Αφαίμαξη με το PCR

Δημοσιεύθηκε: 02/11/2020 12:19 Τελευταία Ενημέρωση: 03/11/2020 09:15 Από: Tachydromos

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», ως παροιμία χρησιμοποιείται πλέον η φράση του κυνικού φιλόσοφου Μένιππου.

Εφαρμόζεται όμως εδώ και δυόμιση μήνες και αποδίδει. Παίρνουν τα έτσι κι αλλιώς αναιμικά οικογενειακά αποθέματα των Βορειοηπειρωτών, με βάση βέβαια γραφειοκρατικό τερτίπι για την διαχείριση της Πανδημίας του Κορονοϊού Covid-19.

Ο λόγος για το υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ PCR ώστε να περάσει κανείς στην Ελλάδα από τις διαβάσεις της Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής. Το κόστος της εξέτασης αυτής είναι 100 Ευρώ ανά άτομο. Βαραίνει όπως έχουμε ξαναγράψει αποκλειστικά τους Βορειοηπειρώτες που κατέχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα.

Το παράδοξο αυτού του τεστ αποδεικνύει εκτός των άλλων το γεγονός ότι και σε διαθέτοντες αρνητικό αποτέλεσμα η επιπλέον εξέταση στα σύνορα από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν εντοπίσει αρκετούς θετικούς.

Το άδικο είναι πασιφανές και δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Είναι άδικο και το έχουν παραδεχτεί και επίσημοι φορείς στην Ελλάδα. Επί το πλείστον ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξ αρχής είχε καυτηριάσει το γεγονός ότι επιβαρύνει ειδικά πληθυσμιακές ομάδες όπως συνταξιούχους, φοιτητές, χρόνια ασθενείς κλπ. που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτό. Και είχε μάλιστα υποδείξει δυνατότητα να εξαιρεθούν: τεστ απ’ τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στα σύνορα και ίσως συμμετοχή των πολιτών με περιορισμένο ποσό έστω στο κόστος των υλικών.

Το θέμα έχει τεθεί επισήμως και εγγράφως από πλευράς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά και στις κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια και κατά την επίσκεψη στη Β. Ήπειρο του Υφυπουργού κ. Κ. Βλάση για την Εθνική Επέτειο του Έπους 1940-41.

Καμιά κίνηση όμως δημιουργώντας επιπλέον απογοήτευση και δεδομένου ότι η κατάσταση της Πανδημίας γίνεται πιο δύσκολη και τα μέτρα πρόκειται να ενταθούν.

Έτσι και στο υποθετικό σενάριο ολικής και πάλι καραντίνας και απομόνωσης η περιοχή και οι εναπομείναντες κάτοικοι με το δίκιο τους δεν μπορούν να ελπίζουν και προσβλέπουν σε κάποια βοήθεια ανθρωπιστικής φύσης.

Τούτο δεδομένου ότι αφού δεν κατέστη δυνατό να απαλλαχθούν από ένα τόσο άδικο έξοδο πώς να προσδοκούν σε χειρονομίες που προϋποθέτουν δημόσια δαπάνη;

Από μια πληθυσμιακή κοινότητα που δεν υπερβαίνει τους τριάντα χιλιάδες ανθρώπους και με δομή γνωστή υπέρ των υπερηλίκων και με περιορισμένη τις ενεργείς ηλικιακές ζώνες σε διάστημα 18 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου έχει αφαιρεθεί εντελώς άδικα ποσό άνω των 5.5 εκατομμυρίων Ευρώ. Οι υπολογισμοί είναι απλοί. Ο αριθμός ημερήσιων διελεύσεων στα σύνορα είναι 1050 (750 από Κακκαβιά και 300 από Κρυσταλλοπηγή) και με βάση τις απαντήσεις στους αιτούντες τη φόρμα του PLF έχει σχεδόν κάθε μέρα καλυφθεί. Έστω 75% αυτών να είναι μέλη της ΕΕΜ το ποσό που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι τεκμηριωμένο.

Ουσιαστική οικονομική αφαίμαξη και για λόγους απολύτως ανθρωπιστικούς όπως ανάγκες υγείας κυρίως, ενταφιασμός πολύ συγγενικών προσώπων, σπουδές κ.α.

Φημολογείται βέβαια ότι τις επόμενες μέρες και στην Αλβανία θα εφαρμοστεί και το τεστ rapid για την ανίχνευση του κορονοϊού Covid-19. Έχει φυσικά πολύ χαμηλότερο κόστος.

Θα αναγνωριστεί όμως απ’ την γραφειοκρατία για την κυκλοφορία στα σύνορα;

Έστω και αν αυτό συμβεί το ποσό των 6 εκατομμυρίων Ευρώ έχει εξανεμισθεί απ’ τα οικογενειακά νοικοκυριά μιας ιδιαίτερα φτωχής περιοχής της υπαίθρου με μέσο όρο ηλικίας που υπερβαίνει τα 60 έτη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon