Συνάντηση στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - Β. Ντούλες: Με τη συμμετοχή και τη συσπείρωση μας μπορούμε να αλλάξουμε τη δυσοίωνη κατάσταση

Δημοσιεύθηκε: 04/07/2020 15:08 Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2020 12:34 Από: Tachydromos

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στελεχών και μελών από όλες τις περιοχές Αγ. Σαράντα και Δελβίνου, με πρωτοβουλία των τοπικών Παραρτημάτων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η συνάντηση εστίασε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, τη θέση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική αστάθεια στην Αλβανία και την βεβαρυμμένη κατάσταση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που δημιουργεί η Πανδημία Covid-19 καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη οργανωτική λειτουργία των δομών της Οργάνωσης.

Την κεντρική πολιτική εισήγηση είχε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, πρώην βουλευτής Περιφέρειας Αυλώνας ενώ για θέματα ειδικού τοπικού ενδιαφέροντος μίλησε ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Κάγιος.

Ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε εκτενώς στο χάσμα μεταξύ προπαγάνδας, νομικής κατοχύρωσης και πρακτικής εφαρμογής του πλαισίου των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ. Παρόλο που το ζήτημα αυτό αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο όρο στην έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τους θεσμούς της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ο Πρωθυπουργός Ράμα συνεχίζει την ανειλικρινή προσέγγιση και επιχειρεί εμπαιγμό. Απόδειξη και η προπαγανδιστική διάχυση της δήθεν ρύθμισης για χρήση στη διοίκηση της μητρικής γλώσσας της ΕΕΜ. Όπως και ο ίδιος ο Νόμος περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων εκ του οποίου απορρέει, το Σχέδιο Απόφασης δεν επιφέρει τίποτε ουσιαστικό στο ζητούμενο για προσδιορισμό των μελών της ΕΕΜ με βάση την βούληση τους και την απόρριψη της λογικής των :μειονοτικών ζωνών" πράγμα το οποίο παροτρύνουν ΗΠΑ και Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ για άλλη μια φορά καυτηρίασε το γεγονός ότι ούτε σε τέτοιας σημασίας ζητήματα καταφέρνουμε ενωμένη κι ενιαία στάση υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τους "δικούς μας" που προ ετών γέμιζαν τις αίθουσες στις οποίες ο Ράμα παραπλανούσε για την πανάκεια του εν λόγω νομοθετήματος.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις πολλές φορές δεν έχει σημασία το νομικό εργαλείο αλλά κυρίως η βούληση στην εφαρμογή του. Και όταν δεν υπάρχει βούληση προσφεύγεις στην πολιτική επιβολή. Για τούτο όμως χρειάζεται ενότητα και συσπείρωση.

Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη και απ ότι νομίζουμε αλλά ωστόσο εάν επιδείξουμε στις επερχόμενες εκλογές περισσότερο πραγματισμό και ενωτική μαχητικότητα μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην πληθώρα κλοπών, διαρρήξεων αλλά και πολιτικής φύσης επεισοδίων από τη δραστηριοποίηση ανθελληνικών οργανώσεων, πράγμα που επιβαρύνει την κατάσταση δημόσιας ασφάλειας.

Η οικονομική και κοινωνική θέση της υπαίθρου μετά και την Πανδημία αγγίζει τα όρια επιβίωσης δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει και χρηματοδοτήσει σχέδιο υποστήριξης για τις επιχειρήσεις ή τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Καταγγέλθηκε επίσης η παντελή έλλειψη χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές και ειδικά τον οδικό άξονα στα Ριζά των Αγ. Σαράντα.

Πολλοί εκ των συμμετεχόντων παρενέβησαν με τοποθετήσεις που αφορούν στην πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ώστε οι προβληματισμοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αποτελέσουν συνείδηση όλο και περισσότερων εδώ στα πάτρια εδάφη αλλά και την Ελλάδα, προϋπόθεση τούτο για μεγαλύτερη απόδοση της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ανάλογες συναντήσεις θα ακολουθήσουν και στα άλλα παραρτήματα και ανά τις περιοχές Τομείς της Οργάνωσης.

Αναδημοσίευση φωτογραφιών FB/Spiro cakuli(Σπύρο Τσάκουλη)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon