26 Νοέμβρη: ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στο Δυρράχιο – Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 26/11/2020 18:03 Τελευταία Ενημέρωση: 27/11/2020 13:31 Από: Tachydromos

Ένα χρόνο πριν, στις 26 Νοεμβρίου και λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός με εστία στην Αδριατική και αισθητός σε όλο το χώρο της παραλιακής Αλβανίας. Ιδιαίτερες ζημιές προκάλεσε στις περιοχές του Δυρραχίου, των Τιράνων, της Λέζα κ.α.

Οι συνέπειες υπήρξαν τραγικές καθώς 51 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια, 1000 τραυματίστηκαν σοβαρά ή πιο ελαφρά ενώ 14 000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους και έμειναν ουσιαστικά άστεγοι.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού εκδηλώθηκε αμέσως μεγάλη αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχικά για τη διάσωση και των απεγκλωβισμό, στη συνέχεια την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και σε μια μεταγενέστερη φάση την αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικά η Ελλάδα υπήρξε απ’ τις πρώτες χώρες που με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν και με υψηλή τεχνογνωσία αλλά και κυρίως φιλότιμο διέσωσαν ζωές στα συντρίμμια των πολυκατοικιών όπου επιχείρησαν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξ άλλου επισκέφθηκε εντός της ημέρας την Αλβανία συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία της απαραίτητης ευαισθητοποίησης των μηχανισμών συνδρομής της ΕΕ.

Επί το πλείστον ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, απαντώντας ειδικά σε έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για άλλη μια φορά απέδειξε το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον Αλβανικό λαό και κοινωνία. Εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, φάρμακα απ’ όλη την Ελλάδα κατέφτασαν στους πρόχειρους καταυλισμούς που συστάθηκαν για τη διαχείριση προβλημάτων των χιλιάδων αστέγων.

Ωστόσο ένα χρόνο μετά και παρά την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση της Κυβέρνησης της Αλβανίας για την ανοικοδόμηση των κατοικιών αλλά και των δημοσίων κτιρίων που καταστράφηκαν, τα προβλήματα είναι ανοικτά. Όχι μόνο οι εργασίες ανακατασκευής δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά, παρόλο που τα τηλεοπτικά δίκτυα προσκείμενα στον Πρωθυπουργό Ράμα μεταδίδουν ενθουσιώδη εργοτάξια και κυρίως αρχιτεκτονικές μακέτες συγκροτημάτων που μέλει κατασκευαστούν, παραμένουν ακόμη εκατοντάδες οικογένειες που δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε καν σε κάποιας μορφής συνδρομής για στέγη.

Η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα με αφορμή μάλιστα και τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που επιβαρύνεται με το ψύχος, καταγγέλλοντας αφενός την αδιαφορία για εξεύρεση στέγης έστω με την καταβολή ενοικίου σε οικογένειες με μικρά παιδιά, αφετέρου κάνοντας έκκληση για την άμεση αντίδραση επί του θέματος Κυβέρνησης και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα με τις διαδικασίες για την εξασφάλιση πόρων και την οργάνωση της όλης διαδικασίες ανοικοδόμησης εξελίσσονται και οι νομικές διαδικασίες για την απόδοση ποινικών ευθυνών για τις κατασκευαστικές ατέλειες και την ανεπάρκεια των κρατικών φορέων στον έλεγχο της ποιότητας των κτιρίων είτε αφορούν σε πολυκατοικίες είτε σε δημόσια κτίρια, κυρίως τα σχολεία.

Ένα χρόνο μετά το σεισμό δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις τρόμου που έχουν αφήσει το στίγμα τους ειδικά στα μικρά παιδιά. Είναι κυρίως οι κοινωνικές πληγές που δεν επουλώνονται και που στην πραγματικότητα αποτελούν την καλύτερη διάψευση για την ειδυλλιακή κατάσταση που επιδιώκει να εμφανίζει η Κυβέρνηση διορίζοντας μάλιστα και ειδικό Υπουργό Συντονιστή της Ανοικοδόμησης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon