Εγκρίθηκε η αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 30.000 λεκ

Δημοσιεύθηκε: 17/10/2020 09:06 Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2020 09:48 Από: Tachydromos

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας (ΕΣΕ) πραγματοποίησε την σύνοδό του, υπό την προεδρία της Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Anila Denaj, όπου εγκρίθηκε η αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 30 χιλιάδες λεκ.

Η υπουργός Denaj κατά την ομιλία της στο ΕΣΕ αξιολόγησε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της κουλτούρας του κοινωνικού διαλόγου.

«Η συμμετοχή της κυβέρνησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας με 7 υπουργεία είναι ένα καλό παράδειγμα διοργανικής συνεργασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, είναι ένα σημάδι δέσμευσης στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι, «η νομοθεσία καθορίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τριμερή κοινωνικό διάλογο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον φιλικό διακανονισμό των εργασιακών διαφορών».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ανέκαθεν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του «αξιοπρεπούς μισθού» για την «αξιοπρεπή εργασία», λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των συνδικάτων, ενώ η «κοινωνική ευθύνη» της επιχείρησης για αξιοπρεπή εργασία είναι μετρήσιμο, μέσω της επαγγελματικής ασφάλισης υγείας και ιδίως με πραγματικούς μισθούς και πραγματική κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα ε την Υπουργό.

«Ο ελάχιστος βασικός μισθός σε εθνικό επίπεδο, υποχρεωτικός για κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, προτείνεται να είναι 30.000 λεκ το μήνα από 26.000 λεκ το μήνα, αυξανόμενος κατά 15,4%» είπε η υπουργός.

Με αυτό, πρόσθεσε, στοχεύουμε να διατηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον προϋπολογισμό.

Ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon