Το ίσως της Καγκελαρίου για την Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/07/2020 14:46 Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2020 14:46 Από: Tachydromos

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στους στόχους της εξάμηνης Προεδρίας απ’ τη χώρα της στην ΕΕ. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρίτος άξονας προτεραιοτήτων της Γερμανικής Προεδρίας και αφορά στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και ιδιαίτερα την προώθηση των ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Καγκελάριος ανάφερε ότι γενικά η χώρα της αξιοποιώντας τις δυνατότητες της άσκησης της προεδρίας θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να τηρείται ζωντανή και εντατικοποιείται η συνεργασία με κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε το σύνολο της περιοχής να προσβλέπει προς την ΕΕ και η Ένωση να εντατικοποιεί το ενδιαφέρον της γι αυτές τις χώρες.

Σε ότι αφορά την έναρξη των διαδικασιών ένταξης για υποψήφιες χώρες με βάση και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών, η κα. Μέρκελ ανέφερε ότι είναι αντικειμενικός στόχος της Γερμανικής Προεδρίας ώστε εντός του εξαμήνου να ξεκινήσει ο διακυβερνητικός διάλογος και οργανωθεί η πρώτη συνάντηση ένταξης με την Βόρεια Μακεδονία… και ίσως με την Αλβανία.

Το ίσως αυτό της Καγκελαρίου Μέρκελ, δημιουργεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας. Τούτο δεδομένου ότι ο Πρέσβης της Γερμανίας στα Τίρανα Πέτερ Ζίγκραφ με συνέντευξη του στη Ντόϊτσε Βέλε, ερμήνευσε που έγκειται. Το συνέδεσε με την ελάχιστη μέχρι τώρα παρατηρούμενη πρόοδο στην υλοποίηση των όρων – προϋπόθεση για τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής συνάντησης ΕΕ-Αλβανίας. Έλλειψη βούλησης και απροθυμία από πλευράς της κυβέρνησης και του συνόλου της πολιτικής τάξης, καθώς ορισμένα απ’ τα σημεία του πακέτου των 15 προϋποθέσεων μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα.

Εξ άλλου ο Πρέσβης της Γερμανίας, ενώ ωστόσο η Μπούντεσταγκ έχει προσδιορίσει τη λίστα των 15 μέτρων, ανέφερε τρία εξ αυτών που θα αποτελούσαν μια καλή αφορμή για να αρθεί το ίσως της Καγκελαρίου: η ολοκλήρωση της εκλογικής μεταρρύθμισης ( τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ωστόσο ο Ράμα προσπαθεί να ανατρέψει τη συμφωνία επικαλούμενος δυσκολίες στην ψήφιση στη Βουλή, απ’ την οποία η θεσμική αντιπολίτευση απουσιάζει), τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας του Ανώτερου και Συνταγματικού Δικαστηρίου (αμφότερα παραμένουν ανενεργά εδώ και τρία χρόνια καθώς η δικαστική μεταρρύθμιση σκοντάφτει διαρκώς στην έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμών μεταξύ των κομμάτων αλλά και των πολιτειακών θεσμών) και επιπροσθέτως την έμπρακτη λήψη μέτρων που θα εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι θα διώκονται όσοι αναμειγνύονται σε καλπονοθείες και μαγείρεμα του εκλογικού αποτελέσματος ( ο λόγος είναι για υποθέσεις που έχουν σημειωθεί στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία και όπου από παρακολουθήσεις τηλεφώνων προκύπτει σαφώς η ανάμειξη υπουργών και συνεργατών του Ράμα στην εξαγορά ψήφων και χάλκευση του αποτελέσματος). Η κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής στη χώρα περισσότερο συγκλίνει στο να γίνει το διστακτικό ίσως ένα απορριπτικό όχι, παρά το αντίθετο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon