Μεγάλες ζημιές για τους γεωργούς στην περιοχή του Μουρσιού

Δημοσιεύθηκε: 24/09/2020 13:50 Τελευταία Ενημέρωση: 24/09/2020 13:50 Από: Tachydromos

Τα χθεσινά ατμοσφαιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη δίνη σε περιοχές νότια των Αγίων Σαράντα, ειδικά στο Λεκανοπέδιο γύρω απ’ το μικρό ποτάμι Πόβλα. Υπήρξαν έντονες χαλαζοπτώσεις που επέφεραν καταστροφικές ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών: κυρίως μανταρίνια και πορτοκάλια αλλά και τους ελαιώνες της περιοχής.

Η περιοχή έχει γίνει κέντρο μεγάλης παραγωγής στις συγκεκριμένες καλλιέργειες εξασφαλίζοντας καλά εισοδήματα στους κατοίκους της περιοχής και κατά συνέπεια πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες πληθυσμιακά ζώνες της ΕΕΜ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές που αγγίζουν έως και 60% της παραγωγής ειδικά στα δέντρα που καλλιεργούνται σε επιφάνειες της πεδιάδας της Βρύνας ενώ είναι κάπως πιο περιορισμένες στα τεμάχια στα πρανή του παρακείμενου βουνού Μηλιά. Ακόμη και όσα απ’ τα φρούτα έμειναν στα δέντρα έχουν υποστεί φθορές που θα μειώσουν την τιμή τους στην αγορά.

Ανάλογες ζημιές είναι και στην ελιά όπου μεγάλη ποσότητα του καρπού έπεσε απ’ τα δέντρα σε μια φάση που δεν είχε ακόμη ωριμάσει και γίνει έτοιμη προς διάθεση.

Τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και οι ελιές φέτος είχαν ιδιαίτερα καρποφορήσει και οι προσδοκίες των καλλιεργητών ήταν μεγάλες για μια προσοδοφόρα χρονιά.

Τέλος να αναφερθεί ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης των δημοσίων εσόδων στη χώρα οι γεωργοί είναι απογοητευμένη ως προς την κατεύθυνση κάποιας έστω αποζημίωσης ή άλλης στήριξης απ’ την πολιτεία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon