«Πόλεμος»: Η Τουρκία απειλεί τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου επειδή θα αναγνωρίσουν το Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε: 06/09/2020 23:15 Τελευταία Ενημέρωση: 06/09/2020 23:15 Από: Tachydromos

Έξω φρενών είναι η τουρκική πολιτική ηγεσία με την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της Σερβίας να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Η μεταφορά συμφωνήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό Του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Βούτσιτς και ο κ. Χότι αποδέχθηκαν το αμερικανικό αίτημα, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα στο Ισραήλ να μπει «σφήνα», εναντίον της Τουρκίας, στα Βαλκάνια.

Η Τουρκία απαίτησε από το Κοσσυφοπέδιο να μην ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυτό -όπως υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών– θα υπονόμευε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα έβλαπτε την παλαιστινιακή υπόθεση.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, που δεν κρύβει την οργή του, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο για μεταφορά της πρεσβείας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, το Κοσσυφοπέδιο θα υπονομεύσει το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ενδέχεται επίσης να αποτρέψει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από άλλα κράτη στο μέλλον, απειλεί η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει:

“Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα εξεταστεί από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου”.

Στη δήλωση τονίζεται ότι διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά βιώσιμο κράτος με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με βάση τα σύνορα πριν από το 1967.

Το τουρκικό υπουργείο υπενθυμίζει στους Κοσοβάρους ηγέτες ότι «η Τουρκία, μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο το 2008, και υποστήριξε ολόψυχα τη διεθνή αναγνώριση του».

“Ωστόσο», σημειώνεται, «δεν θεωρούμε σωστό να οικοδομήσουμε αυτήν τη διαδικασία ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ειδικά στα βάσανα του παλαιστινιακού λαού, των οποίων τα εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή”.

Η οργισμένη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ακολούθησε τη συνάντηση ηγετών Σέρβων και Κοσοβάρων την περασμένη εβδομάδα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου υπέγραψαν μία ιστορική συμφωνία για εξομάλυνση των οικονομικών τους σχέσεων.

Όπως είναι γνωστό, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στις οποίες η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι έγραψε στο Twitter:

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για την πραγματική πρόθεση του να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και να καθιερωθούν διπλωματικές σχέσεις. Το Κοσσυφοπέδιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να τοποθετήσει τη διπλωματική του αποστολή στην Ιερουσαλήμ”.

Η Τουρκία εξέφρασε επίσης τη «βαθιά της ανησυχία» για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί για το θέμα αυτό, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να αποφύγουν μέτρα που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα σε διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

https://hellasjournal.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon