20 χρόνια πριν: Η καταγγελία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη νοθεία στις εκλογές στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 16/10/2020 15:20 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2020 09:24 Από: Tachydromos

Σαν χθες, 15 Οκτωβρίου διεξάγονταν στη Χιμάρα ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του Δημάρχου στον τοπικό Δήμο. Για το ΚΕΑΔ_ΟΜΟΝΟΙΑ υποψήφιος του συνδυασμού ήταν ο κ. Βασίλη Μπολάνος. Δεδομένου ότι στον πρώτο γύρω που οι εκλογές είχαν γίνει την 1η Οκτωβρίου δεν είχε εκλεγεί με το 50% Δήμαρχος επαναλήφθηκαν δύο εβδομάδες μετά.

Τόσο ο πρώτος γύρος σε όλο το εύρος που ζει ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς η ΕΕΜ και που η ΟΜΟΝΟΙΑ κατέχει ουσιαστικό πολιτικοεκλογικό ρόλο, έτσι και στον δεύτερο, ειδικά στη Χιμάρα, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και προκαταρκτική πρωτοφανή βία για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων υπέρ του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος Κόμματος.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε καταγγείλει τότε με ιδιαίτερα αιχμηρές ανακοινώσεις τύπου την όλη κατάσταση. Έχει σημασία να επισημανθεί ότι μπορεί με την εξόφθλαμη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων να μην εξελέγη ο κ. Βασίλης Μπολάνος Δήμαρχος, ωστόσο όμως στη συνέχεια οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης που έσπευσαν στην περιοχή για πρώτη φορά κάνουν ξεκάθαρη μνεία του γεγονότος ότι στη Χιμάρα ζει τμήμα της ΕΕΜ και ότι εις βάρος της επιχειρήθηκαν καλπονοθείες.

Εκείνη την περίοδο επικεφαλής της Οργάνωσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ο κ. Βαγγέλης Ντούλες. Οι ανακοινώσεις έχουν ιστορικό χαρακτήρα όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο αλλά και διότι αποδεικνύουν την υλικοτεχνική κατάσταση και υποδομή της Οργάνωσης. Έχει σημασία αυτό διότι κατανοείται καλύτερα υπό ποιες συνθήκες διεξάγεται ο αγώνας της υπέρ των δικαίων δικαιωμάτων της ΕΕΜ.

Δεν είναι περιττό να επισημανθεί ότι οι ανακοινώσεις αυτές συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες της ηγεσίας της Οργάνωσης και το ρόλο του άψογα οργανωμένου επιτελείου του κ. Μπολάνου έφεραν καρπό στις επόμενες αναμετρήσεις. Έτυχαν δε καλής δημοσιότητας στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για τα Δελτία Τύπου της 30η Σεπτεμβρίου, 3ης και 17ης Οκτωβρίου.

Το Δελτίου Τύπου της Οργάνωσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2000

«Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ»

Γραφείο Τύπου κι Επικοινωνίας

Αργυρόκαστρο, την 30η Σεπτεμβρίου 2000

***ώρα 17:00v

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλίμα αστυνόμευσης κι απειλών επικρατεί αυτές τις ώρες στη Χιμάρα. Είναι κατ’ ουσίαν συνέχεια όσων σεναρίων τρομοκράτησης από ημέρες προετοιμάζονταν, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο την ελαχιστοποίηση της εκλογικής ισχύς των συνδυασμών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ- ΚΕΑΔ στις αυριανές εκλογές.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε ενώπιον του αλβανικού κοινού, των μέσων ενημέρωσης, των διεθνών οργανισμών τα ακόλουθα:

1-Δεκάδες συλλήψεις νεαρών ψηφοφόρων και προσαγωγές τους στα τοπικά αστυνομικά τμήματα με αφορμή την μη έως αυτή τη στιγμή εκτέλεση της αναγκαστικής στρατιωτικής θητείας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κλήσεις απ’ τα Γραφεία Στρατολόγησης έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες ενώ είναι γνωστό ότι πολλά απ’ τα παιδιά ζουν εκτός Χιμάρας.

2-Την απουσία απ’ τους Εκλογικούς Καταλόγους που μόλις σήμερα μεσημεριανές ώρες έφτασαν στις Εκλογικές Επιτροπές, εκατοντάδων μονίμων κατοίκων της Χιμάρας, οι οποίοι κατά την κατ’ οίκον εγγραφή των ψηφοφόρων είχαν καταγραφεί.

3- Την έντονη παρουσία το τελευταίο διάστημα δυνάμεων της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κάνουν προκλητικά εμφανή την παρουσία τους. Εξ άλλου αυτή η παρουσία συνδυάζεται με ακραίες δηλώσεις εις βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των συνδυασμών του ΚΕΑΔ στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο, από κυβερνητικά στελέχη κι επικεφαλής των μεγάλων κομμάτων.

Κατόπιν τούτων εκφράζουμε τεκμηριωμένα τους φόβους μας για το ενδεχόμενο νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος, καλπονοθεία η οποία μεθοδεύεται σε όλα τα στάδια της ψηφοφορίας: προ, κατά και μετά την κάλπη.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί, ειδικά ο ΟΑΣΕ καθώς επίσης οι αντιπροσωπείες ισχυρών δυτικών χωρών πρέπει να επιδείξουν την αρμόζουσα σημασία στις περιπτώσεις που προαναφέραμε και με επείγουσες παρεμβάσεις να διασφαλίσουν αύριο ήρεμο κλίμα στη Χιμάρα και αλλού.

Εφόσον τίποτε απ’ τα προαναφερόμενα δεν βελτιωθεί τότε το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι υπό την αμφισβήτηση του εκλογικού σώματος, ενώ η ευθύνη θα βαραίνει ακέραια όσους έχουν μεθοδεύσει αυτό το σενάριο.

Εκ του Γραφείου Τύπου κι Επικοινωνίας

Η Ανακοίνωση της 3ης Οκτωβρίου 2000 έχει ως εξής:

«Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ

Γραφείο Τύπου κι Επικοινωνίας

Αγ. Σαράντα, την 3η Οκτωβρίου 2000

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πιέσεις των Αλβανικών Κομμάτων εις βάρος του Ελληνισμού της Αλβανίας.

Απίστευτο κλίμα πιέσεων που ξεπερνούν την πρακτική των προεκλογικών πολιτικών συμπεριφορών καθώς επίσης και σημαντικές παρεμβάσεις στη διαδικασία άσκησης των εκλογικών διαδικασιών, από πλευράς των μεγάλων κομμάτων και κρατικών μηχανισμών εις βάρος του Ελληνισμού της Αλβανίας και των συνδυασμών της ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔμ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών της 1ης Οκτωβρίου, για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αποκορύφωμα των συμβαινόντων είναι η περίπτωση της Επαρχίας Εξαμιλίων,, Παρόλο που είχαν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα για την εγγραφή του Υποψηφίου Επάρχου κ. Ζήση Χριστόπουλου, τα ψηφοδέλτια που έφτασαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου δεν είχαν στη θέση του τον Υποψήφιο του ΚΕΑΔ. Έγιναν όλες οι απ’ το Νόμο επιβαλλόμενες ενστάσεις και ήρθε η δέσμευση ότι την Κυριακή δεν θα γινόταν διαδικασία ψηφοφορίας. Επικράτησε όμως η αυθαιρεσία όσων απροκάλυπτα είχαν σκηνοθετήσει αυτή την απαίσια πράξη. Η υπόθεση νομότυπα έχει παραπεμφεί στο πρωτοδικίο Αγίων Σαράντα.

Στην Επαρχία Κάτω Δερόπολης επίσης σημειώθηκαν περίεργες κινήσεις ομάδας ανθρώπων κι αυτοκινήτων το βράδυ προ των εκλογών και το απόγευμα μετά το κλείσιμο της κάλπης σε μικρά χωριά της Ρίζας και της Δερόπολης πράγμα που επιτρέπει την αμφιβολία τρομοκράτησης ή δωροδοκίας. Στη Δερβιτσάνη στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας επικοινώνησε με μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής εν ώρα καταμέτρησης των ψήφων.

Στο ψηφοδέλτιο της Άνω Δερόπολης δεν υπάρχει συμφωνία διακομματική σχετικά με τον Υποψήφιο Έπαρχο, και παρόλα αυτά αυθαίρετα το ψηφοδέλτιο στο σημείο που αφορά την κομματική ταυτότητα του υποψηφίου δίπλα στο ΚΕΑΔ έχιε σημειωθεί και το ΣΚ. Σε συνάρτηση με την περίπτωση των Εξαμιλίων γίνεται ξεκάθαρο ότι το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε με αδιαφανείς κι αυθαίρετους τρόπους.

Στην Επαρχία Φοινικιού οι πιέσεις σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους διήρκησαν εκτός απ’ το Σάββατο το βράδυ και καθ όλη την ημέρα της Κυριακής. Άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με τη διαδικασία της ψηφοφορίας που ν’ απορρέει απ’ το Νόμο δημιούργησαν ένταση κι επεισόδια στη διάρκεια της απογευματινής καταμέτρησης των ψήφων.

Στο Δήμο Χιμάρας εκτός απ’ τις απουσίες στους εκλογικούς καταλόγους εκατοντάδων ψηφοφόρων, νομίμων κατοίκων της Χιμάρας, καθώς επίσης φυλακίσεων νεαρών ατόμων με στόχο την μη προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές, τραγικά επει- ( απουσιάζει δυστυχώς η β’ σελίδα της συνέχειας…)*

Και το κείμενο της Ανακοίνωσης Τύπου της 17ης Οκτωβρίου 2000 (έχει αναγραφεί μετά τη γραφομηχανή σε υπολογιστή άλλου γραφείου που βοήθησε) :

«Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Γραφείο Τύπου κι Επικοινωνίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Σ’ εκλογική λεηλασία και σε δημιουργία επικίνδυνου προηγούμενο μετατράπηκε η εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμαρχο Χιμάρας, κατά τον επαναληπτικό γύρο εκλογών την 15η Οκτωβρίου. Η ευθύνη γι αυτό βαραίνει πλήρως τα’ αλβανικά κόμματα, την Κυβέρνηση και ειδικά την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που παρά τις επισημάνσεις για τις παραβιάσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών, 1η Οκτωβρίου, δεν έλαβαν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα διασφάλιζαν την έντιμη και ήρεμη εκλογική αναμέτρηση.

Ο έντονος εθνικισμός που χαρακτήρισε την προεκλογική καμπάνια του Σ.Κ. που συσπείρωσε και όλα σχεδόν τ’ αλβανικά κόμματα, έγιναν το ηθικό στήριγμα για τις παραβιάσεις και την βία που προεκλογικά άσκησαν η αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες και η στρατονομία, αποσκοπώντας την μη προσέλευση των ψηφοφόρων και την δημιουργία αισθήματος πανικού σ’ αυτούς. Η παρεμπόδιση ψηφοφόρων ώστε να διέλθουν του Συνοριακού Σταθμού Κακκαβιάς, το καύχημα ότι το Πολεμικού Ναυτικού της Αλβανίας δεν θα επιτρέψει να μπουν στο Λιμάνι της Χιμάρας τα καράβια με χιμαριώτες ψηφοφόρους καθώς επίσης και ο έντονος αστυνομικός έλεγχος των δρόμων που οδηγούν στη Χιμάρα, μιλούν από μόνα τους.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την εκλογική διαδικασία την Κυριακή είναι πλέον γνωστά σε όλους εντός κι εκτός της Αλβανίας. Η ανακοίνωση του OSCE/ODHIR, είναι ότι πιο παραστατικό της νοθείας, της βίας και της ανελεύθερης έκφρασης δια της δημοκρατικής ψήφου.

Εικόνες χαρακτηριστικές για αντιδημοκρατικά καθεστώτα, συνθέτουν την συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής της Αυλώνας υπό την έμπνευση ομάδας αλβανών κοινοβουλευτικών, που μπροστά στο φανατισμό της στιγμής δεν υπολόγισαν τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλούν στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας. Η βία και νοθεία που χρησιμοποιήθηκε είναι ασύλληπτων διαστάσεων και απροκάλυπτων μορφών.

Απόηχος της όλης αυτής ιστορίας είναι ο ξυλοδαρμός του δεκαπεντάχρονου γιού του Υποψηφίου Δημάρχου, Βασίλη Μπολάνου την επόμενη των εκλογών. Δείγμα του πόσο αδίστακτοι ήταν οι εντολοδόχοι εκτελεστές της παρανομίας στη Χιμάρα και μέχρι ποιο σημείο είχαν προετοιμαστεί να φτάσουν οι οπλοφορούντες την ημέρα των εκλογών!

Ο ρόλος της αλβανικών Μ.Μ.Ε. επίσης παραμένει στιγματισμένος με τα χαρακτηριστικά της πλέον αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς παραβιάζοντας τα εσκαμμένα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αποστολής. Δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες και χώρος έκφρασης της άλλης άποψης.

Εν κατακλείδι φρονούμε ότι η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στη Χιμάρα ως ένα δείγμα χειραφέτησης της πολιτικής της Αλβανικής πολιτείας έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είναι το ελάχιστο επιβεβλημένο για την επανόρθωση του τραυματισμένου συναισθήματος των Χιμαριωτών. Ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας, βασικό των οποίων στο πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών αποτελεί η ελεύθερη εκλογική έκφραση, δεν είναι ζήτημα μόνο του εκδημοκρατισμού της ζωής στην Αλβανία, αλλά αναγκαστική ανταπόκριση της στο πνεύμα των Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Συμβάσεων που έχει προσυπογράψει και επικυρώσει η Αλβανική Κυβέρνηση.

Αργυρόκαστρο, την 17η Οκτωβρίου 2000

Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon