Οδηγία Υπουργείου Οικονομίας αναζωπυρώνει σενάρια για πρόσφυγες από Μέση Ανατολή

Δημοσιεύθηκε: 24/09/2020 15:35 Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2020 14:07 Από: Tachydromos

Το Υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας της Αλβανίας κυκλοφόρησε χθες Οδηγία που αφορά στις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν κέντρα φιλοξενίας ατόμων σε έκτακτες καταστάσεις. Η Οδηγία αποσκοπεί στο να προσδιορίζει κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, επιφάνειες ανά άτομο, χώρους κοινής χρήσης και εξοπλισμό σε κέντρα στέγασης προσωρινά ή μόνιμα που ιδρύονται από φορείς του κράτους, τοπικές αρχές ή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ιδιώτες.

Στην Οδηγία δεν γίνονται ειδικές αναφορές εάν τα κέντρα αυτά φιλοξενίας αφορούν σε αστέγους που προκύπτουν από έκτακτα φυσικά φαινόμενα: πλημύρες ή σεισμοί, ή σε πρόσφυγες που συρρέουν στην χώρα.

Ήδη το αστυνομικό ρεπορτάζ το τελευταίο διάστημα κάνει καθημερινές σχεδόν αναφορές σε συλλήψεις σε όλο το εύρος των παραμεθορίων περιοχών με την Ελλάδα από Κορυτσά και έως το Πωγώνι. Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εστιάζουν στους λαθρομεταφορείς ενώ οι πρόσφυγες που εντοπίζονται κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Μαρόκο συνοδεύονται στο Κέντρο Ασύλου στα Τίρανα ενώ μεγάλος αριθμός επαναπροωθείται στην Ελλάδα.

Η Οδηγία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κυκλοφόρησε χθες ωστόσο πυροδότησε τα σενάρια που είχαν διακινηθεί την άνοιξη ότι στην Αλβανία και ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα θα δημιουργήσει υποδομές υποδοχής και διαμονής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα τα σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για σχεδιασμούς μόνιμης εγκατάστασης τους και πολιτογράφησης δεδομένου ότι οι ντόπιοι πληθυσμοί της χώρας εγκαταλείπουν μαζικά την Αλβανία.

Χθες οι υπηρεσίες της ΕΕ έδωσαν στη δημοσιότητα την κατάσταση με τους ξένους πολίτες που αιτούνται άσυλο σε κράτη της. Οι αλβανοί πολίτες παρόλο που η χώρα τους είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και δεν έχει πρόβλημα αστάθειας είναι η 4η στην σειρά των ξένων πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση. Πλέον των 70000 αλβανών έχουν το τελευταίο χρόνο φύγει προς χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, Ιταλία κ.α. με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι νέοι κάτω των 30 ετών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ των νομοθετημάτων που επέστρεψε προς επανεξέταση στη Βουλή συμπεριέλαβε και το «Περί Αλβανικής Ιθαγένειας» Νόμο. Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι τροποποιήσεις που η Κυβέρνηση κάνει στο συγκεκριμένο Νόμο απλοποιούν τις διαδικασίες και ανοίγουν παράθυρα ανεξέλεγκτης «εισαγωγής» ξένων πολιτών εκθέτοντας έτσι τη χώρα και σε κινδύνους που αφορούν στην ασφάλεια και τη διεθνή τρομοκρατία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon