Ο πόνος του Επισκόπου

Δημοσιεύθηκε: 18/08/2020 13:54 Τελευταία Ενημέρωση: 18/08/2020 13:59 Από: Tachydromos

Δεν ήταν όπως τα προηγούμενα χρόνια φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στα χωριά και τις ενορίες μας, εδώ στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου και ευρύτερα τις περιοχές υπό την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Είχαμε ανάλογα δύσκολο και το Πάσχα, λόγω της Πανδημίας του Covid-19.

Προστέθηκε όμως κάτι που αναστάτωσε την κοινωνία και ξεσήκωσε τέτοια ανησυχία που παρέλειψαν οι πιστοί ακόμη και αυτή τη Γιορτή της Παναγίας Μητέρας, που τόσο λαχταρούν οι Έλληνες, την έχουν εξ άλλου επονομάσει Πάσχα του Καλοκαιριού.

Για τα δικά μας τα μέρη μάλιστα, εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να έρχονται στα χωριά οι κάτοικοι, οι νέοι κυρίως αλλά και τα μικρά παιδιά για να κάνουν την μικρογεωγραφία της γενέτειρας. Δίνουν τόσο χαρά στα χωριά.

Οι προσευχές των μανάδων και των οικείων είναι να τους οδηγεί η Παναγία πίσω στα χωριά και στα μοναστήρια μας που τόσα πολλά τιμώνται στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σαν στο εξαποστειλλάριο εξ άλλου της Γιορτής που λέει πως οι Απόστολοι συνήχησαν στη Γεθσημανή…

Και φέτος πάλι αρκετοί και παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονταν με τον Κορονοϊό ήρθαν και έφεραν μάλιστα και τα παιδιά τους. Όμως δεν μπόρεσαν να παραμείνουν στη Γιορτή άλλο τόσο και για περισσότερες μέρες. Η κατάσταση που κρατικές εντολές και οδηγίες δημιούργησαν σχετικά με την δυνατότητα διελεύσεως των συνόρων, επέβαλαν να τα εγκαταλείψουν όλα. Οι προσευχές των γονέων αντί για να έρθουν και συναχθούν έγιναν να τους ανοίξουν οι δρόμοι και να φύγουν…

Η προσοχή αντί για τις εκκλησιές και τις ακολουθίες στράφηκε στην Κακκαβιά και στη Κρυσταλλοπηγή.

Έτσι έγινε πιο αισθητός ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις κοινότητες μας των πιστών που με τόσους κόπους και ανυπέρβλητη ιεραποστολική εργασία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, επί τριάντα χρόνια συγκροτεί, να αποπροσανατολιστούν και αποσυντονιστούν…

Είχε φροντίσει ειδικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τέτοιες μέρες όλα τα χρόνια να είναι κοντά μας, με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ακριβώς να ζεσταίνουν την ελπίδα στα χωριά της συγκεκριμένης επισκοπικής περιφέρειας. Ευλογία και περισσότερη χαρά στα πανηγύρια και κυρίως το αντάμωμα. Αυτό που οι καρδιές και οι ψυχές ποθούν.

Γύρω απ’ το Πανηγύρι αυτό της Παναγίας, ο Αρχιεπίσκοπος είχε εγκαινιάσει σειρά από ναούς ώστε να συμμετέχουν στην χαρά αυτή των ενοριών όσο περισσότεροι πιστοί και κυρίως αυτοί που ζουν κι εργάζονται μακριά απ’ τις ενορίες τους.

Με αφορμή την ανάμνηση αυτών των εγκαινίων και κυρίως της Εορτής της Παναγίας Μητέρας, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου λειτούργησε σε σειρά ενοριών της Μητροπόλεως: στους Αγίους Σαράντα ανήμερα την Γιορτής, στο Μεσοπόταμο την προηγούμενη, στη Λειβαδιά ανήμερα και στην Κλεισούρα την Δευτέρα, 17 Αυγούστου. Είχε βέβαια προηγηθεί στις 7 Αυγούστου η ανάμνηση των Εγκαινίων του Καθεδρικού της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο.

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος έχει καθιερώσει να τιμάται το γεγονός των Εγκαινίων όχι για λόγους τυπικούς αλλά με σκοπό την εμπέδωση συνείδησης στις ενοριακές κοινότητες των πιστών. Πρόκειται για αντίσταση στο φαινόμενο της αποκαρδίωσης που χαρακτηρίζει την εποχή και στην εμπέδωση αποφασιστικότητας για την ξεπέρασμα των δυσκολιών.

Ενισχύει απ’ τη μια τους ιερείς τους στο δύσκολο ποιμαντικό και λειτουργικό τους έργο και εμψυχώνει τους πιστούς με την ελπίδα ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός, πράγμα που η τοπική κοινωνία μπροστά στο ενδεχόμενο νέας απομόνωσης το έχει τόσο ανάγκη.

Μίλησε παντού για το πρόσωπο της Παναγίας Θεοτόκου, και παρότρυνε τους πιστούς να καταφεύγουν στην αγάπη Της και να εναποθέτουν εκεί τα προβλήματα με την προσευχή τους.

Έτσι η αγωνία που χαρακτήρισε τις μέρες αυτές του Αυγούστου με τις δυσκολίες στα σύνορα, η ταραχή απ’ το νέο κύμα της Πανδημίας και η ανησυχία για το τι έπεται το επόμενο διάστημα, απαλαίνει και μετατρέπεται σε μια πρόκληση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στον Θεό, βαθύτερης μετάνοιας και ταπείνωσης και ουσιαστικότερης αγάπης μεταξύ των μελών των ενοριακών κοινοτήτων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon