Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την Αγία Σοφία

Δημοσιεύθηκε: 24/07/2020 12:58 Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2020 16:54 Από: Tachydromos

Οι εικόνες απ’ την πρώτη προσευχή των Μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, που ο Ερντογάν με Προεδρικό Διάταγμα την επαναμετέτρεψε σε μουσουλμανικό τέμενος, σήμερα Παρασκευή, 24 Ιουνίου, είναι η επιβεβαίωση των όσων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα.

Με ιδιαίτερη τόλμη και κάνοντας τη διαφορά απ’ όλους όσους τοποθετήθηκαν επί του θέματος, απ’ τον πολιτικό, το θρησκευτικό ή τον χώρο των διανοουμένων, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μίλησε απ’ την πρώτη στιγμή για «τζιχάντ», ιερό πόλεμο των μουσουλμάνων.

Καθηγητής Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, ειδικός μελετητής του Ισλάμ και με μια ασύγκριτη συμμετοχή κα συμβολή σε παγκόσμια κινήματα για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών, ο Αναστάσιος μίλησε ως καθ ύλην αρμόδιος. Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια από σπουδαία βήματα και με συγγράμματα που μεταφράζονται στο διεθνή χώρο και γλώσσες, ο ίδιος έχει αναλύσει το φαινόμενο της κατάχρησης του θρησκευτικού συναισθήματος από τους μουσουλμάνους ηγέτες και την τροφοδότηση από μηνύματα του Κορανίου που σχολιάζονται κατά το δοκούν, της ισλαμικής τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού.

Για το λόγο αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος καταγγέλλοντας το επιχειρούμενο πολιτιστικό τζιχάντ απ’ τις τουρκικές αρχές, επί το πλείστον προσέθεσε ότι εν προκειμένω με την Αγία Σοφία γίνεται και προσβολή στο Ισλάμ και όχι μόνο στο Χριστιανισμό. Διότι εκείνος είναι σε θέση να γνωρίζει το εθιμικό του μουσουλμανικού κόσμου, τις ζυμώσεις στο εσωτερικό τους και ως εκ τούτου διαθέτει τη δυνατότητα να διαβλέπει τι ακολουθεί.

Το φαινόμενο του σύγχρονου Ισλαμικού φονταμενταλισμού και των συνεπειών της τρομοκρατίας που ασκούν στον Ευρωπαϊκό χώρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος την έχει αναλύσει τόσο σε ότι αφορά τις ρίζες όσο και τις μορφές και τους στόχους. Με την εξέλιξη αυτή στην Κωνσταντινούπολη, στα όρια δηλαδή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο του Ισλάμ, οι προειδοποιήσεις του Αναστασίου επιβεβαιώνονται επίσης απόλυτα.

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για το θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν υπήρξαν απλά πρωτότυπες. Ήταν και καθοδηγητικές για πολλούς άλλους θρησκευτικούς ηγέτες του Ορθόδοξου και όχι μόνο κόσμου. Διότι είχαν το κύρος του δασκάλου αλλά κυρίως του τολμηρού ανθρώπου, που ξέρει να ομολογεί πραγματικότητες και πράγματα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Ο ίδιος εξ άλλου έχει αποδείξει ότι δεν μιλά από καθέδρα πανεπιστημίου και στη θεωρία μόνο. Στην Αλβανία για τριάντα και πλέον χρόνια έχει κατορθώσει με ακούραστη δουλειά για το Χριστό και με το Χριστό, να αναβάλει πολλούς ανάλογους σχεδιασμούς που θα ήθελαν τη χώρα και την κοινωνία της στο σκοτάδι του Ισλάμ. Ίσως αυτή είναι η ερμηνεία και για τα δεκάδες εκατοντάδες κατευθυνόμενα σχόλια στα συμβατικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απόδειξη του φανατισμού που ο Ερντογάν έχει καταφέρει να ενσπείρει και στους Αλβανούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν στέκει μόνο στην περιγραφεί του πόνου και της θλίψης, ούτε μόνο στην καταγγελία της αδικίας. Κυρίως προσπαθεί να μας προϊδεάσει στα όσα θα ακολουθήσουν. Στην επιδίωξη του Ισλάμ για επέκταση και στη χρήση αυτής της συγγενικής ροπής της μουσουλμανικής θρησκείας από πολιτικούς σαν τον Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon