O Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: 07/11/2020 18:40 Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2020 16:57 Από: Tachydromos

O Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, που του κατοχυρώνει την Πενσυλβάνια, που διαθέτει 20 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν σε διάγγελμά του δήλωσε ότι «δεν έχουμε δήλωση νίκης, αλλά τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα το ότι θα είμαστε νικητές στο τέλος». Την ίδια ώρα το επιτελείο του Τραμπ επιμένει ότι οι εκλογές δεν τελείωσαν και απαντά με προσφυγές.

Στην Πενσυλβάνια με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, όπως δείχνει ο διαδραστικός εκλογικός χάρτης του CNN, ο Μπάιντεν προηγείται με 49.6% ή 3,345,724 ψήφους, έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει 49.1% ή 3,311,310 ψήφους. Η διαφορά του Μπάιντεν από τον Τραμπ είναι 34.414 ψήφους

Ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του συμπλήρωσε ότι «τα τελευταία 24ωρα γυρίσαμε το αποτέλεσμα στην Πενσυλβάνια και την Τζόρτζια, ενώ κρατάμε το προβάδισμα στην Νεβάδα. Έχουμε 74 εκατομμύρια ψήφους. Κανείς δεν έχει πάρει τόσους ψήφους στην ιστορία της χώρας και η διαφορά αυξάνεται συνεχώς». Ο Μπάιντεν προβάλλει πλέον ένα ενωτικό προφίλ συνετού πολιτικού, ο οποίος αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα, γνωρίζοντας ότι οι επιστολικές ψήφοι, που ακόμα καταμετρούνται είναι υπέρ του.

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι έχει γίνει νοθεία στις αμερικανικές εκλογές και έχει επιλέξει τις δικαστικές προσφυγές για τα αποτελέσματα στις κρίσιμες πολιτείες που ο Μπάιντεν προηγείται οριακά. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές. Η μέχρι στιγμής καθυστέρηση των ψηφοδελτίων και το γεγονός ότι το αποτέλεσμα θα κάνει μέρες να ανακοινωθεί έχει προκαλέσει έντονη πόλωση και διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

Κρίσιμες πολιτείες

Στην Τζόρτζια που βγάζει 16 εκλέκτορες με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με 49.4% ή 2,461,455 ψήφους, έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει το 49.3% ή 2,454,207 ψήφους.

Στη Νεβάδα που βγάζει 6 εκλέκτορες με καταμετρημένο το 96% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 49.8% η 632,558 ψήφους έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει 48.0% ή 609,901 ψήφους.

Οι αμερικανικές εκλογές έχουν προκαλέσει διχασμό και στα αμερικανικά ΜΜΕ πρώτης γραμμής. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και η εφημερίδα New York Post, δύο από τα βασικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κατηγορίες του για "νοθεία".

«Το Fox News είναι άθλιο»: για πρώτη φορά την Πέμπτη το βράδυ στο Φοίνιξ της Αριζόνα υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου επιτέθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται εδώ και πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ. Η αιτία: η ανακοίνωση του Fox News την Τρίτη το βράδυ της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ εμμένει στις προσφυγές Από την άλλη, ο Τραμπ, ο οποίος έχει ανακηρύξει τη νίκη του από τη βραδιά των εκλογών καταγγέλλει νοθεία και κάνει τα πάντα για να σταματήσει την καταμέτρηση, απειλώντας ακόμα και με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής πάντως οι προσφυγές που έχει κάνει το επιτελείο του είναι σε πολιτειακό επίπεδο, με δύο από αυτές, στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν να έχουν ήδη απορριφθεί.

Σαφές είναι όμως και το μήνυμα που έστειλε ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού υποψηφίου στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο, αν αρνηθεί να αποδεχθεί την «ολοφάνερη» ήττα του στις εκλογές. «Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Άντριου Μπέιτς.

Ο Τραμπ δείχνει, ωστοσο, αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και το βράδυ της Πέμπτης μίλησε και πάλι για «νοθεία», χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία. Αρκέστηκε να πει ότι είναι ο νικητής των εκλογών, αν καταμετρηθούν μόνον οι νόμιμες ψήφοι, ζητώντας παράλληλα να τερματιστεί η καταμέτρηση επιστολικών ψήφων, η οποία συνεχίζεται.

Πριν από λίγο επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει αμαχητί την εξουσία, τονίζοντας σε μήνυμά του: «Από την αρχή είπαμε πως πρέπει όλες οι νόμιμες ψήφοι να καταμετρηθούν και όλες οι παράνομες ψήφοι να μην καταμετρηθούν. Παρόλα αυτά συναντήσαμε αντίσταση από τους Δημοκρατικούς σε αυτή τη βασική αρχή, σε κάθε βήμα. Θα κυνηγήσουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε νόμιμο τρόπο για να διασφαλίσουμε πως ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για εσάς και για το έθνος μας».

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon