Το BBC για τη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2020 13:22 Τελευταία Ενημέρωση: 08/12/2020 10:19 Από: Tachydromos

Το καταπληκτικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή του δικτύου του BBC στην Αθήνα, Κώστα Κουκουμάκα, κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα αλβανικά ΜΜε του διαδικτύου.

Πρόκειται για επαναφορά της προσοχής σε ένα απ’ τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα και τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιώντας την Ελληνοαλβανική μεθόριο διοχετεύουν τεράστιες ποσότητες χασίς στην Ελλάδα αλλά και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μετάφραση ακολουθεί το κείμενο του σχετικού ρεπορτάζ. Πρόκειται για μια ανάλυση στην ουσία του φαινομένου και πραγματικούς διαλόγους με έλληνες αστυνομικούς φύλαξης των συνόρων αλλά και αλβανό καλλιεργητή-διακινητή. Αποδεικνύει συν τις άλλοις την ανάμειξη των αστυνομικών αρχών της Αλβανίας που παρέχουν προστασία στα κυκλώματα που ασχολούνται με τη προμήθεια και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

«Τώρα βρισκόμαστε στο δικός τους πεδίο», λέει ένας απ’ τους τρεις έλληνες αξιωματικούς της δίωξης ναρκωτικών, με έτοιμο τον οπλισμό του και το φουσκωμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.

Σε μικρή απόσταση μπροστά μας είναι το διάτρητο σύνορο με την Αλβανία. Αποτελεί το σημαντικότερη χερσαία οδό για την διακίνηση κάνναβης στην Ευρώπη.

Το ελληνικό χωριό Χαραυγή των Ιωαννίνων είναι πολύ κοντά, αλλά δεν υπάρχουν ωστόσο συρματοπλέγματα ή κάποιο άλλο εμπόδιο σηματοδότησης της μεθοριακής γραμμής.

Η Ελληνική Αστυνομία κατέσχεσε 1.5τόνους απ’ την αρχή του έτους. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχουν πιάσει σχεδόν εννιά τόνους.

Κρύβουν τα ναρκωτικά κοντά σε συγκεκριμένα σημεία, - ένα μεγάλο δέντρο ή μια πηγή νερού- και στη συνέχεια τους σάκους παραλαμβάνουν άλλο μέλη ελληνικού δικτύου. Ένα κιλό κάνναβης μπορεί να φτάσει έως και 1000 Ευρώ (900 Λίρες Αγγλίας) στην αγορά χοντρικής στην Αλβανία, ωστόσο οι βαρόνοι των ναρκωτικών στην Ιταλία ή την Ελλάδα θα πληρώσουν τουλάχιστον το διπλάσιο.

Η αστυνομία διοργανώνει κανονικές επιχειρήσεις στις δύο πλευρές του συνόρου, ωστόσο το λαθρεμπόριο συνεχίζεται.

Όλο αυτό που θα έπρεπε να είχε αλλάξει από το καλοκαίρι του 2014, όταν οι ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτες, γύρω στα 30χλμ απ’ την ελληνική μεθόριο.

Η Αλβανία μάχεται με τους καλλιεργητές κάνναβης

Ακολούθησαν συγκρούσεις για μερικές μέρες. Χειροβομβίδες και όλμοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία, ωστόσο που με την ολοκλήρωση της επιχείρησης κατασχέθηκαν πλέον των 10τόνων μαριχουάνας, χιλιάδες φυτά καλλιέργειας και οπλισμός.

Και παρόλα αυτά, έως το 2016, η οικονομία της κάνναβης είχε διαδοθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τα Βαλκάνια βρίσκονται πλέον σε μια απ’ τις πλέον σταθεροποιημένες διαδρομές της διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο.

Τώρα πλέον η μαριχουάνα προμηθεύεται απ’ τους παραγωγούς σε διάφορα χωριά καθώς και απ’ τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που την εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη γενιά αλβανών νέων, το παράνομο αυτό εμπόριο προσφέρει ένα τρόπο απόκτησης χρημάτων.

Η ιστορία ενός παραγωγού

Ο Αρτάν, 39 ετών, είναι ένας απ’ τους νεαρούς παραγωγούς της κάνναβης, και βρίσκεται πάνω στη διαδικασία καλλιέργειας.

Καθισμένος σε ένα καφέ στην παραλιακή πόλη της Αυλώνας, μας εξηγεί πως μπορεί κανείς να κερδίσει περιουσία, τουλάχιστον έως ότου συλληφθεί. «Εσύ μπορεί να προσφέρεις δωροδοκία στον προϊστάμενο της Αστυνομίας ή στην Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών, αλλά εάν κάποιος σε ανακαλύψει, τότε ο καθένας σκέφτεται τον εαυτό του», λέει.

Η παραγωγή κάνναβης και η λαθραία διακίνηση της προς την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μεγάλη έλξη για τους αλβανούς νεαρούς.

Αρτάν δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Πέρασε δύο χρόνια στην Ιταλία, αλλά γύρισε ώστε να διευθύνει απ’ το σπίτι του τις «επιχειρήσεις». ‘Φέτος βρήκαμε ένα πολύ καλό τεμάχιο γης στα βοσκοτόπια πέριξ της πόλης του Τεπελενίου, τρεις ώρες πορεία στα βουνά»-, μας λέει. Ισχυρίζεται ότι έχει φτέψει 50 000 δεντρίλια κάνναβης, μόνο φέτος, πολύ μεγάλη ποσότητα ακόμη και για αλβανικά δεδομένα.

«Υφίστανται τρεις βασικοί κανόνες – κοντά σε πηγή νερού, τοποθεσία μακριά απ’ το βλέμμα της αστυνομίας και των περίεργων και τρίτο υπομονή».

Αντλεί νερό από πηγή 2χλμ απόσταση και ο πατέρας του κουβαλάει το οργανικό λίπασμα, έτσι που ποτέ δεν συνελήφθη ο ίδιος.

Όταν η μαριχουάνα είναι έτοιμη για πώληση, αποστέλλεται σε κάποιο χωριό κοντά στα σύνορα. Στη συνέχεια οι λαθρέμποροι το παραλαμβάνουν και «ή με πεζοπορία ή με μουλάρια το προωθούν στο ελληνικό έδαφος».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμιά αναστολή στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών την ίδια στιγμή που καταβάλει προσπάθειες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο όμως λίγο διήρκησε και οι παραγωγοί κάνναβης άρχισαν να αναζητούν νέες αγορές- όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και στην Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία και μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία.

Η ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών του Στέητ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ περιγράφει φέτος την Αλβανία ως μία «βάση για τα διεθνή κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα».

Τώρα, ο αλβανός ηγέτης προσπάθησε να μετατρέψει το παράνομο αυτό εμπόριο σε νόμιμη οικονομική δραστηριότητα. Το Μάη, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εργάζονταν πάνω σε ένα σχέδιο-νόμου για την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και ότι πέρυσι η παράνομη καλλιέργεια είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Η Αλβανία οφείλει όχι μόνο να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, πρέπει επίσης να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το κάνει.

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει δρομολογηθεί στη σωστσή κατεύθυνση, είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο BBC. Και η πείρα των γειτόνων της Αλβανίας συνιστά ώστε δεν θα υπάρξει λύση σύντομα:

Η Ελλάδα έχει νομιμοποιήσει τόσο το βιομηχανικό λινάρι όσο και τη ιατρική κάνναβη αλλά δεν υπήρξε οικονομικό αντίκτυπο.

Στη Βόρεια Μακεδονία η παραγωγή ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη, ωστόσο όμως τόνοι δενδρυλλίων κάνναβης και αιθέρια μαριχουάνας έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκες. Όσο περισσότερο μένει εκεί, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που ελλοχεύει ότι θα βρει την οδό προς παράνομη εμπορία.

Η αλβανική αστυνομία έχει ξεκινήσει τη χρήση των drone για να ανακαλύψει τις μαζικές παράνομες καλλιέργειες κάνναβης που έχουν αναπτυχθεί.

Ωστόσο όμως ένα πυκνό δάσος στις δύο πλευρές των ελληνικών συνόρων καθιστά το έργο εξιχνίασης των λαθρεμπόρων ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση στο μεγαλύτερο διάδρομο της κάνναβης στην Ευρώπη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon