Ράμα στην Αθήνα από τη Μαρμαρίδα

Δημοσιεύθηκε: 14/09/2020 16:34 Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2020 16:43 Από: Tachydromos

Προ ολίγο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ανάρτησε φωτογραφία και σχετικό σημείωμα από σημερινή του συνάντηση με Πρόεδρο Τουρκίας, Ρετσέπ Ταίπ Ερντογάν, "ακριβό του φίλο" όπως τον αποκαλεί.

Βρίσκονται στη θερινή έπαυλη του Τούρκου Προέδρου στη Μαρμαρίδα, για να συζητήσουν διμερείς σχέσεις, διαχείριση κρίσης Covid-19 και...κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το τελευταίο έχει σπουδαία σημασία δεδομένου ότι αύριο ο Πρωθυπουργός Αλβανίας, Έντι Ράμα θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Τhe Economist. Ήδη γίνεται γνωστό ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προσέγγιση Αθήνας για την περιοχή Βαλκανίων έχει ξεκάθαρη προοπτική την ενσωμάτωση τους στην ΕΕ και στηρίζει εμπράκτως αυτές τις εξελίξεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και ειδικά για Αλβανία.

Η Άγκυρα ωστόσο έχοντας ισχυρά ερείσματα στην περιοχή με μουσουλμανικούς πληθυσμούς αλλά και από επιλογές πολιτικών τάξεων όπως εν προκειμένω ο Ράμα θέλει να προσδέσει δορυφορικά τις χώρες και περιοχές στα στρατηγικά σχέδια της. Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί ενδοιασμούς στις αποφάσεις των θεσμών της ΕΕ κι εμμέσως μεταφέρεται στα Τίρανα.

Στη φωτό οι δύο πολιτικοί εμφανίζονται χαμογελαστοί εν τούτοις για τον Ερντογάν τα πράγματα έχουν κάπως στεβώσει μετά την επιβολή της Ουάσιγκτον σε Βελιγράδι και Πρίστινα η δεύτερη να αναγνωρίσει το Ισραήλ και αμφότερες να έχουν τις πρεσβείες τους στα Ιεροσόλυμα!

Προφανώς αυτά δεν ταιριάζουν στα σουνιτικής έμπνευσης σχέδια του Ερντογάν ο οποίος περασμένη εβδομάδα τηλεφώνησε Χασίμ Θάτσι και Αλεξάντερ Βούτσιτς άνα την επιστροφή του δεύτερου από ΗΠΑ.

Μπορεί να μοιάζει περίπλοκο το παζλ αλλά λαμβάνοντας υπόψη των τυχοδιωκτισμό κι ευκαιριακό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας υπό το Ράμα όλα έχουν την ερμηνεία τους.

Ερμηνεύεται εξ άλλου και η διαδρομή από Τίρανα για Αθήνα μέσω Μαρμαρίδος...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon