Εκλογές στα μέτρα του θέλει ο Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 28/09/2020 15:20 Τελευταία Ενημέρωση: 29/09/2020 15:26 Από: Tachydromos

Στο κόκκινο είναι η πολιτική ένταση στην Αλβανία με αφορμή τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα που θα ισχύσει στις επερχόμενες εκλογές που έχουν ανακοινωθεί με Προεδρικό Διάταγμα απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες είχε επισημάνει σε πρόσφατη τοποθέτηση του για τα ΜΜΕ, ότι είναι εκτός κάθε λογικής και πέραν κάθε καλής πρακτικής, η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στη μέση της εξέλιξης του.

Δεδομένου ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές εξεδόθη στις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρείται ότι είμαστε ήδη εντός του εκλογικούς χρόνου και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις της σχετικής με τις εκλογές νομοθεσίας.

Ποιο όμως είναι το σημείο κλειδί της διαφωνίας που μετατρέπεται σε αγεφύρωτη διαφορά με κίνδυνο για άλλη μια φορά να οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελάχιστη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων;

Αφορά στη δυνατότητα συγκρότησης προεκλογικών συμπράξεων μεταξύ των κομμάτων όπου έκαστο μέλος της συμμαχίας διατηρεί την αυτονομία του και κατεβάζει τον δικό του συνδυασμό. Τούτο εκτός του ότι έχει ισχύσει σε όλες τις αμέσως προηγούμενες εκλογές, κατοχυρώθηκε εκ νέου στην συμφωνία που κυβέρνηση και αντιπολίτευση πέτυχαν στις 5 Ιουνίου μέσα από ειδικούς χειρισμούς του διεθνούς παράγοντα.

Αφού κατοχυρώθηκε στη Συμφωνία αυτή, την οποία το κυβερνών ΣΚ και ο Πρωθυπουργός Ράμα είχαν υποσχεθεί να περάσουν ανόθευτη στη Βουλή, απ’ την οποία η αντιπολίτευση απουσιάζει λόγω ομαδικής παραίτησης από Φεβρουάριο 2019, εκείνος διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί δεν έβγαιναν.

Ο συνασπισμός των κομμάτων με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σύμφωνα με κάθε προσέγγιση ο επωφελούμενος της ρύθμισης με συμμαχίες κομμάτων. Ο ίδιος ο Ράμα έχει «φροντίσει» λόγω αμετροέπειας του όχι μόνο στο απωθήσει μικρότερα κόμματα απ’ τη συνεργασία μαζί του αλλά και να τα εξαφανίσει πολιτικά μέσω της συγχώνευσης στους σχεδιασμούς του.

Προέβη έτσι σε μονομερή αναθεώρηση του Συντάγματος, πράγμα πρωτοφανές για τις ώριμες δημοκρατίες και ιδιαίτερα επιβεβλημένο για τη διατήρηση τόσο εύθραυστων ισορροπιών όπως στην περίπτωση της Αλβανίας. Με μια κακοραμμένη μεταμεσονύχτια συγγραφή οικείων άρθρων του Συντάγματος επέβαλε ρυθμίσεις τέτοιες που να απαγορεύουν τους συνασπισμούς ανεξάρτητων κομμάτων και να επιβάλουν κοινές λίστες υποψηφίων.

Δεν γίνεται λόγος μόνο για την αθέτηση των συμφωνηθέντων με την εγγύηση του διεθνούς παράγοντα. Είναι προειδοποίηση ότι μπροστά στην απόφαης του να πάρει τις εκλογές ο Ράμα δεν διστάζει να κόψει και ράψει τη νομοθεσία προς εξυπηρέτηση του στόχου τρίτης εντολής διακυβέρνησης.

Εξ ου και αποφεύγει επικαλούμενος έως και την πολιτική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους της Αλβανίας την προσφυγή στο OSCE/ODHIR, για μια γνωμοδότηση που είναι το μίνιμουμ στο οποίο μπορεί να συμβιβαστεί η αντιπολίτευση.

Τα πράγματα έχουν λάβει επικίνδυνη ροπή δεδομένου ότι επιπλέον αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας προκειμένου ταυτιστεί με τις μονομερείς τροποποιήσεις του Συντάγματος έχουν προβλεφθεί για την Ολομέλεια της Βουλής, στις 1 Οκτώβρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήσυχος για το με νομικό μανδύα επιχειρούμενο πραξικόπημα του Ράμα, έχει πλέον απολέσει την επιβεβλημένη ουδετερότητα και βρίσκεται πλέον στο πεδίο της αντιπαράθεσης.

Εκλογές στα μέτρα του θέλει ο Ράμα και δυστυχώς τα παραδείγματα στην περιοχή των ευνοούν. Η περίπτωση του Βούτσιτς στη Σερβία πριν λίγους μήνες είναι μια απτή απόδειξη ότι πλέον γίνονται αποδεκτές και οι εκπτώσεις στο δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon