Ανεξέλεγκτη κατάσταση και ανεπαρκής διαχείριση

Δημοσιεύθηκε: 04/08/2020 14:54 Τελευταία Ενημέρωση: 04/08/2020 14:54 Από: Tachydromos

Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία με την Πανδημία του Covid -19, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε λίγα ενδεικτικά νούμερα χωρίς να χανόμαστε στις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων που είναι πολλές φορές αποσπασματικές και αποπροσανατολίζουν.

Σε μια αντιπαραβολή με την Ελλάδα που μας είναι η εικόνα πιο οικία οι αριθμοί έχουν ως εξής: Πληθυσμοί περίπου 2 500 000 για την Αλβανία και περίπου 11 000 000 για την Ελλάδα χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την εντελώς δυσανάλογη κίνηση επισκεπτών και τουριστών. Στην Αλβανία έχουν πραγματοποιηθεί 38 000 περίπου τεστ κι έχουν ανακοινωθεί 5 600 κρούσματα κι 172 θάνατοι. Στην Ελλάδα σε 565 000 περίπου τεστ έχουν προκύψει 4 750 περίπου κρούσματα κι έχουν ανακοινωθεί 210 θάνατοι.

Αυτά και μόνο είναι επαρκή να αποδείξουν ότι στην Αλβανία τα πράγματα έχουν αγγίξει το κόκκινο σε ότι αφορά τη διάδοση του ιού ενώ απ’ την άλλη η αντίδραση των κρατικών φορέων είναι μάλλον στα όρια της αδράνειας.

Οι λόγοι της έξαρσης που διαφαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες δεν αφορούν μόνο στην άφιξη κατοίκων απ’ τη μετανάστευση στο εξωτερικό, κοσοβάρων που παραθερίζουν στις παραλίες της Αλβανίας ή ξένων τουριστών. Κυρίως αφορούν στη μη σωστή ενημέρωση, στη χαλάρωση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μετά την άρση της καραντίνας και επί το πλείστον με την ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, κυρίως του τομέα επιδημιολογίας και λοιμωδών ασθενειών.

Τα κρούσματα στους γιατρούς, ήδη υπάρχουν 5 νεκροί γιατροί, είναι το πιο πειστικό επιχείρημα ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση, μη καλή γνώση της νόσου και των πιθανοτήτων που έχει για διάδοση. Αυτά ως προς την πρόληψη που στην περίπτωση της Αλβανίας αποτελεί την καλύτερη επέμβαση δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι νοσοκομειακές υποδομές.

Απέναντι σ’ αυτή την ανάγκη άμεσης αντίδρασης και μάλιστα, όπως έχουμε διαρκώς αναφέρει στην στήλη, την αναζήτηση συνδρομής απ’ το εξωτερικό η Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σήμερα και πάλι χαλαρή κάνοντας τη συνήθη έκκληση για τη μάσκες και την απόσταση στους δημοσίους χώρους. Για το φθινόπωρο και χειμώνα είπε ότι ο μηχανισμός προετοιμάζεται ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετακόμισης στα νοσοκομεία όσων θα νοσήσουν!!!

Αυτά είχε να δηλώσει ο Υπουργός την ώρα που θα έπρεπε αναλογικά με τον πληθυσμό οι θάνατοι στην Αλβανία να ήταν περίπου 40 έναντι του ανάλογου αριθμού στην Ελλάδα και η διάδοση περίπου στα 1000 κρούσματα.

Θάνατος 28 χρόνου χθες μαζί με γιατρό απ’ τα βόρεια της χώρας αλλά και η εισαγωγή σήμερα στην ειδική μονάδα με βαριά συμπτώματα χειρούργου απ’ το Μπεράτ ηλικίας 40 ετών καταδεικνύει ότι η νόσος προσβάλει πλέον απειλητικά και νέους και έχει διαδοθεί στην ύπαιθρο, χωρίς εν τούτοις να έχει προκαλέσει τον συναγερμό που θα ανέμενε κανείς σ’ αυτή την περίπτωση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon