Μετωπική η σύγκρουση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: 12/10/2020 15:15 Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2020 15:03 Από: Tachydromos

Τα λόγια που ακολουθούν σε εισαγωγικά και ελεύθερη μετάφραση δεν είναι από κείμενο αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. Ούτε από κάποια ανακοίνωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αφορούν επίσημη σημερινή δήλωση με ανάλογη ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα. Αφορούν στην καθημερινή πλέον επίθεση του με ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα κατά του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Ενδεικτική μάλιστα του κλίματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές που έχουν ανακοινωθεί για την 25η Απριλίου.

«…30 χρόνια μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και 73 χρόνια μετά το γεγονός αυτό (σαν σήμερα καταδικάστηκε εις θάνατο στα Τίρανα ομάδα βουλευτών), οι αλβανοί έχουν, όπως και τότε, ένα μονοκομματικό Κοινοβούλιο, που έχει τεθεί στην υπηρεσία της εξουσίας, που εγκρίνει νόμους και αλλάζει το Σύνταγμα μόνο για να παρεμποδίσει την πολιτική αντιπολίτευση, εκδικηθεί την διαφορετική άποψη και τα μέσα ενημέρωσης που τηρούν κριτική στάση, και που ανεβάζει τις πράσινες κάρτες έγκρισης νόμων στην υπηρεσία μιας ολιγαρχικής κάστας που καθημερινά λεηλατεί τις περιουσίες των πολιτών.

Δυστυχώς, ο τόπος κυβερνάται από ένα αυταρχικό καθεστώς που επιχειρεί να λάβει μορφή χούντας, όπου ο εκτελών χρέη Πρωθυπουργού υπερηφανεύεται απ’ το βήμα της μονοκομματικής Βουλής για την απόφαση του πατέρα του για τον απαγχονισμό του ποιητή Χαβζί Νέλα, την περίοδο που σε όλη την Ανατολική Ευρώπη φυσούσε άνεμος δημοκρατικών αλλαγών.

Τιμώντας τη μνήμη της «Ομάδας των Βουλευτών» που θυσίασαν τη ζωή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, είναι καθήκον όλων μας να προασπιστούμε τις αξίες αυτές που σήμερα και πάλι απειλούνται από μια Αίρεση χωρίς αξίες, χωρίς τιμή και Πατρίδα, όπως η Αναγέννηση (ονομάζει την ομάδα που κυβερνά του ΣΚ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ράμα), που εκπροσωπείται από τα τέκνα των αιμοβόρων πατεράδων, που καυχώνται με τις υπογραφές καταδίκη με απαγχονισμό, υπογράφοντας σήμερα πράξεις καταπίεσης της αντιπολίτευσης, την εξόντωσης του ελεύθερου λόγου, της καταδυνάστευσης και καταλήστευσης των αλβανών…».

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποβάλλοντας την υποχρεωτική κατά το Σύνταγμα ουδετερότητα έχει οδηγηθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Οι τόνοι του μάλιστα αλλά και ενέργειες προμηνύουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται να αναμιχτεί ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. Τούτο όχι μόνο για να προασπίσει το κόμμα που ίδρυσε και του οποίου ηγείται τυπικά η σύζυγος του Μονίκα Κρυεμάδι, και το οποίο φαίνεται να είναι ο στόχος των μαγειρεμάτων του εκλογικού νόμου μαζί με τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται αποφασισμένος να συμβάλει τα μέγιστα στην ανατροπή του Πρωθυπουργού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος απ’ την εξουσία. Ο ίδιος ωστόσο με την συμμαχία του με το Ράμα τον Απρίλιο 2013 ήταν ο βασικός παράγοντας για την επάνοδο των σοσιαλιστών στην εξουσία.

Οι θέσεις που ο Πρόεδρος προβάλει ωστόσο αφορούν στην ουσία της σήψης και της διαφθοράς που χαρακτηρίζει την διακυβέρνηση του Ράμα και της στενής ομάδας που τον περιβάλει. Αιχμή του δόρατος για τον Πρόεδρο δεν είναι μόνο ζητήματα της πολιτικής διαχείρισης αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά η απομάκρυνση απ’ τη χώρα του ενεργού πληθυσμού σαν συνέπεια των οικονομικών πολιτικών που ασκούνται.

Ο Πρωθυπουργός απαντάει με την ίδια σκληρή γλώσσα και σήμερα προκάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο να συντομεύσει το Διάταγμα του για τον Εκλογικό Νόμο, έστω και να τον επιστρέψει προς επανεξέταση στη Βουλή για να πάρει εκεί την απάντηση του! Ο εκλογικός νόμος στην ουσία αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων με την αντιπολίτευση στις 5 Ιουνίου και απαγορεύει αυθαίρετα ανοιχτούς κομματικούς προεκλογικούς συνασπισμούς και συμπράξεις.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon