42% του πληθυσμού της Αλβανίας στη φτώχεια

Δημοσιεύθηκε: 07/10/2020 14:50 Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2020 20:24 Από: Tachydromos

Σύμφωνα με την Έκθεση Φθινοπορινής αναθεώρησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν παραπέρα επιδείνωση ως συνέπεια της Πανδημίας του Covid -19.

Μείωση της τάξης του 8.5% του ΑΕΠ για το 2020 προβλέπει η ΠΤ ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Αναδιάρθρωσης στην πρόβλεψη της είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη προβλέποντας συρρίκνωση στο 9% και το ΔΝΤ στο 5.5%.

Ο τομέας της ατομικής κατανάλωσης έχει ήδη μείωση της τάξης του 8% απ’ το προηγούμενο τρίμηνο ενώ ανάλογη είναι και η πτώση των εξαγωγών. Όλα τούτα προφανώς σε μια οικονομία που έτσι κι αλλιώς και παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης κινείται στα όρια της. Ήδη το περασμένο έτος διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις για αύξηση καθώς παρατεταμένη ξηρασία που περιόρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ο σεισμός του Νοέμβρη προκάλεσαν απομείωση του ΑΕΠ -5.5%.

Στην χθεσινή Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το πιο ανησυχητικό αφορά στις συνέπειες στον τομέα απασχόλησης που πλήττεται βαριά και θα συνεχίσει καθοδικά. Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τη διαχείριση της Πανδημίας ήταν περιορισμένης εμβέλειας και δεν υπήρξαν επαρκεί στην στήριξη της επιχειρηματικότητας. Έτσι οι επιχειρήσεις κλείνουν ή οδηγούνται σε πτώχευση απολύοντας υπαλλήλους και αυξάνοντας την ανεργία με τουλάχιστον ακόμη 17% στο τρίτο τρίμηνο.

Η ανεργία απ’ τη πλευρά της προκαλεί αύξηση του πληθυσμού που ζει σε επίπεδο «ανεκτής φτώχειας» κατά την ορολογία που υιοθετεί η Έκθεση. Το επίπεδο αυτό που λαμβάνει υπόψη τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ανά χώρα έναντι των εισοδημάτων, για την Αλβανία έχει προσδιοριστεί στα 5.5 Δολάρια ΗΠΑ ανά κεφαλή.

41.5% του πληθυσμού για το επόμενο χρόνο πρόκειται να αγγίξουν αυτό το κατώφλι φτώχειας των περίπου 160 Δολ. ΗΠΑ/κεφαλή το μήνα!!!

Οι κρατικοί φορείς δείχνουν αμήχανοι έναντι των εξελίξεων αυτών και η οικονομία της Αλβανίας λόγω του μικρού της μεγέθους αλλά και του χαρακτήρα τους που στηρίζεται βασικά σε παθητικά εμβάσματα απ’ τον πληθυσμό που ζει στο εξωτερικό: Ελλάδα και Ιταλία κυρίως, που έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να αντιδράσει προστατευτικά. Ωστόσο ο κρατικό μηχανισμός δεν κάνει τις απαραίτητες εκείνες προσαρμογές ώστε επωφεληθεί απ’ το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ (9.5 δισεκατομμύρια Ευρώ) για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απεναντίας ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα χθες καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ΕΕ και των μηχανισμών της ότι είναι δύσκολη στην χρηματοδότηση. Υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός σε ότι αφορά στην οικονομική συνδρομή που είχε υποσχεθεί η ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών απ’ το περυσινό σεισμό.

Οι συνέπειες στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο της αλβανικής κοινωνίας πρόκειται να επιδεινωθεί επί το πλείστον και λόγω της πολιτικής κρίσης που κυοφορείται ενόψει την πολιτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου 2021.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon