Προεκτάσεις του πολιτικού παιχνιδιού στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 27/06/2020 09:54 Τελευταία Ενημέρωση: 30/06/2020 11:52 Από: Tachydromos

Ο ψήλος μπορεί να μην σκοτώνει σε αφήνει όμως άυπνο, λέει η λαϊκή σοφία. Ενίοτε όμως μπορεί να προκαλέσει και λοιμώδεις ασθένειες εάν είχε προηγουμένως «επισκεφθεί» άρρωστο άτομο.

Κάπως έτσι τα τεκταινόμενα στο χώρο της πολιτικής στην Αλβανία και στον ευρύτερο χώρο των αλβανικών πληθυσμών στη Βαλκανική: Κόσοβο και Σκόπια, αποκτούν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Χωρίς μάλιστα να είναι υπερβολή κατά κάποιο τρόπο αποτελούν το σημείο όπου ενδιαφέρουσες διαφορές προσέγγισης ΗΠΑ και ΕΕ (Γερμανίας κατά κύριο λόγο) διασταυρώνονται, και γίνονται διακριτές.

Κάποια ελάχιστη πρόοδος που σημειώθηκε σε ότι αφορά τους απαραίτητους συμβιβασμούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία, υπό την αιγίδα της Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα και μάλιστα η συμφωνία επετεύχθη στους χώρους της Αμερικανικής Πρεσβείας, έτυχε άμεσων συγχαρητηρίων του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαϊκ Πομπέο. Σχεδόν σα να επρόκειτο για συμφωνία μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών. Ακολούθησε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής των Γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία γεγονότα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ με όλη την παρότρυνση της Γερμανίας και σχετικό ψήφισμα του Μπούντεσταγκ εδώ και ένα χρόνο, έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Πρόκειται για όρους που όντως σχετίζονται με την τραγική εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα. Προεξέχουν αυτοί που αφορούν τη διασφάλιση έντιμων εκλογικών διαδικασιών. Η Γερμανία είναι σαφές ότι στοχεύει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης Ράμα και την κατά το δυνατό ενίσχυση της αντιπολίτευσης.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στο σκηνικό θέλει το ΣΚ και τον Πρωθυπουργό Ράμα να έχουν την εύνοια των ΗΠΑ ή τουλάχιστον να φροντίζουν έτσι να δείχνει ενώ το ΔΚ να έχει εναποθέσει την ελπίδα της ανατροπής στην Γερμανία. Εξ άλλου για το λόγο αυτό φαίνεται η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα να θέλει οπωσδήποτε να επισημαίνει ότι η αποκαλούμενη εκλογική μεταρρύθμιση ως προϋπόθεση βασική για την ΕΕ να έχει όχι απλά κάνει πρόοδο αλλά να ολοκληρώνεται οσονούπω.

Οι αντιθέσεις προσέγγισης μεταξύ των εμπλεκομένων δεν αφορούν αυτού καθεαυτού την Αλβανία όσο την επιδιωκόμενη διευθέτηση της εκκρεμότητας στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου. Είχε δρομολογηθεί εξ άλλου συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ των αρχών του Κοσόβου και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Η ανακοίνωση του ειδικού Εισαγγελέα για Εγκλήματα στο Κόσοβο κατά την περίοδο 1999-2001 ότι έχει ολοκληρωθεί κατηγορητήριο εις βάρος του Προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ματαίωσε τη συνάντηση αυτή. Όχι όμως τις προσπάθειες για τη διευθέτηση.

Η εξέλιξη καθιστά τις διαφορές και τη διαμόρφωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού στην Αλβανία ακόμη πιο ορατές. Η προπαγάνδα της Κυβέρνησης Ράμα προσανατολίστηκε απ’ την πρώτη στιγμή να διαχύσει στην κοινή γνώμη ότι μάλλον η κίνηση του Εισαγγελέα έχει την παρασκηνιακή παρότρυνση ΕΕ και Γερμανίας που δεν ήθελαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά αποδεικνύει και αυτό τις διαφορές.

Κατανοείται δεδομένων και τούτων των εξελίξεων ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τυχαία μετατρέψει το Κόσοβο σε μια περιοχή απόλυτου ελέγχου ενώ στην Αλβανία αποτελούν τον μόνο εγγυητικό παράγοντα συνοχής, δεδομένων των εντάσεων και διαφορών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι χωρίς στην ουσία να έχει την ανάλογη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά πράγματα «το αλβανικό ζήτημα» αποκτά ειδικό βάρος χάριν των επιδιώξεων των μεγάλων. Μικρό μεν και ασήμαντο αρκετό όμως να δημιουργεί τις οχλήσεις που οι ΗΠΑ επιθυμούν στα Ευρωπαϊκά.

Θα πρέπει να ληφθούν τούτες οι προεκτάσεις υπόψη καθώς εάν όχι τον φθινόπωρο, την άνοιξη στην Αλβανία θα έχει εκλογές. Εκλογές που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν όπως στη Σερβία…

Τα πράγματα έχουν τη δική τους σημασία και σε ότι αφορά στα ελληνοαλβανικά αλλά ειδικά για την ΕΕΜ. Τούτο δεδομένου ότι τα μέλη της όχι απλά ως πολίτες της Αλβανίας μετέχουν της πολιτικής αλλά δια του ΚΕΑΔ εκφράζεται πολιτικά αυτόνομα. Περιττό να επισημάνουμε ότι με βάση την πείρα του παρελθόντος παρόλα τα περιορισμένα αριθμητικά μεγέθη η επιρροή του στο εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε πάντα δυσανάλογα αυξημένο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon