Η εις Επίσκοπο χειροτονία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 16/11/2020 14:49 Τελευταία Ενημέρωση: 16/11/2020 14:49 Από: Tachydromos

Σαν σήμερα, του Αγίου Αποστόλου Ματθαίου, 16 Νοεμβρίου 2006, στον ιστορικό πια Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, συμπαραστατούμενος από άλλου αρχιερείς, και μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης. χειροτόνησε στο βαθμό του Επισκόπου, τον εψηφισμένο ήδη Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο.

Η χειροτονία αυτή και η πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη (έως τότε Τοποτηρητής Μητροπολίτης ήταν ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος), στην ιστορική και ιδιαίτερα ευαίσθητη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και Δρυϊνούπολης, δεν είναι ζήτημα μόνο κανονικότητας και εκκλησιαστικής τάξης. Για τους γνωρίζοντες την ιστορία και την εξέλιξη στο χρόνο των ζητημάτων δύναται να καταλάβουν το σύνολο των παραμέτρων της υπόθεσης. Εξ ου και η σοφή διαχείριση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο στο ότι η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στην Αλβανία αυξήθηκε με ακόμη έναν Επίσκοπο – μέλος της. Είναι πολύ παραπάνω από τόσο.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Κληρικο - Λαϊκή στη νέα Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο είχε υιοθετήσει και εγκρίνει το Καταστατικό Χάρτη της ΟΑΕΑ. Είναι ίσως το σημαντικότερο δώρο του Αρχιεπισκόπου για την ομαλή πορεία στο διηνεκές της Εκκλησίας στην Αλβανία. Στη συνέχεια και με βάση τις προβλέψεις του Νέου Καταστατικού έγιναν οι εκλογές για τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και ακόμη δύο Επισκόπων – Βοηθών που σήμερα και αυτοί είναι Μητροπολίτες στις νεοσεισταθείσες Μητροπόλεις Φίερι και Ελμπασάν.

Ο κ. Δημήτριος, που ενθρονίστηκε στο Αργυρόκαστρο σε μια ατμόσφαιρα μεγάλου ενθουσιασμού στις 26 Νοεμβρίου 2006, ήταν έως τότε μέλος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά της Αγίας Αικατερίνης. Το άνοιγμα της Αλβανίας και η πρώτη περιοδεία του Αρχιεπισκόπου, ως Πατριαρχικός Έξαρχος τότε, τον είχε βρει στα Ιωάννινα ως υπεύθυνο τοπικού Μετοχιού της Μονής και αντιπρόσωπο της για την Ήπειρο. Με τον Αρχιεπίσκοπο γνωρίζονταν ήδη απ’ τα φοιτητικά χρόνια και τους χριστιανικούς κύκλους. Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Σινά, Δαμιανού, ακολούθησε τον Αρχιεπίσκοπο στην πρώτη του περιοδεία στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου αλλά και στη Μουζακιά, το καλοκαίρι του 1991. Εκ τότε μετά ακολούθησε να διδάξει στο Ιερατικό Σεμινάριο στο Δυρράχιο ενώ απ’ το 1993 με μια πιο συστηματική παρουσία στο Αργυρόκαστρο κάλυπτε υποχρεώσεις Πρωτοσυγκελεύοντος στην Μητρόπολη.

Δεν είναι μόνο 14 χρόνια κοντά στο ποίμνιο και την κοινωνία της περιοχής αλλά σχεδόν 30. Με ιδιαίτερη υπομονή και με ζήλο στην αφοσίωση στο ιεραποστολικό έργο του Αρχιεπισκόπου έχει συμβάλει στην αναδιοργάνωση της Μητρόπολης και την επέκταση του πνευματικού, εκπαιδευτικού και εν γένει κοινωνικού της έργου.

Όλα βέβαια στην πορεία που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος άνοιξε και σύμφωνα με το φωτισμένο παράδειγμα και τις κατευθύνσεις που ορίζει. Και προφανώς με τα μέσα που συνεχίζει να εξασφαλίζει με τη χάρη του Θεού.

Χρειάζονται πολλές σελίδες να γραφτούν περισσότερα. Ας κρατήσουμε τα νούμερα αυτά: σε μια Εκκλησία που τον περασμένο αιώνα δεν είχε σχεδόν ποτέ σταθερή Ιεραρχία, ο Αρχιεπίσκοπος είναι τώρα 30 χρόνια κεφαλή και ποιμένας, μέσα σε κλίμα μάλιστα πρωτοφανούς ενότητας του πληρώματος. Στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου που απ’ το 1918 υπήρξε μόνο για μια τριετία κανονικός Μητροπολίτης, επί 14 χρόνια ποιμαίνετε από κανονικό Μητροπολίτη και με ιδιαίτερα επιτεύγματα.

Δεδομένης της κατάστασης που η Πανδημία δημιουργεί και επί το πλείστον καθώς ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στη γνωστή δοκιμασία υγείας, με λυτή Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο οι πιστοί, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ευχαριστία στο Θεό για τα πλούσια δώρα της χάριτος Του που προαναφέρθηκαν. Να προσευχηθούν και ευχηθούν για την γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο του Προκαθημένου μας κ. κ. Αναστασίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon