Απεβίωσε ο Πολ Σαρμπάνης, ο πιο εμβληματικός Ελληνοαμερικανός πολιτικός

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2020 09:12 Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2020 09:12 Από: Tachydromos

‘Ενας από τους πιο σημαντικότερους – και σίγουρα ο πιο αποτελεσματικός από άποψη επιρροής στη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον – ελληνικής καταγωγής Αμερικανός πολιτικός, ο Πολ Σαρμπάνης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Συνομιλητής πολλών πρωθυπουργών της Ελλάδας, ο Σαρμπάνης για δεκαετίες πρωταγωνιστούσε σε έναν ευαίσθητο και εξαιρετικά χρήσιμο αμφίδρομο ρόλο. Από τη μια, συμβούλευε τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες για επι μέρους κινήσεις που θα έπρεπε είτε να κάνουν είτε να αποφεύγουν, και από την άλλη έθετε με παρρησία τόσο στη Γερουσία, της οποίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέλη, είτε στον εκάστοιτε ένοικο του Λευκού Οίκου, ζητήματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό διαδραμάτισε και βασικό ρόλο στην επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Σε συζητήσεις με Αμερικανούς πολιτικούς στη διάρκεια πολλών ετών, Ελληνες ανταποκριτές εισέπρατταν τον σεβασμό με τον οποίο τον αντιμετώπιζαν πρόεδροι και ηγετικά στελέχη και των δυο κομμάτων στο Κογκρέσο, και κατ επέκταση την προσοχή με την οποία άκουγαν και συχνά υιοθετούσαν τις απόψεις του.

Απόφοιτος του Πρίνστον, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν αναρριχηθέι στο αξίωμα του γερουσιαστή στο οποίο και παρέμεινε για 30 χρόνια (1976 – 2006). Κατά τη μακρά αυτή θητεία του ανέπτυξε στενή προσωπική φιλία και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος βρισκόταν στη Γερουσία για σχεδόν την ίδια ακριβώς περίοδο.

Μαζί με τον βουλευτή Τζον Μπραδήμα, ο οποίος από την πλευρά του υπήρξε αναπληρωτής ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, και τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και προεδρικό υποψήφιο το 1988, Μάικ Δουκάκη, ήταν οι τρεις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Αμερικής.

Ακόμη και στις εκδηλώσεις ομογενειακών οργανώσεων, οι παρεμβάσεις του, που διακρίνονταν πάντα και από εύστοχο χιούμορ, ήταν ουσιαστικές και χρήσιμες για τους παρευρισκομένους στους οποίους συνήθως περιλαμβάνονταν και αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες υπηρεσίες οι αποφάσεις των οποίων είχαν αντικτυπο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας – ένας απο τους σημαντικότερους νόμους φέρει το όνομά του (Σαρμπανης – Οξλεϊ) – ενώ ήταν και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας έκανε τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ του Ελληνισμού σε νομοθετικό επίπεδο.

Την είδηση του θανάτου του Πoλ Σαρμπάνη, ο οποίος είχε τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ανακοίνωσε ο γιός του και βουλευτής μετά την απόσυρση του πατέρα του από την πολιτική, Τζον Σαρμπάνης.

«Ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Ππλ Σαρμπάνης, πέθανε ειρηνικά σήμερα το απόγευμα στη Βαλτιμόρη», ανέφερε στην λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε. Λόγω της πανδημίας η κηδεία της ιστορικής αυτής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού της Αμερικής θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon