Ποιοι είναι τα ισλαμικά "Λιοντάρια των Βαλκανίων" που αιματοκύλισαν τη Βιέννη

Δημοσιεύθηκε: 10/11/2020 19:11 Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2020 19:11 Από: Tachydromos

Δεληολάνης Δημήτρης

Ποιοι είναι τα ισλαμικά

Ούτε "μοναχικός λύκος" ούτε μαχητής του ISIS ήταν ο Αλβανός Βορειομακεδόνας Φετζουλάι Κουιτίμ, που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο της Βιέννης στις 2 Νοεμβρίου. Η ιταλική αντιτρομοκρατική αστυνομία και η αντικατασκοπεία AISE έδωσαν στη δημοσιότητα σημαντικό μέρος από τις πληροφορίες που συνέλεξαν μετά το θάνατο του τρομοκράτη. Το έκαναν τόσο οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας όσο και οι Ιταλοί με δικές τους έρευνες στα Βαλκάνια.

Ο Κουιτίμ, που ήταν γνωστός ως "Τίμι", ήταν στέλεχος μιας νέας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με την επωνυμία "Λιοντάρια των Βαλκανίων". Η οργάνωση θεωρείται ολιγομελής και δημιουργήθηκε το 2018, προσπαθώντας από τότε να έρθει σε επαφή με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Ερευνώντας τις επαφές του "Τίμι", οι ευρωπαίοι αστυνομικοί εντόπισαν συνολικά λιγότερα από δέκα περίπου άτομα ενταγμένα στην οργάνωση, όλα τους εγκατεστημένα στην κεντρική Ευρώπη, μεταξύ Ελβετίας, Γερμανίας και Αυστρίας.

Επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της οργάνωσης είναι ένα άτομο του οποίου κοινοποιήθηκαν μόνον τα αρχικά B.S., ο οποίος δραστηριοποιείται στη βαλκανική αγορά για την αγορά όπλων και εκρηκτικών. Ο "Τίμι" ήταν σε στενή επαφή μαζί του μέχρι το Σεπτέμβριο. Ήταν όμως σε επαφή και με έναν εικοσιτετράχρονο Τατζίκο κάτοικο Γερμανίας, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο στα Τίρανα. Ο Τατζίκος κατηγορείται, μαζί με άλλους τέσσερις συνεργούς του, όλοι οι Τατζίκοι είναι τώρα στη φυλακή, ότι ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών σε βάσεις στη Γερμανία.

Στην Ελβετία, ο "Τίμι" ερχόταν συχνά σε επαφή με δυο Κοσοβάρους. Ο ένας από αυτούς εξακολουθεί να διαμένει στην Ελβετία, ενώ ο άλλος επέστρεψε πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο. Και οι δυο τους είναι γνωστοί οπαδοί του εξτρεμιστή ιμάμη γνωστού ως Νεντζάντ Μπαλκάν, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης και το ψευδώνυμο Αμπού Μουχαμάντ.

Το πραγματικό όνομα του Μπαλκάν είναι Νεντζάντ Κούτσεβιτς και είναι πολίτης της Βοσνίας. Ο Μπαλκάν απελάθηκε από την Αυστρία το 2018, εξαιτίας των εξτρεμιστικών του κηρυγμάτων, αλλά επέστρεψε λαθραία στη χώρα και συνελήφθη. Ο Μπαλκάν ασπάζεται τη σαλαφιστική ανάγνωση του Κορανίου στην πιο ακραία εκδοχή της, εκείνη του ρεύματος Τακφίρ.

Διάδοχος Κουιτίμ

Στη Βιέννη ο πιο φανατικός οπαδός του "Τίμι" είναι ένας δεκαεξάχρονος Κοσοβάρος, ο οποίος φαίνεται να ακολουθεί πιστά τα βήματα του Φετζουλάι. Συνελήφθη κι εκείνος στην Τουρκία το 2019 καθώς προσπαθούσε να φτάσει στη Συρία και να στρατολογηθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση, την εξέτισε στην Αυστρία και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο δεκαεξάχρονος, που καταζητείται, είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην προπαγάνδα μέσω Διαδικτύου.

Στο Facebook εμφανίζεται ως “Kujtim Kd”, συνοδευόμενος από την φωτογραφία ενός λιονταριού. Όλες οι αναρτήσεις και οι επαφές του είναι "κλειδωμένες", δηλαδή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση κανένας που να μην ανήκει στο στενό κύκλο επαφών του. Οι υπηρεσίες ασφάλειας εντόπισαν επίσης μια σειρά από μηνύματα που τα "Λιοντάρια" έστελναν μέσω διαδικτύου.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται ένας λογαριασμός στο Τουίτερ, που ονομάζεται Abdlmuntaqeem Al Iraqi or Lloyd Al Amriki, username @hyurtay. Στις 2 Νοεμβρίου, στις 8:55, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση του Φετζουλάι Κουιτίμ, ο λογαριασμός αυτός απαντούσε στον επίσημο λογαριασμό της βιεννέζικης αστυνομίας, το οποίο δημοσίευσε ειδοποίηση για επικείμενη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης. Η απάντηση του @hyurtay ήταν στα αγγλικά: «Ορκίζομαι στο Αλλάχ ότι ακόμη δεν είδατε τίποτα απ΄όσα μπορούμε να σας κάνουμε».

Μετά την επίθεση, ο ίδιος λογαριασμός δημοσίευσε απανωτά μηνύματα ενθάρρυνσης των "αδελφών μουγουαχιντίν”, (δηλαδή των οπαδών του ουαχαμπιτικού Ισλάμ), όπου το Τουίτερ έκλεισε το λογαριασμό. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν κάποια στοιχεία που τους έκαναν να θεωρήσουν ότι μέρος των μηνυμάτων απευθυνόταν σε εξτρεμιστές μουσουλμάνους της Γαλλίας.

Slpresa.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon