Ανάμειξη Αζέρων στο εργοστάσιο διύλισης

Δημοσιεύθηκε: 22/10/2020 15:27 Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2020 15:27 Από: Tachydromos

Προ εβδομάδων ευρισκόμενος στην Τουρκία και φιλοξενούμενος σε Προεδρική έπαυλη στο Μαρμαρά απ’ τον Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν, ο Αλβανός Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία γεύματος και με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιμπραίμ Αλίεφ.

Τυπικά τουλάχιστον ανακοινώθηκε ότι συζήτησε μαζί του και ζήτησε τη βοήθεια του προς διαχείριση μακροπρόθεσμη της υπόθεσης του εργοστασίου δύλησης πετρελαιοειδών στο Μπαλς, στη Μέση Αλβανία, όπου και οι πετρελαιοφόρες περιοχές και εγκαταστάσεις άντλησες.

Προς επιβεβαίωση τούτου μάλιστα και σχετική φωτογραφία με την Υπουργό Υποδομών κι Ενέργειας, όπου τους άφησε, χαρακτηριστικά αναφέρει για να συνεννοηθούν για τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο το Διυλιστήριο παραμένει ανενεργό εδώ και μήνες ενώ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι, εντάθηκαν με την από οκτώ ημερών τώρα απεργία πείνας γυναικών που απασχολούνταν στο εργοστάσιο. Πρόκειται για συνολικά 700 εργάτες που ενώ μέχρι τώρα ζητούσαν την επαναλειτουργία του και την καταβολή καθυστερημένων από πλέον του ενάμιση έτους μισθών τους, τώρα αρκούνται στο δεύτερο.

Η Κυβέρνηση προς το παρόν δηλώνει ότι δεν δύναται να διαπραγματευτεί υπό συνθήκες εκβιασμού απαιτώντας τη διακοπή πρώτα της απεργίας πείνας.

Που όμως έγκειται η ανάμειξη των Αζέρων. Από πολύ παλιά. Το 2011 είχαν καλύψει με τρόπους που τότε είχαν θεωρηθεί στα όρια της διαφάνειας και της νομιμότητας αλβανό επιχειρηματία που αγόρασε το εργοστάσιο. Η αγορά αυτή στην ουσία συνέβαλε στην διάλυση κυριολεκτικά του τομέα παραγωγής, διύλισης και εμπορίας καυσίμων στην Αλβανία. Εκ τότε σχεδόν έχουμε και την εγκατάλειψη της αλβανικής αγοράς από σημαντική ελληνική παρουσία στον κλάδο δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τους κανόνες ενός ανέντιμου και ληστρικού παιχνιδιού.

Η κάλυψη της αγοροπωλησίας είχε γίνει τότε απ’ την Κρατική Τράπεζα Διεθνών Επενδύσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Το επιχειρηματικό σχήμα απέτυχε αφήνοντας συσσωρευμένα χρέη προς το κράτος και τρίτους.

Το 2016 εμφανίστηκε νέο επιχειρηματικό σχήμα που με όλη την εύνοια της Κυβέρνησης ανέλαβε την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αρχικά δεν φάνηκε στη συνέχεια όμως τα ΜΜΕ ξεκαθάρισαν ότι και πάλι είναι Αζέρος επιχειρηματίας και μάλιστα ο αδελφός του Αντιπροέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου του Αζερμπαϊτζάν.

Άντεξε να εργαστεί έως το Σεπτέμβρη του 2019 αφήνοντας πίσω τα ίδια χρέη και οικονομικές ατασθαλίες.

Εξ ου και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ικέτευσε τον Αζέρο Πρόεδρο όπως τον βοηθήσει να βρει λύση. Μια λύση όμως που προϋποθέτει πολιτικά ανταλλάγματα. Διότι: τούρκο βλέπεις λίρα θέλει, κι άλλος τούρκος κι άλλα θέλει,- λέει η παροιμία.

Μήπως όμως το αντάλλαγμα που χρειάζονται είναι η σαφή τοποθέτηση υπέρ των τεκταινόμενων στο Αρτσάχ; Λίγο – πολύ η καταχωρημένη δημοσίευση του Τούρκου Πρέσβη στα Τίρανα προ ημερών αυτό απαιτούσε απ’ τον υποτακτικό Ράμα.

Οι ζωές των γυναικών ναυτεργατών πάντως κινδυνεύουν μετά από 8 μέρες αποχή απ’ την τροφή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon