Ράμα: Ο Ερντογάν είναι καλός… δεν είναι ανθέλληνας

Δημοσιεύθηκε: 16/09/2020 13:26 Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2020 13:35 Από: Tachydromos

Έχουν ενδιαφέρον τα όσα σήμερα λέει σε επέμβαση του στο Φόρουμ του The Economist στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. Αν μη τι άλλο δείχνουν ότι ο δείπνος ψες με θέα την Ακρόπολη δεν συνέφερε και πολλά.

Επιμένει ότι δεν είναι δάκτυλος της Τουρκίας στην ακύρωση της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση στο Ιόνιο Ελλάδας και Αλβανίας την ώρα που η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της πρώτης που και είχε υπογράψει με τον ομόλογο της Μπάσα την σχετική το 2009 είπε τα εντελώς αντίθετα. Εξ άλλου ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα τα είχε προσφάτως επιβεβαιώσει όλα όσα οι αναλυτές υποψιάζονται σχετικά με το ρόλο των τουρκικών υπηρεσιών για την ακύρωση στο Συνταγματικό Δικαστήριο με την προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα ως προσωπική του πρωτοβουλία. Εξ άλλου ο Μπερίσα είχε υποδείξει ως τσαρλατάνο τον εν αποστρατεία Συνταγματάρχη Μουσλίμ Πασά ότι είχε χαλκεύσει το χάρτη των συντεταγμένων ως παραγγελία των Τούρκων για να οδηγήσει τις αποφάσεις των δικαστών!!!

Σε άλλο σημείο της επέμβασης του ο Ράμα διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ανθέλληνας! Τι μέτρο χρησιμοποιεί αλήθεια για να ορίσει τον ανθελληνισμό της Τουρκικής ιθύνουσας τάξης; Μήπως αυτό το καύχημα για τη σφαγή που διέπραξαν στη Μικρά Ασία ή μήπως την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος; Εκείνος ως ευαίσθητος που το παίζει σε ζητήματα τέχνης, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικών αξιών θα έπρεπε να ντρέπεται που πλαγιάζει στους χώρους πολυτελούς θαλαμηγούς του πλέον αντιευρωπαίου τούρκου αξιωματούχου όπως ο Ερντογάν. Ψηλά γράμματα βέβαια καθώς η πρόσδεση στο άρμα του δεν είναι εύκολο να σπάσει παρά τις φιλοφρονήσεις που για το καλό της Αλβανίας και του λαού της του επεφύλαξε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Το παίζει δάσκαλος ειρηνικής συνυπάρξεως ο κ. Ράμα ενώ στο εσωτερικό αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για ελάχιστα με τους ίδιους του συμπατριώτες του.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις λοιπόν ο Πρωθυπουργός της Αλβανία φρόντισε να αναποδογυρίσει το ποτήρι που η διαρροή απ’ τη χθεσινή συνάντηση θέλησε να δείξει ότι γεμίζει.

Δεν είναι μόνο που δεν δείχνει καμιά προθυμία να προχωρήσει διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία στο ζήτημα της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Υπέδειξε εξ άλλου ότι κατάλληλο θα ήταν να ζητήσουν οι δύο χώρες (και εξ ονόματος της Ελληνικής κυβέρνησης μιλάει) τη διαμεσολάβηση τρίτου παράγοντα ή την προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας.

Είναι και ότι για ακόμη μια φορά υπήρξε αιχμηρός κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κατηγόρησε ότι δεν έχει συνοχή εσωτερική και μάλλον την ταλαιπωρούν άλλες προτεραιότητες απ’ το να ασχοληθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι ακόμη μια σύμπτωση των θέσεων που ισχυρίζεται ο πολιτικός και στρατηγικός μέντορας του Τούρκος Πρόεδρος. Η ΕΕ έχει επανειλημμένως και φροντίδι της Αθήνας ασχοληθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αλβανία. Για την Αλβανία έχουν προσδιοριστεί μάλιστα συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα της διευκολύνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει ορίσει η Επιτροπή. Η αλβανική κυβέρνηση καθυστερεί θεληματικά πολλές φορές την εκπλήρωση των όρων ώστε να προχωρήσει μια διαδικασία που για την χώρα και ειδικά την κοινωνία της είναι ζωτικής σημασίας.

Υλοποιεί και σε αυτή την περίπτωση αναλυμένες υποχρεώσεις προς την Τουρκία και την στρατηγική του Ερντογάν που επιδιώκει την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ καθώς μια τέτοια εξέλιξη του στερεί δυνατότητες τα σφετερίζεται τους λαούς της και να παρεμβαίνει στις πολιτικές τους.

Διαμετρικά αντίθετος με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας καταδεικνύοντας ότι καθόλου έτοιμος δεν είναι να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. τα λόγια του γλυκά ακούγονται αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά όταν αναλύονται πιο προσεκτικά.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon