Στη Χάγη το πολιτικό προσωπικό του Κοσσόβου

Δημοσιεύθηκε: 05/11/2020 11:21 Τελευταία Ενημέρωση: 06/11/2020 09:07 Από: Tachydromos

Χθες ξημερώματα άνδρες της Αποστολής της EULEX (υπηρεσία υπό την αιγίδα και με χρηματοδότηση της ΕΕ για την επιβολή του νόμου μετά την αυτονόμηση της περιοχής το 1999) στο Κόσσοβο διενήργησαν αιφνιδιαστική έφοδο ελέγχου στην κατοικία του Γιακούπ Κρισνίτσι.

Με βάση ένταλμα της Ειδικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και απόφαση του Παράρτημα της ως Ειδικό Δικαστήριο στην Πρίστινα (θεσμοθετήθηκε με απόφαση των ίδιων των οργάνων του Κοσσόβου προ έτους ως όρος για την πρόοδο διαδικασιών ελευθέρωσης της κίνησης των πολιτών του στη Ζώνη Σέγκεν), ο Κρασνίτσι πρέπει να συνελήφθη και προσάγεται στη Χάγη. Κατηγορείται για εγκλήματα που διενεργήθηκαν στην περιοχή του Κοσσόβου μετά την είσοδο των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999. Αφορούν σε φόνους εις βάρος των Σέρβων κατοίκων της περιοχής αλλά και αλβανών προσωπικοτήτων για λογαριασμό της Διοίκησης του ΟυΤσαΚά.

Ο Γιακούπ Κρασνίτσι ήταν εκείνη την περίοδο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟυΤσαΚά και Γραμματέας του Επιτελείου. Διετέλεσε μετά την ειρήνευση της περιοχής και την ανακήρυξη της αυτονομίας του, Πρόεδρος της Βουλής.

Γιακούπ Κρασνίτσι

Είναι βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Σοσιαλδημοκρατικής Πρωτοβουλίας του Κοσσόβου.

Ωστόσο χθες απαγγέλθηκε κατηγορητήριο και μαζί κλήτευση για την Χάγη ως υπόδικος για εγκλήματα πολέμου και στον βουλευτή του Κινήματος Αυτοδιάθεσης του Αλμπίν Κούρτι, Ρετζέπ Σελίμ. Κι αυτός υπήρξε σημαίνον στέλεχος στην ιεραρχία του ΟυΤσαΚά και στη συνέχεια θήτευσε σε διάφορες πολιτικές και διοικητικές θέσεις στην περιοχή.

Προανακριτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και σε ότι αφορά στον ποινικό φάκελο του ίδιου του Προέδρου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι. Κατηγορείται ως διοικητής του Επιτελείου του ΟυΤσαΚά για πληθώρα ανθρωποκτονιών, μέρος των οποίων έχουν τεκμηριώσει εισαγγελικές αρχές της Σερβίας διότι αφορούν σε πολίτες σερβικής καταγωγής. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2000-2001 στην περιοχή ξέσπασε δεύτερο κύμα ταραχών που οδήγησαν σε εγκατάλειψη των εστιών τους χιλιάδες σερβικές οικογένειες ενώ καταστράφηκαν ναοί και μοναστήρια.

Τον Αύγουστο κι ενώ ο Θάτσι ετοιμάζονταν να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή στο Λευκό Οίκο συμφωνίας με το Βελιγράδι, κλητεύθηκε εκτάκτως στη Χάγη για προκαταρκτικές διαδικασίες δίωξης.

Τις επόμενες μέρες κι εκείνος οδηγείται μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος του, Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου, Καντρί Βεσέλ, πρώην διοικητής του ΟυΤσαΚά κι αυτός, στη Χάγη ενώπιο του Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Παρά το σημαντικό αριθμό στελεχών του πολιτικού και δημοσίου βίου του Κοσσόβου, στην πλειονότητα πολεμιστές του ΟυΤσαΚά που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε πολιτικό κόμμα, που τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και εκκρεμούν εις βάρος τους δίκες, η πολιτική στην περιοχή δείχνει αδύναμη να απαλλαχθεί απ’ τα φαινόμενα αυτά. Ούτε απ’ τα Τίρανα και ούτε απ’ την Πρίστινα υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη.

Τα ΜΜΕ στις δύο περιοχές επί το πλείστον αντιδρούν νευρικά επιδεικνύοντας και κάποια «μετάνοια» για την νομοθέτηση υπέρ της επέκτασης της δραστηριότητας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης με Παράρτημα στην Πρίστινα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon