Η μνεία του κ. Βαρβιτσιώτη στην ΕΕΜ και τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 17/09/2020 14:13 Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2020 18:41 Από: Tachydromos

Μπορεί το ενδιαφέρον της ενημέρωσης στα τεκταινόμενα κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες στα ελληνοαλβανικά να απέσπασε κυρίως η παρουσία στην Αθήνα του Πρωθυπουργού Αλβανίας κ. Ράμα και οι τοποθετήσεις του στο φόρουμ του The Economist.

Ωστόσο όμως την ίδια ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Αναπληρωτής Υπουργός Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποδέχονταν και είχε εκτενή συζήτηση το Κεντρικό Διαπραγματευτή της Αλβανίας με ΕΕ, πρέσβη κ. Ζεφ Μάζι.

Η σημασία της συνάντησης αφενός έγκειται στο γεγονός ότι τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια προσβλέπουν στην υποστήριξη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο απ’ την Αθήνα για την επιτάχυνση της έναρξης των διαπραγματεύσεων όσο και την θετική τους εξέλιξη. Η Αθήνα επανειλειμένως έχει διαβεβαιώσει όχι απλά την υποστήριξη της προοπτικής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων δια της πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκη 2003, αλλά επί το πλείστον τη δυνατότητα συνδρομής σε τεχνογνωσία ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι κυβερνήσεις των υποψηφίων χωρών.

Αφετέρου και αυτό έχει ειδική σημασία είναι το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής ΥπΕξ, τις δηλώσεις του αναφέρθηκε ειδικά σε ζητήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Υπενθύμισε ότι στους όρους – προϋπόθεση ώστε να λάβει η Αλβανία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχουν γίνει πρακτικά βήματα τουλάχιστον σε δύο τομείς κρίσιμους για την ΕΕΜ. Πρόκειται μάλιστα για δύο τομείς που κρίνουν όλη την υπόλοιπη εξέλιξη και αφορά στην κατοχύρωση ενόψει της επικείμενης Απογραφής του Δικαιώματος Αυτοπροσδιορισμού με ελεύθερη βούληση του ανήκειν στην ΕΕΜ και στα περιουσιακά της δικαιώματα. Αυτά συνάδουν με τα διαχρονικά αιτήματα απαιτήσεις της εκπροσώπησης της ΕΕΜ, είναι απαιτητά διαχρονικά απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και επί το πλείστον βοηθούν την ίδια την Αλβανία στο να εφαρμόσει όσα νομοθετεί.

Με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι τις ιδέες αυτές που συζήτησε με τον πρέσβη κ. Μάζι τις είχε επισημάνει και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στον ομόλογο του Ράμα, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό όχι απλά διευκολύνεται η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις σταθερούς ανάπτυξης με αμοιβαία εμπιστοσύνη των διμερών σχέσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon