Σφίγγει η κατάσταση με τον Covid-19

Δημοσιεύθηκε: 20/11/2020 09:40 Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2020 15:03 Από: Tachydromos

Επιβαρύνεται καθημερινά και με απρόβλεπτους ρυθμούς η επιδημιολογική κατάσταση σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας, ειδικά δε και σ’ αυτές της ΕΕΜ. Σε διαφορά απ’ την ανοιξιάτικη καραντίνα το χαρακτηριστικό τώρα δεν είναι ότι συνεπάγεται μόνο ψυχολογική επιβάρυνση και προσπάθεια προσαρμογής στις συνθήκες περιορισμού της κίνησης και κυκλοφορίας.

Τα πράγματα πλέον είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά σε ότι αφορά την υγεία των κατοίκων, καθώς τα κρούσματα με ελαφρότερα ή πιο βαριά συμπτώματα είναι σε αύξουσα καμπύλη. Ήδη υπάρχουν και νεκροί απ’ την προσβολή με τον κορονοϊό Covid-19. Δεν είναι του παρόντος οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την έξαρση της Πανδημίας και σε περιοχές όπως το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα ή η Χιμάρα, που η αραιότητα των πληθυσμών λογικά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα μετάδοσης.

Η ανεξέλεγκτη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, χωρίς την τήρηση των κανόνων και με παντελή έλλειψη προληπτικού ελέγχου στα σύνορα, ειδικά όσων κατέβηκαν απ’ το Κόσσοβο και τα Σκόπια, είναι ένας λόγος που οι ειδικοί αναφέρουν ότι μετέφερε τη νόσο που πλέον «δίνει τους καρπούς της». Στο Αργυρόκαστρο που είχε περιορισμένη διάδοση επίσης κάποιες εκδηλώσεις νέων απ’ τα Τίρανα με παράβλεψη των στοιχειωδών κανόνων προφύλαξης επίσης ίσως να έφερε το ιό και σε ποσοστά που πλέον το κατατάσσουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της Αλβανίας.

Για άλλη μια φορά ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν την ανεπάρκεια του συστήματος δημόσιας υγείας. Μπορεί να ΜΜΕ να εστιάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κυρίως των Τιράνων όπου μεταφέρονται όλες οι περιπτώσεις ανά την επικράτεια. Το βασικό όμως μειονέκτημα αφορά στην μη γρήγορη αντίδραση των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής.

Η Κυβέρνηση και οι κρατικοί φορείς υγείας, η πρώτη με την υστεροβουλία να αποφύγει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα και οι δεύτεροι από ανεπάρκεια, παρόλο που ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στις χώρες που γειτνιάζουν με την Αλβανία, καθυστερούν πολύ στην επιβολή των προβλεπομένων απ’ τα πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς του ιού. Κινείται ο μηχανισμός επιβολής και ο βαθμός των μέτρων πολύ καθυστερημένα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής και εντελώς δυσανάλογα της πραγματικής εικόνας διασποράς. Προφανώς ο αριθμός ελέγχου μέσω των τεστ παραμένει χαμηλός.

Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και μπορεί να προβλεφθεί επιδείνωση πράγμα που συνεπάγεται και πιο αυστηρά μέτρα.

Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και ειδικά στους κόλπους της κοινότητας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ενώ ανάλογα θα είναι και τα μέτρα απομόνωσης και στεγανοποίησης της κίνησης στα σύνορα. Αντίθετα βέβαια με τις προσδοκίες της ΕΕΜ αλλά μάλλον επιβεβλημένα. Η μεθοριακή διάβαση στην Κρυσταλλοπηγή από σήμερα είναι κλειστή, πράγμα που αυξάνει τις ανησυχίες ότι ελλοχεύει τέτοιο ενδεχόμενο και για την άλλη προς το παρόν ενεργή, αυτή της Κακκαβιάς.

Παράλληλα μέτρα όμως για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και των συνεπειών της δεν διαφαίνονται. Ίσως δικαιολογημένα άλλες είναι οι προτεραιότητες ώστε να προληφθούν καταστάσεις ακόμη πιο δύσκολες που δεν αποκλείουν οι προγνώσεις των ειδικών επιδημιολόγων.

Σε ότι αφορά στην απουσία ελάχιστου έστω προγράμματος στήριξης σε περίπτωση πλήρους απομόνωσης, ας αναφερθεί ενδεικτικά ότι ακόμη καθυστερεί η τοποθέτηση Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο. Δεν είναι ζήτημα τυπικό. Για τους έχοντες γνώση των πραγμάτων πρόκειται για ουσιαστική συνδρομή, καθοδήγηση και διευκόλυνση της κατάστασης στους διαβιούντες στη Β. Ήπειρο, Έλληνες. Όχι απλά από ανθρωπιστικής άποψης με τη μετάγγιση απαραίτητων εφοδίων για τη δημόσια και ατομική υγεία αλλά και ως καθοδήγηση είναι ευκόλως εννοούμενη η σημασία της παρουσίας Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, σε περιόδους δοκιμασίας, ειδικά.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon