης.

Δεν συμβαίνει το ίδιο στην ανάλυση των σχέσεων με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Σε ότι αφορά στη δεύτερη υπάρχει η υπογράμμιση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τους στην προοπτική. Κατ ειρωνεία όμως το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ιστοσελίδα του ουδέ μία αναφορά έχει για την Αλβανία και τις σχέσεις μαζί της. Είναι υπό συγκρότηση το συγκεκριμένο λήμμα ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη!

Αντιστοίχως τραγικοκωμικά είναι τα πράγματα και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας. Πληροφορείται κανείς ότι υπό την αιγίδα του και ως επίσημα έντυπα κυκλοφορούν δύο περιοδικά: «Ο Στρατός» και «Άμυνα». Η φυλλομέτρησα των τευχών του Απριλίου και του Μάη έστω στην ηλεκτρονική τους εκδοχή δημιουργεί τεράστια σύγχυση στον αναγνώστη. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν τα περιοδικά αυτά αναφέρονται στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας ή της Τουρκίας. Φθηνή προπαγάνδα με επαναλαμβανόμενες αναφορές σε πράξεις διμερών ανταλλαγών και την ανάλογη πληθωρική παρουσία του επισήμου κρατικού λαβάρου της Τουρκίας. Καθόλου τυχαία βέβαια που ακόμη και φωτογραφίες απ’ την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες είναι από τέτοια οπτική γωνία που να δεσπόζει η σημαία της Ημισελήνου!!!

Όλα αυτά στη «χώρα των αετών» που μέχρι πρόσφατα ήθελε να καυχάται ότι με τον Καστριώτη στάθηκε φρουρά της Ευρώπης απ’ το Ισλάμ και τους Οθωμανούς στην προηγούμενη ιστορική περίοδο…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon